SEO оптимизация на мобилен сайт / мобилно SEO

Пристрастени сме към нашите смартфони. За много хора смартфонът е първото нещо, което проверяват, когато стават от леглото сутрин и последното нещо, което гледат, преди да заспят. Хората ги използват за всичко! Мобилните телефони драматично промениха живота ни, начина, по който използваме мрежата и съответно тя промени SEO. Mobile SEO ви помага да достигнете до клиентите и да задоволите техните нужди, докато се наслаждавате на опита. Това ръководство за seo оптимизация на мобилен сайт / мобилно устройство ви казва всичко, което трябва да знаете, за да осигурите перфектното мобилно изживяване.

Какво е мобилно SEO?

SEO оптимизация на мобилен сайт / мобилно устройство е свързанo с предлагането на изключително изживяване на посетителите на вашия мобилен сайт. Става въпрос за бързото и безпроблемно зареждане на вашия мобилен сайт и представяне на добро съдържание, което съответства на намерението за търсене на потребителите. В днешния мобилен свят е изключително важно и да имате безупречен мобилен сайт.

 

Защо мобилното SEO е толкова важно?

Мобилното SEO е от решаващо значение, защото ви помага да достигнете до клиентите си на правилното място в точното време и да им дадете най-доброто изживяване. Мобилният трафик вече затъмнява настолния трафик. Милиарди хора са открили огромните предимства на смартфона. Целият ни живот е в тези устройства – почти е страшно да видим колко сме привързани към нашите смартфони. За да достигнете до тези хора, се нуждаете от мобилна SEO стратегия.

 

Мобилно не означава непременно в движение. Проучванията са установили, че хората често хващат най-близкото устройство, за да търсят нещо бързо и по-често, и това е техният смартфон. Те го използват, за да се информират за продуктите, преди да вземат решение да купят нещо, по всяко време и на всяко място. Според проучвания на Google, потребителите на смартфони имат по-голямо намерение за покумпа от потребителите, които ползват декстоп. Те са фокусирани и готови за покупка. Ваша работа е да сте там, когато търсят вашите продукти или услуги.

Получаването на лош опит от бранда на мобилен телефон може да изплаши потенциалния клиент завинаги. Предлагането на страхотно изживяване увеличава шанса потребителите да препоръчат вашата марка.

Според проучванията на Google, отрицателните мобилни преживявания наистина могат да навредят на вашата марка

 

Мобилно SEO срещу десктоп SEO

Има доста разлики между SEO за работен плот и мобилното SEO, но целите често са сравними. Искате да достигнете до аудиторията си и да ги превърнете в плащащи клиенти. По някакъв начин SEO тактиката на работния плот работи и за мобилно SEO, но в малко по-различна форма. Все още се прилагат три основни теми: фокусиране върху производителността, потребителското изживяване и съдържанието. В SEO на работния плот често ще се фокусирате повече върху широката публика, докато мобилното SEO също може да има повече локален фокус.

 

Различното е обаче резултатите, които получавате на мобилни устройства срещу десктоп. За една и съща заявка за търсене могат да се появят различни резултати в зависимост от това какво устройство използвате. Плюс това има и други фактори, които влияят на резултатите от мобилното търсене, като местоположението, на което се намирате. Това означава, че получаването на добро класиране за вашия продукт или съдържание на работния плот не гарантира същия резултат на мобилния телефон. Когато оценявате ефективността си на мобилни устройства, винаги следете резултатите от мобилното търсене.

 

Освен това винаги е добра идея редовно да проверявате какво прави Google на мобилни устройства, като цяло, но особено във вашата ниша. Google продължава да настоява за така наречените богати резултати – често задвижвани от структурирани данни – и те са по-изявени на мобилните устройства.

 

First Mobile Index

Значението на мобилното SEO става още по-ясно от съобщението на Google за 2016 г. за първия мобилен индекс. До март 2021 г. всички сайтове трябва да бъдат индексирани за мобилни устройства. Какво означава това? За първи път Google ще определи класирането въз основа на качеството на мобилната версия на сайта вместо на настолната версия.

 

Версия за смартфон на Googlebot ще обхожда вашия мобилен сайт и ще определи дали неговата производителност, съдържание и потребителско изживяване са добри. Ако е така, може да получите по-добро класиране. Ако липсва, други сайтове може да се класират по-високо и можете да загубите. Дори и да не се фокусирате върху мобилния изглед, все пак е важно да о имате на предвид, така че сега е моментът да предприемете действия.

Нещата се промениха

В момента Google използва мобилно първо индексиране при оценка на сайтове. За да накарате Google да го открие и разбере правилно, трябва да поддържате мобилния си сайт в добра форма, като свалите всички възможни бариери, като лошо зареждане на скриптове и блокиране на неща във вашия robots.txt. Освен това трябва да се зареди много бързо, ако искате да бъдете индексирани добре.

 

Вече не можете да представяте по-малко информация на вашия мобилен сайт, отколкото на вашия работен сайт. Вашето съдържание трябва да бъде идентично и на двете версии, защото ще се класирате само въз основа на информацията на вашата мобилна страница.

За да „оптимизирате“ за мобилния първи индекс, уверете се, че това, което обслужвате е версията на съдържанието, което бихте искали Google да индексира, а не подредена версия или версия, която се актуализира по-късно от работния плот, или версия, която пренасочва към началната страница на мобилния телефон.

 

Прочетете още: 5 неща, които трябва да знаете за мобилното индексиране

 

Нов фактор за класиране в Google: Page Experience

През май 2020 г. Google обяви фактор за класиране, наречен Page Experience. Докато Google от години се застъпва за скоростта на сайта, актуализацията на изживяването на страницата добавя нещо ново: потребителско изживяване. За първи път Google взема предвид как потребителите изживяват сайт. Сайтът се зарежда бързо? Има ли изображения или бавно зареждащи реклами, блокиращи изобразяването на мобилен сайт, увреждащи потребителското изживяване? Новите показатели на Core Web Vitals ви помагат да осмислите възприеманото изживяване на страницата и да дадете приоритет на подобренията. Някъде през 2021 г. новият алгоритъм за изживяване на страницата ще види дневната светлина.

 

Как да подобрим мобилното SEO

Мобилното SEO е също като обикновеното SEO – трябва да се уверите, че вашият сайт е изпълним и достъпен. Също така, имате нужда от звездна производителност, страхотно съдържание и безупречен UX. За да се справите, трябва да знаете как се представя в момента вашият сайт и какво правят посетителите ви в момента. Например хората ще използват ли същите ключови думи на мобилния си апарат, за да ви намерят? Хората често променят начина, по който търсят, докато използват мобилно устройство.

Мобилни SEO инструменти

Трябва да станете най-добри приятели с Google Search Console, ако искате да разберете как се справя вашият сайт в резултатите от търсенето. Например, използвайки функцията Search Analytics, можете да видите как мобилните и настолните потребители използват думи, за да намерят това, от което се нуждаят. Насочвате ли се към правилните думи? Трябва ли да се съсредоточите върху нещо друго?

 

Googlebot трябва да може да обхожда вашите JavaScript, CSS и файлове с изображения, за да го индексира правилно. Има удобен инструмент за това в конзолата за търсене: URL инспекция. Този инструмент ви позволява да видите как точно Googlebot вижда и прави вашето съдържание. Когато екранът не се подравнява и инструментът изброява грешки, трябва да подобрявате.

Конзолата за търсене ви позволява да проверите как Google вижда вашия мобилен сайт

Инструмент за мобилна използваемост

Друга функция на конзолата за търсене в Google, която улеснява живота ви, е инструментът за мобилна използваемост. Този инструмент проверява вашия сайт и представя преглед на публикации и страници, които не следват правилата на Google за мобилни устройства. Това е отличен начин да започнете да подобрявате мобилния си SEO.

 

Други инструменти

Някои други страхотни инструменти за надграждане на вашата мобилна SEO игра са тестът на Google за мобилни устройства, тестът за снипети, фар, анализи, SEMrush, Ahrefs, Ryte, ScreamingFrog и подобни.

 

Производителност, когато става дума за seo оптимизация на мобилни устройства

Нещото номер едно, върху което трябва да се съсредоточите, когато се опитвате да подобрите мобилното SEO, е производителността. Производителността почти изцяло се свежда до скоростта на сайта. Добре известно е, че даден сайт трябва да се зареди в рамките на няколко секунди или посетителите ви ще се откажат и ще отидат на друго място.

Оптимизирането на производителността обаче е непрекъснат процес. Вашият сайт никога няма да бъде достатъчно бърз, защото винаги има все нещо, които можете да подобрите – и това е добре. Като следите внимателно как се представя мобилният ви сайт, можете веднага да преминете към всяка възможност да го подобрите. Google обича бързите сайтове и така правят вашите клиенти.

 

Респонсив дизайн

Докато разработвате мобилния си сайт, ще имате три възможности: отзивчив дизайн, динамично обслужване или отделен сайт на поддомейн. Google предпочита отзивчив дизайн, защото имате само един сайт, който се адаптира към устройството, на което се използва. Има само една кодова база, така че поддръжката е лесна. Според Google, използването на отзивчив дизайн ще направи вашия сайт допустим за добавяне в новия индекс за първи мобилен телефон. Винаги уведомявайте Google, че вашият сайт е удобен за мобилни устройства, като добавите декларацията meta name = “viewport” в главата на вашите документи.

meta name = “viewport”съдържание =”width = ширина на устройството, начална скала = 1.0

Динамичното сервиране използва различен подход. Той използва технологията от страна на сървъра, за да обслужва различна версия на вашия сайт на мобилни потребители, в зависимост от начина, по който те имат достъп до вашия сайт. URL адресът остава същият, но изпратените файлове са напълно различни.

Третата опция е отделен мобилен сайт на различен URL адрес – обикновено m. домейн – и с различно съдържание. Google поддържа този метод, но само ако направите правилните връзки между вашия обикновен настолен домейн и мобилния домейн. Използвайте rel = “alternate”и rel =”canonical”, за да кажете на Google как са свързани тези страници.

Подобрете скоростта на сайта на вашия мобилен сайт

Един от най-важните аспекти на мобилното SEO е подобряването на скоростта на сайта. PageSpeed Insights ви показва точно колко бързо се зарежда вашият сайт както на мобилни, така и на десктоп. Той също така предлага подобряване на производителността. Използвайте това заедно с инструментите за разработчици в браузърите и отчета за основните уеб жизнени стойности в конзолата за търсене, за да видите как вашият сайт представя съдържанието му.

 

Освен всичко друго, PageSpeed Insights разглежда трите актуални показатели на Core Web Vitals

 

CLP: Добрата оценка дава на потребителите усещането, че сайтът се зарежда бързо. Бавният сайт може да доведе до неудовлетвореност.

FID (първо забавяне на входа): Първото забавяне на входа е времето между първото взаимодействие на потребител с елемент на заявената страница и реакцията на браузъра към този вход. Колко бързо вашата страница реагира на въвеждането е от изключително значение, за да изглежда бързо и отзивчиво.

CLS (кумулативно изместване на оформлението): Кумулативната смяна на оформлението измерва общото време на движение на екрана, което се случва по време на зареждане. Това ви дава представа дали нещата се прескачат, което може да накара сайта ви да изглежда мрачен.

Въведете своя URL адрес и Insights ще ви даде два резултата: един за мобилен и един за десктоп. Те ще бъдат различни. Ако резултатът ви е червен, имате много работа.

 

Никой няма резултат 0/100, нали?

Е, помислете отново. Комбинация от фактори може да причини на вашия мобилен сайт много вреда. Лош хостинг доставчик или друга причина, дори огромни сайтове с големи бюджети се оценяват зле. Но тези неща могат да бъдат поправени. Стартирайте PageSpeed Insights и други инструменти за анализ на скоростта и следвайте техните съвети.

 

Какво можете да направите, за да подобрите скоростта на вашия сайт?

 

 • Оптимизирайте изображенията и използвайте по-малко изображения
 • Инвестирайте в качествен хостинг
 • Актуализирайте PHP версия до PHP7
 • Дръжте пренасочванията си под контрол
 • Поправете съдържанието за блокиране на рендериране над сгъвката
 • Приоритизирайте видимото съдържание
 • Оптимизирайте и минифицирайте CSS, HTML и JavaScript
 • Кеширайте активите си
 • Използвайте CDN
 • Направете прехода към HTTP / 2
 • Надстройка до HTTPS
 • Заредете по-малко активи като JavaScript библиотеки
 • Заредете по-малко рекламни сървъри
 • Подобрете времето за реакция на сървъра

Помислете за прилагането на AMP

Проектът AMP, ръководен от Google, или ускорени мобилни страници, има една цел: зареждане на страниците ви възможно най-бързо. В началото AMP се използва в статични публикации, като блогове или новинарски статии, които не се нуждаят от взаимодействие от потребителя. Днес AMP е в състояние да захранва канонични сайтове, като постоянно се подобрява.

 

Прогресивни уеб приложения (PWA)

PWA предлага друг начин за насочване към мобилни потребители. Прогресивното уеб приложение (PWA) е цялостно решение, което работи на всички устройства, за всички потребители. Това е перфектният кросоувър между света на приложенията и уеб света. Уеб приложението работи като приложение, без да е необходимо да го публикувате в магазин за приложения. PWA комбинират скоростта на зареждане на мобилните сайтове с най-добрата функционалност на десктоп приложение.

 

Съсредоточете се върху потребителското изживяване

Освен че е лесно намерен и светкавичен, мобилният ви сайт трябва да предлага приятно потребителско изживяване – особено сега Google ще го включи в своя алгоритъм. Има много неща, които трябва да имате предвид, когато оптимизирате потребителското изживяване. Ето няколко неща, за които трябва да помислите

 

 • Първо и най-важното: не забравяйте клиента си!
 • Направете мобилния си сайт полезен и приятен
 • Поправете размера на шрифта си: вашата типография трябва да бъде на първо място.
 • Съхранявайте достатъчно място между елементите за щракване.
 • Направете подменюто си за кликване, така че потребителите да не се връщат автоматично у дома вместо подменюто.
 • Поставете телефонния си номер на началната страница и го направете кликващ. По този начин хората могат да ви се обадят, ако искат да правят бизнес с вас.
 • Не карайте потребителите да прищипват и увеличават мащаба, за да виждат – и използват – вашия интерфейс.
 • Направете бутоните си достатъчно големи за пръсти.
 • Поправете формулярите си: лошите форми са неизползваеми на мобилни устройства.
 • Тествайте, регулирайте и тествайте отново!

 

Оптимизирайте за локално търсене

Въпреки че използваме смартфоните си много в домовете си, тези устройства стават още по-полезни, когато сме навън. Google установи, че 76% от хората, които търсят нещо наблизо, посещават бизнеса в рамките на един ден. 28% от тези посещения водят до продажба.

 

За да се справим с това местно търсене, или така наречените търсения в близост до мен, трябва да работите върху локалното SEO. Резултатите от локалното търсене могат да изглеждат много по-различно от обикновените търсения на работния плот, така че трябва да знаете към какво да се насочите и как да го насочите. Ето някои начини да подобрите местния SEO за мобилни устройства:

 • Пишете местно ориентирано съдържание: Това е едно от най-добрите неща, които можете да направите, за да подобрите местните класирания.
 • Изградете местни връзки: Попитайте и ще получите.
 • Google My Business: Регистрирайте се и попълнете вашите данни. Тук можете да поддържате актуалните си данни за NAP, да отговаряте на отзиви и да качвате снимки, наред с други неща.
 • Отзиви: Попитайте клиентите си за отзиви, маркирайте ги със структурирани данни и ги представете на определена страница на вашия сайт. Това прави чудеса.
 • Снимки: Направете красиви снимки на вашия бизнес и ги добавете в Google My Business.
 • org: Добавете структурирани данни за подробности за NAP, продукти, рецензии и т.н. и получавате богати на мобилни резултати от търсенето като богати карти или въртележки.
 • Данни за контакт: Уверете се, че вашата информация за контакт е винаги вярна и актуална. Ако не, поправете го.

 

Наблегнете на мобилното си съдържание

Смартфонните екрани са малки. Потребителите трябва да превъртат безкрайно. Текстът на мобилен екран има потенциал да създаде главоболие на всеки уеб дизайнер. Но дизайнът и използването на текст е от решаващо значение за успеха на вашия сайт. Ако вашият сайт е нечетлив или просто грозен, хората няма да прочетат вашата статия от 1000 думи. Поправете типографията си.

Хората четат много на своите смартфони, но трябва да ги улесните.

 

Пишете за малкия екран

Винаги имайте предвид ограниченията на малкия екран при създаване или редактиране на съдържание. Не използвайте твърде много дълги изречения, дръжте параграфите си на около четири изречения и разбийте текст с помощта на булети, списъци и заглавия. Нищо не е по-страшно за вашия посетител от масивен блок от неформатиран текст. Проверете съдържанието си на смартфон, за да видите как изглежда и намерете начини да го подобрите. Анализът на Yoast SEO Premium може да ви помогне да подобрите съдържанието си, ако използвате WordPress.

 

Напишете по-добри мета описания и заглавия

Google показва по-малко информация в резултатите от търсенето на мобилни устройства, отколкото на десктоп. Вашите мета описания и заглавията ви ще бъдат съкратени, ако ги направите твърде дълги. Помислете за това, когато оптимизирате публикациите и страниците си.

 

Подгответе се за гласово търсене

Когато работите върху съдържанието си, трябва да отчитате гласовото търсене. Да, това е от известно време, но с появата на Siri на Apple, Alexa на Amazon и домашния асистент на Google, нещата се движат по-бързо. Все повече хора използват гласа си, за да извършват действия в мрежата, а съдържанието ви трябва да даде отговорите.

За да се подготвите за гласово търсене, трябва да разгледате добре текущото си съдържание. Запитайте се, отговаря ли на всеки въпрос, който потребителят може да има? Ако не, променете го. Разберете кои въпроси използват хората, за да намерят вашето съдържание и да оптимизирате за това..

 

Добавете структурирани данни към мобилен сайт

Структурираните данни са изключително важни. Използвайки структурирани данни под формата на Schema.org, за да опишете елементи на вашия сайт. Структурираните данни показват ясно на търсачките какво означават всички различни елементи на вашия сайт. Ако се направи правилно, търсачките могат да използват тези данни, за да ви дадат подчертани резултати от търсенето, известни като богати резултати или богати фрагменти. По този начин вашият сайт веднага се откроява от тълпата, което може да доведе до по-висока честота на кликване.

 

 

И така, какво чакате? Вземете смартфона си, проверете сайта си в мобилен браузър и намерете и поправете тези проблеми. Използвайте добре това мобилно SEO ръководство, защото това е важен момент! Това е моментът да предприемете действия, защото ако не го направите, може да останете назад в класирането.

Направете запитване

  Абонирайте се за полезно съдържание

  Качваме полезни статии в нашия блог, всеки месец…по много

   Изберете съдържание, коeто да ви изпращаме:
   SEOДигитални стратегииСоциални мрежиGoogle Ads
   Уеб сайтКопирайтингУвеличаване на конверсииE-mail маркетинг

   Tags: