Като стартиращ нов и непознат бизнес, вие се нуждаете от целевите си потребители, за да изградите вашия бизнес онлайн.

Един от основните начини, по които това ще се случи е чрез търсачките.

Освен ако аудиторията ви вече не е чувала за вас, тя няма да потърси името ви директно в търсачката.

Ето защо оптимизацията за търсещи машини (SEO) не може да бъде последваща мисъл за стартиращите фирми.

В действителност, SEO трябва да бъде важен фактор при планирането на вашия бизнес.

Стартап, който разглежда SEO по време на процеса на разработване на бизнес план, е по-вероятно да постигне резултати чрез по-съгласувано изграждане на необходимите компоненти за SEO успех в основите на бизнеса.

 

И така, как стартиращите нов бзинаес могат да постигнат успех в SEO от самото начало?

 

Този пост ще разгледа именно това.

 

 1. Вашите SEO бизнес цели

 

SEO може да ви помогне да постигнете бизнес целите си.

 

Целта на SEO е по-голяма от простото привличане на трафик към уебсайта ви от търсачките.

 

Всъщност, в зависимост от вашите бизнес цели, една SEO стратегия, която носи по-малко трафик, но правилния вид трафик, в крайна сметка може да ви помогне повече.

 

Ето някои бизнес цели, които SEO може да ви помогне да постигнете:

 

 • Повече печалба, приходи или възвръщаемост на инвестициите (най-очевидните дългосрочни цели).
 • Разпознаване на марката.
 • Стабилен и нарастващ източник на целеви потенциални клиенти.
 • Повишено бизнес дълголетие.
 • По-голяма лоялност на клиентите.

Ще откриете и кои теми, мотиви и проблеми, които интересуват аудиторията ви генерират най-голям бизнес потенциал.

 

Ако става въпрос само за повишаване на видимостта на марката, например, приоритизирането на значимостта на съдържанието ще бъде по-малко застъпено.

 

Вашата цел при тези обстоятелства е просто да направите вашата марка толкова позната на публиката, че е по-вероятно да купуват вашия продукт.

 

Този подход е най-подходящ за фирми, които са създадени, за да решават проблеми, които аудиторията не разпознава напълно.

 

С други думи, ако целта ви е да генерирате търсене, можете да изместите фокуса от значение, с изключение на най-общия смисъл, и да фокусирате проучването на ключовите думи и конкурентната оценка, по кои теми ще генерират най-много трафик най-бързо.

 

Ако, от друга страна, целта ви е да насочите целевите потенциални клиенти, ще искате да се фокусирате по-малко върху общия трафик и вместо това да инвестирате в идентифициране на теми, които имат малка конкуренция и имат голямо значение за вашите продукти.

Уверете се, че вашите SEO бизнес цели са ясно определени, преди да предприемете следващите стъпки.

 

 1. Двигател за генериране на теми на вашата марка

 

На практика всяка SEO стратегия, която можете да измислите, ще изисква от вас редовно да генерирате съдържание, като:

 • Публикации в блогове.
 • Гост-блогове.
 • Подкасти.
 • Видео.
 • Изображения.
 • Инструменти и уеб приложения.
 • Оловни магнити.

Това е така, защото SEO е до голяма степен за привличане на вниманието под формата на връзки и повторен трафик. Можете да привлечете толкова много внимание само със страници за пазаруване, страници с продукти и т.н.

Поради тази причина ще ви е необходим процес за редовно генериране на идеи и теми, които формират основата на вашето съдържание.

Вашите SEO бизнес цели трябва да бъдат централни за типа съдържание, което произвеждате.

Например, стратегията за SEO ориентирана към водещо поколение трябва да постави акцента върху създаването на оловни магнити, които аудиторията ще намери достатъчно изкушаващо, за да предостави информация за контакт в замяна, заедно с допълнителното съдържание, което ще привлече интереса им към тези оловни магнити.

Ако, от друга страна, основната ви цел е да увеличите трафика към продуктовите си страници, ще трябва да разработите метод за създаване на публикации в блогове и друго съдържание, което би направило кликването за посещение на продуктова страница естествена стъпка.

Ето няколко начина за идентифициране на теми:

 • Използвайте KeywordTool.io, за да видите голям списък от предложения, базирани на функциите за автоматично предлагане на различни търсачки (включително Google, YouTube, Amazon и други), които са свързани с дадена ключова дума, която поставяте в инструмента.

 

 • Google Planner за ключови думи (част от реклами от Google), за да получите приблизителни оценки за популярността на даден термин за търсене

 

 • Ако е в рамките на бюджета ви, инструмент като SEMrush за оценка на трудността на ключовите думи ще ви свърши чудесна работа.

 

 1. Инфлуенсъри

 

Всеки солиден SEO план изисква да можете да печелите връзки от авторитетни източници (напр. Топ блогъри, надеждни компании и организации, журналисти).

 

По-малките участници, които не са задължително да имат толкова голяма аудитория, но имат лоялни последователи, също могат да бъдат ценен източник на връзки.

 

Всеки подход към получаването на линкове също трябва да бъде разработен с повече от търсещите машини.

 

Също така е добра идея да се възползвате от експертните си познания за бизнеса, за да станете надежден източник на информация за някой журналист или онлайн медия.

 1. Технически SEO план

 

Един от най-често срещаните проблеми, които се появяват, когато бизнесът не успее да включи SEO в своя стартиращ план, е появата на технически проблеми с SEO по-късно по пътя.

Докато Google и други търсачки са направили големи крачки в способността си да оценяват сайтове, техническите проблеми със SEO все още могат да създадат проблеми, които затрудняват правилно индексирането на вашия сайт и класирането му в резултатите от търсенето.

За да се борите с този проблем, е важно техническите аспекти на SEO да бъдат адресирани, когато започнете да разработвате сайта си, за да избегнете скъпоструващи усложнения, които може да се окажат трудни за определяне на пътя.

Това е много голяма тема, която изисква много по-голяма дълбочина, отколкото е възможно в рамките на този пост, за да отговори изцяло на въпроса, поради което е добра идея да има експерт по технически познания за SEO, специалисти или консултант по време на процеса на разработване и стартиране на сайта.

Въпреки това, тук е даден списък от няколко общи технически проблема, които често възникват и стават все по-трудни за решаване на проблемите, които се избягват:

 • Няма автоматизиран процес за премахване или актуализиране на страници без създаване на връзки към липсващи страници, загуба на авторитет от външни сайтове, свързани с тези страници, или пренасочване на потребители към неподходящи страници, които не са свързани с оригинала.
 • Включването на низове за заявки за URL адреси за проследяване на кампании, потребителски филтри и операции за сортиране, персонализиране и т.н., които генерират страници с почти идентично съдържание, но разположени на различни URL адреси. Те трябва да се избягват или адресират с помощта на каноничния етикет.
 • Дублирани маркери за заглавия.
 • Недостатъчно оригинално съдържание или прекомерно дублирано допълнително съдържание на страниците.
 • Връзки към „безкрайни пространства“, където динамично се създава почти безкраен брой страници, които биха били неподходящи в резултатите от търсенето.
 • Лошото изпълнение или липсващ .htaccess, robots.txt и XML Sitemap.

 

Стратегията за SEO трябва да бъде част от вашия бизнес план от самото начало.

Това ще спомогне за укрепване на маркетинговия потенциал на вашия бизнес в дългосрочен план.

Тя също така ще премахне пречките, които биха могли да направят стартирането ви невидимо за целевата аудитория, която искате да можете да намерите в търсачките.

Определете вашите SEO бизнес цели, развийте процес за генериране на съдържание за търсачките, идентифицирайте вашите инфлуенсъри и бъдете подготвени за техническите пречки, и ще имате крак пред конкурентите си.