SEO оптимизация на сайт – 22 стъпки за оптимизация на сайт

SEO оптимизация на сайт – какво е това и как се прави?

В тази статия ще разгледаме основните неща, които трябва да знаете по отношение на оптимизацията на сайтовете- дисциплина, за която всички във вашата организация трябва поне да са наясно.

  1. Какво е SEO оптимизация?

Много просто – SEO е чадърът за всички методи, които можете да използвате, за да осигурите видимост на уеб сайта и съдържанието му в страниците с резултати от търсенето (SERPs).

За целите на тази статия, когато говорим за видимост, имаме предвид колко високо в SERP-а вашият сайт се появява за определени думи за търсене в “органични” резултати. Органичните резултати се отнасят до онези, които се появяват естествено на страницата, а не в платените секции.

Намерете още полезна информация за това какво е какво е сео оптимизация  на сайт и как се прави.

  1. Защо се нуждаете от SEO оптимизация на сайта си?

Изграждането на силна архитектура на сайта и осигуряването на ясна навигация ще помогне на търсачките да индексират сайта ви бързо и лесно. Също така е важно да предоставите на посетителите си добро преживяване на сайта Ви, за да насърчите повторни посещения. Струва си да се има предвид, че Google все повече обръща внимание на преживяването на потребителите в сайтовете.

През 2014 г. Google посочи, че 64% от целия уеб трафик идва от органичното търсене, в сравнение с 2% от социалните мрежи, 6% от платеното търсене, 12% от директното търсене и 15% от другите източници на препращане.

От общия органичен трафик през 2015 г. бе установено, че Google представлява повече от 90% от световния трафик на органично търсене. Така че очевидно ви е необходимо силно присъствие в Google SERPs, но колко силно?

Според проучване от Advanced Web Ranking първите пет резултата представляват 67,60% от всички кликвания, а резултатите от шест до 10 представляват само 3,73%. Сами преценете…

SEO ОПТИМИЗАЦИЯ НА САЙТ
СЕО ОПТИМИЗАЦИЯ НА САЙТ

Вижте кои фактори не влияят на сео оптимизацията.

  1. Какво е важно за търсачките?

1) Съответствие / Релевантност

Търсачките се опитват да осигурят най-подходящите резултати за заявката на търсещия, независимо дали това е просто отговор на въпроса “колко е стар Райън Гослинг?” (Отговорът,  който вероятно ще предостави на Google, без да се налага да напускате SERP) запитвания като “кой е най-добрият ресторант за пържоли най-близо до мен?” и т.н

Как търсачките показват тези резултати – това се отнася до техните собствени вътрешни алгоритми, които вероятно никога няма да узнаем, но има фактори, с които може да сте сигурни, че ще повлияете на тези резултати и всички те се основават на приложимостта … Например: търсещият местоположението, историята на търсенето, времето от деня / годината и т.н.

2) Качествено съдържание

Редовно публикувате полезни статии, видео клипове или други видове медии, които са популярни и добре пресъздадени?  А пишете ли за действителни човешки същества /а не просто за самата търсачка/?

Последните проучвания от Searchmetrics относно факторите за класиране показват, че Google обръща внимание на текстове с по-дълго съдържание, което разбира намерението на потребителя като цяло, вместо да използва ключови думи, основани на популярни заявки за търсене, за да създаде съдържание.

По принцип спрете да се притеснявате за ключовите думи и се фокусирате върху преживяването на потребителите.

3) Потребителско изживяване

Има много SEO предимства за осигуряване на възможно най-доброто потребителско изживяване. С няколко думи: нуждаете се от лесен за навигация сайт, който лесно може да се търси, със съответното вътрешно свързване и свързаното с него съдържание.

4) Скорост на сайта

Колко бързо се зареждат уеб страниците ви все повече се превръща в основно правило на търсачките. Google започна да маркира резултатите, които се хостват на ускорената мобилна страница (AMP), така че това може би ще бъде “мобилната версия” от тук нататък.

5) Съвместимост между устройства

Вашият уеб сайт и неговото съдържание са еднакво оптимизирани за всички устройства? Имайте предвид, че Google заяви, че отзивчивият дизайн е неговият предпочитан метод за оптимизиране на мобилни устройства. Това означава да направите мобилното съдържание по-достъпно. Как? Като дадете видимост на най-важното съдържание. Защо да присъства тежкият слайд, когато можете да сложите телефона си с линк за директно позвъняване? Имайте предвид, че когато потребителите гледат сайта ви от мобилни устройства, те ще искат бързо и лесно да достъпят информацията, която е важна за тях. Формулата е простичка – мислете като потребителите си. Какво искате да видите първо? Какво ще търсите?

Разберете как да направите дизайна си перфектен.

6) Вътрешни линкове

Говорихме за ползите от осигуряването на ясна и лесна за употреба навигация в сайта Ви, но има и практика, която редакторите и писателите могат да извършват при публикуването на статии и да помогнат за навлизането на трафика в сайта, което може да доведе до по-голямо доверие за Google: вътрешните връзки.

Те имат много предимства:

Благодарение на тях предоставяте на вашата аудитория допълнителни възможности за четене. Това може да помогне за намаляване на процента на отпадане /Bounce Rate/.

Вътрешните връзки помагат да подобрите класирането си за определени ключови думи. Ако искаме тази статия да се класира за термина “Основи на SEO”, тогава можем да започнем да го свързваме с нея от други публикации, като използваме варианти на подобен котвен текст /анкор/. Той казва на Google, че тази публикация е подходяща за хора, които търсят “Основи на SEO”. Някои експерти препоръчват промяна на вашия котвен текст, сочещ към същата страница, в която Google може да види няколко идентични употреби като “подозрителни”.

Вътрешните връзки помагат на Google да обхожда и индексира вашия сайт. Тези малки Googlebots, които са изпратени да извлекат нова информация на сайта Ви, ще имат по-добра представа за това колко полезно и надеждно е съдържанието ви.

7) Авторитет

Авторитетен уеб сайт е този, на който се доверяват неговите потребители, индустрията, в която работи, други уеб сайтове и търсачки. Традиционно връзката от уеб сайт на авторитета е много ценна, тъй като се смята за глас на доверие. Колкото повече от тях имате, толкова по-вероятно е и вашият собствен сайт да се превърне в такъв.

8) Мета описания и заглавни етикети

С мета описанието няма непременно да подобрите класирането си в SERP, но това е нещо, което определено трябва да използвате преди публикуването на статия или страница, тъй като това може да ви помогне да увеличите шансовете си на търсещия да кликне върху резултата.

Мета описанието е краткият абзац на текста, който се показва под URL адреса на вашата страница в резултатите от търсенето.

Заглавните маркери се използват, за да се каже на търсачките и посетителите кой е сайтът Ви по възможно най-краткия и точен начин. Ключовите думи в заглавния етикет се показват в резултатите от търсенето (ако заявката използва тези ключови думи), както и в раздела на вашия браузър и когато споделяте сайта си външно.

Можете да напишете собствения си маркер за заглавие в областтана HTML на сайта си:

 

 

Tags: