SEO агенция – въпросите, които да зададете преди да изберете

Имали ли сте някога горчив опит със SEO агенция? Ако е така, в никакъв случай не сте сами.

Тази статия не е написана, за да покаже лошите SEO  агенции. Целта на тази статия е да обучи собствениците на бизнеса да изберат агенция за SEO, която вероятно ще им осигури така желаните резултати.

 1. Въпросът с репутацията

Това може да звучи доста ясно – но често не е така. Да разберете каква е истинската репутация на агенцията, изисква повече от това да видите колко положителни отзиви имат клиентите. Прегледите или препоръките, които се съдържат на сайта на агенцията, вероятно не са точно такива. Коментарите, съдържащи се в Google Карти и други сайтове за преглед от трети страни, също могат да бъдат ненадеждни.

 

Как така? Има слухове за SEO агенции, които заплашват клиентите с правни действия, ако отрицателните отзиви не бъдат премахнати. Положителните коментари могат лесно да бъдат стимулирани, или може да са били придобити много отдавна. Така че може и да не са истински индикатор за репутацията на SEO агенцията.

 

За да разберете истинската им репутация, се свържете директно с някои от техните клиенти. Ще разберете достатъчно бързо дали тези препоръки са верни или не, и може да получите ценни съвети от тези клиенти.

2. Дали е дигитална агенция или SEO агенция?

Агенция, която предлага много дигитални услуги обикновено не е специализира в SEO. Много дигитални агенции започват като фирми за уеб дизайн, а след това започват да разширяват своята сервизна база, така че да включват хостинг, управление на реклами в социалните мрежи, графичен дизайн и SEO.

Проблемът е, че персоналът обикновено е запознат с индустрията, но не е тесен специалист.

Тези дигитални агенции оцеляват въпреки неуспехите на техните отдели за SEO поради успеха в други области.

 

Поради тези причини е по-добре да работите с независим SEO консултант или SEO специализирана агенция.

 

Ето тук е моментът да ви споделим нещо, тъй като и ние сме дигитална агенция и също започнахме от уеб дизайна.

 

Конкретно при нас SEО отделът се състои от тесни специалисти, които се занимават само с това. Работим с най-добрите софтуери и всекидневно следим алгоритмите и новините в SEO индустрията. SEO-то е може би най-отговорната, трудна и изискваща време услуга и много често наши клиенти са си патили преди това.

 

Истината е, че освен с отделa, с който разполагаме, работим и с външни подизпълнители (държим да подчертаем, че това не води до повишаване на цената, тъй като ползваме отстъпки като дигитална агенция от нашите партньори).

 

И го правим тогава, когато проектите са ни много, а държим да запазим качеството на услугата.

Работили сме през годините с много seo специалисти и вече знаем кои са най-добрите. Ние можем да ви спестим горчивия опит и ненужно похарчените средства.

 

Знаем, също така, че успехът идва тогава, когато работят всички дигитални канали едновременно, а не на „парче“. SEO оптимизацията вече не е изолиран процес. Google следи и за социални сигнали, така че ако изолираме SEO-то от цялостната картина, може и да не постигнем резултат.

 

Така, че ако държите да се обърнете към дигитална агенция, непременно попитайте за seo специалитите и дали ги има въобще.

3. Какви резултати са постигнали?

 

Доказателството е в удара, както се казва. Ефективната агенция за SEO остава ефективна. Нереалистично е да очаквате една SEO агенция да получи # 1 във всяка индустрия, но трябва да има доказателство за класиране за солидни ключови думи.

Вместо да ги питате какви позиции са постигнали, проучете уебсайтовете на техните клиенти.

Посетете уеб сайта им и вижте какви са ключовите думи в мета заглавието на сайта. След това направете търсене на тези термини в Google и вижте къде се класират в момента.

С всички промени в алгоритъма на Google класациите могат да се колебаят много и само защото една агенция можеше да класира уебсайт преди две години, не означава, че тя е ефективна и в момента.

Един от най-силните показатели  е класирането на собствения сайт на агенцията. Разбира се, не всички агенции се опитват да класират уебсайтовете си за термини за търсене, свързани с SEO.

По ирония на съдбата, класирането за SEO термини не винаги води до голяма възвръщаемост на инвестициите и изисква много усилия и разходи.

Ако обаче дадена агенция е класирана на първа страница за SEO във вашия град, това е много добър знак.

Тук се запитайте…редно ли е една seo агенция, която предлага SEO услуги, да си плаща за реклама в Google? Aко не може да се класира добре, то тогава как ще класира вашия бизнес?

Ако например напишете в Google оптимизация на сайтще видите поне 3 сайта на агенции с платена реклама, но те не излизат на 1-ва страница. Това какво ви говори?

4. Какъв е техният процес на ценообразуване?

Трябва да сте сигурни, че не плащате за нещата, от които не се нуждаете. Също така е обичайно продавачът да постигне резултати, които изискват много повече работа, отколкото персоналът на SEO ще направи.

Най-добрият сценарий е, когато се обадите в SEO агенцията и можете да говорите директно с човека, който ще се занимава с SEO на вашата фирма и този човек ви дава оферта. Това обикновено е възможно само при работа с по-малки агенции, където собственикът на агенцията е ръководител на SEO.

5. Какви KPIs продават?

Една от най-големите измами в “гарантираните SEO” игри е убеждаването на клиентите, че ще се класират за собствената си марка или някои фрази за търсене, които никой не търси.

Уверете се, че ключовите думи, които Ви цитират, са достатъчно умесни, за да направите ROI (възвращаемостта на инвестициите) възможно. Класирането за собствената Ви марка е шега. Имайте предвид, че след като уебсайтът ви се класира на страница 1 за даден термин за търсене, той ще получи само процент от месечния обем на търсене – не целия.

6. Опитват ли се да контролират всичко?

Някои агенции ще се опитат да контролират всичките ви дигитални активи. Обикновено те ще се опитат да ви продадат нов дизайн на уебсайт, да ви помолят да преместите уебсайта си на нов хостинг и така нататък.

 

Те може да се опитат да ви убедят, че ще направят живота много по-лесен за вас, ако всичко се управлява от само една компания. Технически, това може да е вярно. Но също така е вярно, че ще е по-лесно за тях да направят така, че тудно да си тръгнете, ако не сте доволни.

 

Много по-добре е да използвате фирма за уеб дизайн, за да разработите уебсайта си, уважавана хостинг компания, която да бъде домакин на уебсайта Ви, регистратор на домейни за регистрация на домейн и специализирана агенция за оптимизация за вашият SEO.

 7. Прозрачни ли са те?

Много агенции за SEO искат да защитят методите си. Това е разбираемо. Въпреки това трябва да има поне известна прозрачност по отношение на това, което правят.

В някои случаи те могат да използват методи, които не биха искали да признаят, че използват, като например автоматизирано свързване на софтуер или препродажба на услуги от друга компания. Внимавайте за арогантни SEO специалисти, които предлагат нулева прозрачност и които бързо ви „отрязват“, когато ги попитате „какво следва“.

Наемането на SEO специалист е много по-добре, отколкото да се опитвате да го правите сами. Има много противоречива информация в нета, и истински технически SEO специалист ще има доста добра представа за това, което работи в момента.

 

Направете запитване

  Абонирайте се за полезно съдържание

  Качваме полезни статии в нашия блог, всеки месец…по много

   Изберете съдържание, коeто да ви изпращаме:
   SEOДигитални стратегииСоциални мрежиGoogle Ads
   Уеб сайтКопирайтингУвеличаване на конверсииE-mail маркетинг

   Tags: