SEO и уеб дизайн – печелившият тандем в класирането

Когато се опитвате да подобрите ефективността на уебсайта си е важно да запомните, че трябва да се съсредоточите върху множество фактори едновременно.

И в живота, и в дигиталния маркетинг ние сме склонни да отделяме цялото си внимание на един или два важни елемента, като пренебрегваме нещо друго, а това може да се окаже също толкова важно.

Ако искате да се справите по-добре с резултатите си в търсачката, ще ви е нужно повече от SEO оптимизиране. Вашият уебсайт трябва да бъде също така добре проектиран или рискувате да пропилеете целия този органичен капитал, който изграждате.

Компонентите на оптимизацията и уеб дизайна се смесват и протичат изключително добре заедно, затова ще ви покажем кои са елементите, които си сътрудничат добре.

Представяме ви 4 начина, при които SEO оптимизацията и уеб дизайна се използват заедно.

 

 1. Удобство за мобилни устройства

Всеки, който дори е малко запознат със SEO или уеб дизайн, вече трябва да знае колко е важно да направи уебсайта си мобилен. Всъщност, ако това не е нещо, което сте отделили време да направите, вие вече сте няколко години назад.

Все пак Google направи удобството за мобилни устройства фактор за класиране през 2015 г. След това търсачният гигант въведе първото мобилно индексиране през 2017 г. Очевидно е колко много Google държи на мобилността, но много уебсайтове все още не са засечени.

Броят на хората, които търсят на настолни компютри намалява, докато броят на хората, които търсят на мобилни устройства, непрекъснато нараства.

Повече от половината от целия уеб трафик идва от мобилни устройства, което означава, че повече от половината от вашата аудитория също е вероятно да използва мобилни телефони.

 

 1. Лесен за четене дизайн

Ако сте работили над подобряването на вашата SEO оптимизация, съдържанието вероятно е нещо, за което сте отделили много време.

Някои хора може да не осъзнаят какво огромно влияние може да има дизайнът на уебсайт върху съдържанието или поне в представянето му. Лошият уеб дизайн може да направи невъзможно потребителите да намерят това, което търсят.

Ако например наблюдаваме неподходящо съчетание на цветове – текст със светъл цвят на чисто бял фон или тъмен цвят на черно, то това води до затруднена четимост. И ако никой не може да получи информацията, която иска, какъв е смисълът?

Тези видове дизайни припомнят ужасните уебсайтове от средата до края на 90-те години. Но въпросът не винаги е в цвета. Текстът също може да е твърде голям или малък или написан с трудно четим шрифт.

Подобно на уебсайтове, които не са удобни за мобилни устройства, сайтове, които е трудно да се четат на всяко устройство или десктоп, бързо ще изгонят потребителите. Уеб дизайнерите знаят как да създават уебсайтове, които улесняват потребителите да приемат съдържанието.

 

 1. Скорост на уебсайта

Знаете ли какво забавя вашия уебсайт? Възможно е да е свързано с вашия уеб дизайн.
Скоростта на уебсайтове е един от най-важните аспекти на техническото SEO и е основен недостатък за много уебсайтове. Ако не сте се класирали добре, може да се окаже, че уебсайтът ви е твърде бавен и хората се отказват бързо.

Никога не забравяйте, че скоростта на страницата е много важна за класиране, така че трябва да отделите време за ускоряване на вашия сайт чрез оптимизиране на вашите изображения, елиминиране на ненужни плъгини, позволяване на кеширане на браузъра и т.н. Може всъщност да мислите, че уебсайтът ви се зарежда достатъчно бързо, без да знаете колко дълго всъщност хората са готови да чакат.

В идеалния случай уебсайтът ви трябва да се зареди за две секунди. Когато отнеме повече от три секунди, най-вероятно половината потребители, посещаващи вашия сайт, ще се откажат.

Скоростта на страницата е по-важна при мобилните устройства, където хората са още по-малко склонни да прекарват времето си в чакане.

Имайте предвид, че скоростта на страницата е важна не само за потребителите, но и за Google, тъй като влияе върху способността му да го обходи.

 

 1. Спечелване на доверие на потребителите

За разлика от някои други SEO фактори, вие наистина не можете да измерите колко хора се доверяват на вас или вашия уебсайт.

Въпреки това, спечелването на доверие все още е огромна част от подобряването на уебсайта Ви.

течение на годините свикнахме да виждаме усъвършенствани уебсайтове, които осигуряват феноменално потребителско изживяване.

Това естествено очакваме да видим, когато отворим уебсайт. Искаме нещо, което е чисто, лесно за навигиране и това може бързо да ни даде нужната информация.

Склонни сме да мислим, че този вид уебсайтове просто изглеждат по-надеждни. Ако уебсайт изглежда остарял или е твърде труден за използване, повечето хора ще останат с лошо впечатление и биха могли да напуснат и да не се върнат.

Може да разполагате с продукт или услуга, които може да са точно това, което потребителите търсят, но уебсайтът ви не го може да го представи по подходящ начин.

 

Взимайки предвид тези указания при прoектиране на уебсайта си, скоро ще можете да се придвижвате по-нагоре в класирането. Едно е сигурно – най- добре е  SEO да си партнира с уеб дизайна, защото са страхотен тандем и заедно могат да постигнат много.

Направете запитване

  Абонирайте се за полезно съдържание

  Качваме полезни статии в нашия блог, всеки месец…по много

   Изберете съдържание, коeто да ви изпращаме:
   SEOДигитални стратегииСоциални мрежиGoogle Ads
   Уеб сайтКопирайтингУвеличаване на конверсииE-mail маркетинг