SEO оптимизация за онлайн магазини. 3 доказани тактики

Съвременният ви онлайн магазин има много части, със стотици до хиляди различни продуктови страници, множество варианти на една и съща страница и динамични елементи. И вие добре осъзнавате колко е важно вашият магазин да се класира на първата страница на Google – повече трафик, осведоменост за марката, доверие и продажби. Въпреки това, SEO днес не е само да включите правилните ключови думи и да изградите препратки към вашия онлайн магазин, но е тясно свързан с предоставянето на страхотно изживяване на потребителите или клиентите.

 

Когато работите върху вашата SEO стратегия, като имате предвид аспекта на клиентския опит, ще изградите магазин, който не само събира най-високата класация и много органичен трафик, но и преобразува този трафик в клиенти.

 

В тази публикация нека да разгледаме три изпитани SEO тактики, които директно подобряват видимостта на търсенето на вашия магазин, като същевременно създават изключителна практическа работа на клиентите.

 

Тактика №1: Направете вашия магазин да зарежда светкавично бързо

Скоростта на страницата е един от най-критичните фактори, които могат да направят или пробият класирането на вашия магазин. Днес на повечето хора им липсва търпение да изчакат дори три до пет секунди, за да се зареди уебсайтът Ви, и няма да се замислят два пъти, преди да отскочат до конкурент.

 

Скоростта на сайта е официален фактор за класиране на Google от 2010 г. По този начин оптимизирането на скоростта на вашия магазин е ключово както за класирането при търсене, така и за UX.

 

Като се има предвид това, огромният брой визуални и динамични елементи във вашия магазин може да направи тази привидно проста задача трудна за изпълнение.

 

Най-добрият начин да оптимизирате скоростта на сайта си е да го стартирате чрез безплатен инструмент като GTmetrix или PageSpeed Insights на Google, за да оцените как се представя сайтът ви в момента. Тези инструменти ще генерират списък с предложения и възможности за оптимизация, които след това можете да маркирате едно по едно, за да направите вашия магазин светкавичен.

 

Например може да имате обемисти файлове с изображения, които трябва да бъдат компресирани с помощта на инструмент за компресиране на изображения. Или може би все още трябва да активирате кеширането на браузъра, така че повторните посетители не трябва да презареждат цялата страница всеки път.

 

Е еталонът за това как Google индексира уебсайта ви и определя класирането ви.

 

Следвайте тези най-добри практики за по-добро мобилно изживяване:

 

Включете респонсив дизайн, така че цялото съдържание в магазина ви автоматично да се адаптира към размера на екрана. По този начин обслужвате един и същ HTML код и URL адреси, независимо от устройството на посетителя.

Скоростта на мобилните страници е официален фактор за класиране, така че осигурете оптимална скорост на мобилни устройства, като оптимизирате изображения, позволявайки компресия, минимизиране на CSS и JS, избягване на пренасочвания, подобряване на времето за реакция на сървъра и използване на кеширането на браузъра.

Не забравяйте използваемостта. Направете вашия магазин лесен за навигация, дори и на мобилни устройства. Активирайте автоматичното попълване за формуляри за контакт, където е възможно. Направете бутоните достатъчно големи, за да можете лесно да кликнете върху тях. В крайна сметка Google възнаграждава отлично изживяване независимо от устройството.

Освен това, не забравяйте да избягвате тези често срещани грешки в мобилния UX:

 

 • Блокирани JavaScript и CSS файлове
 • Невъзпроизводимо видео съдържание (поради Flash)
 • Малък размер на шрифта
 • Претрупани елементи

Просто казано, електронната търговия със смартфони е нарастваща тенденция и Google дава приоритет на мобилното изживяване. И така, фокусирайте се върху удобството на мобилния си магазин за по-добро класиране.

 

SEO и клиентският опит са две страни на една и съща монета

Съвременният клиент няма да се задоволи с нищо по-малко от онлайн пазаруване, което започва от намирането на вашия магазин на първата страница с резултати от търсенето до сайт за бързо зареждане, актуално съдържание и след това.

 

Заедно с факта, че търсачките като Google вече са еволюирали до такава степен, че са в състояние да възнаградят забележително изживяване на клиентите с класиране на първа страница, вие знаете, че трябва да работите върху SEO на вашия магазин от гледна точка на UX.

 

Трите тактики, описани по-горе, директно подобряват SEO, така че се съсредоточете върху тях, за да увеличите не само класирането в търсенето на вашия магазин и да привлечете повече органичен трафик, но и да предоставите впечатляващо пазаруване, към което клиентите продължават да се връщат.

 

Направете запитване

  Абонирайте се за полезно съдържание

  Качваме полезни статии в нашия блог, всеки месец…по много

   Изберете съдържание, коeто да ви изпращаме:
   SEOДигитални стратегииСоциални мрежиGoogle Ads
   Уеб сайтКопирайтингУвеличаване на конверсииE-mail маркетинг

   Tags: