SEO за снимки/изображения или как да оптимизираме снимките за Google?

Искаш ли да подобриш SEO / оптимизацията на твоя сайт и потребителите да достигат все по-често до него?

Ако оптимизираш правилно изображенията, това може да доведе до много нови посетители на сайта и дори до конверсия.

За да се случи това, трябва да се възползваш от SEO за снимки/изображения и да помогнеш на търсачките да ги индексират за правилните ключови думи.

В тази статия ще ти покажем как да оптимизираш изображенията на сайта си като следваш най-добрите практики.

Какво ще научиш в тази статия?

 1. Оптимизиране на изображения за SEO и ускоряване на скоростта
 2. Какво е Alt текст?
 3. Разлика между алт (alt) текст и заглавие
 4. Разлика между alt текст и надпис
 5. Как да добавите alt текст, заглавие и надпис към изображения в WordPress
 6. Кога да използвате надписи за изображения
 7. Изключване на страниците с прикачени файлове в WordPress
 8. Допълнителни съвети за подобряване на изображенията за SEO

Оптимизация на изображенията и скорост

Скоростта играе важна роля в SEO и най-вече на потребителския опит. Търсачките постоянно класират по-високо уеб сайтове, които отговарят на тези условия. Това важи и за търсенето на изображения.

Изображенията увеличават общото време за зареждане на страницата. Те зареждат доста по-бавно от текста, което означава, че страницата ви става по-тромава.

На първо място трябва да се уверите, че изображенията в сайта Ви са оптимизирани за уеб. Това може да е малко трудно, особено, ако не сте запознати с техниката.

Ще се опитаме да ви покажем най-лесният начин, по който да го направите с Photoshop.

оптимизация на снимки за seo и подобряване на скоростта на зареждане на изображенията
Оптимизиране на снимка с Photoshop – намаляване на размера и и запазването и за уеб.

 

! Не забравяйте да оразмерите снимките си спрямо вашите нужди, особено, ако не се оразмеряват автоматично.

Можете също така да използвате плъгин за компресиране на изображения за WordPress. Тези приставки за оптимизиране на изображения ви позволяват автоматично да намалявате размера на файла, докато качвате изображение в WordPress.

Какво е alt текст?

Алтернативен текст или алтернативен текст е HTML атрибут, добавен към img tag, който се използва за показване на изображения на уеб страница. Изглежда като обикновен HTML код:

кошница с плодове

Alt тага позволява на собствениците на уебсайтове да опишат изображението в обикновен текст. Основната цел на алтернативния текст е да подобри достъпността, като позволи на читателите на екрана да четат алтернативния текст за потребители с увредено зрение.

Алтернативният текст също е от решаващо значение за SEO оптимизацията. То помага на търсачките да разберат контекста на изображението.

Съвременните търсачки могат да разпознаят изображение и неговото съдържание, като използват изкуствен интелект. Въпреки това, те все още разчитат на собствениците на уебсайтове, за да опишат изображението със собствените думи.

Алтернативният текст също помага на потребителите да разберат образа и подобрява шансовете ви за повече посетители.

Обикновено alt текстът не се вижда на уебсайта. Ако обаче изображението е счупено или не може да бъде намерено, тогава потребителите ще могат да виждат алтернативния текст със счупена икона на изображението до него.

Каква е разликата между Alt Текст и заглавие?

Алтернативният текст се използва за достъпност за SEO изображение, докато заглавието се използва вътрешно за търсене на снимка.

WordPress вмъква средния етикет в действителния код, използван за показване на изображението. Заглавният маркер се съхранява в базата данни за намиране и показване на изображения.

Каква е разликата между Alt Текст и Надпис (Caption)?

Алтернативният текст се използва за описание на изображението за търсачките и екранните четци. От друга страна, надписът се използва за описание на изображението за всички потребители.

Алтернативният текст не се вижда на уебсайта Ви, докато надписите са видими под изображенията ви.

Aко се чудиш кое е по-добре да използваш, то трябва да знаеш, че алтернативният текст е от решаващо значение за по-добро SEO, докато надписът е препоръчителен и може да се използва, когато трябва да предоставите допълнителна информация за изображението на посетителите на уебсайта.

Как да добавите Alt текст, заглавие и надпис към изображения в WordPress?

Alt текстът, заглавието и надписът съставляват метаданните на изображението, които можете да добавите към изображения, когато ги качвате в WordPress.

Когато добавите изображение, използвайки блока за изображения по подразбиране, WordPress ви позволява да добавяте надпис и алтернативен текст за изображението.

добавяне на alt текст в wordpress

Изключване на  прикачените файлове в WordPress

WordPress създава страница за всички изображения, които качвате в публикациите и страниците си. Тя се нарича страница с прикачени файлове.

Това може да има отрицателно въздействие върху SEO. Търсачките разглеждат страниците с малко или никакъв текст като нискокачествени или страници с  „тънко съдържание“.

Ето защо препоръчваме на потребителите да деактивират страниците с прикачени файлове на уебсайта.

Най-лесният начин да направите това е като инсталирате и активирате плъгина Yoast SEO.

Можете да използвате и този код като го поставите в functions.php файла на темата, която използвате:

function wpb_redirect_attachment_to_post() { if ( is_attachment() ) { global $post; if( empty( $post ) ) $post = get_queried_object(); if ($post->post_parent)        { $link = get_permalink( $post->post_parent ); wp_redirect( $link, ‘301’ ); exit(); } else    { // What to do if parent post is not available wp_redirect( home_url(), ‘301’ ); exit(); } } }

add_action( ‘template_redirect’, ‘wpb_redirect_attachment_to_post’ );

Допълнителни съвети за подобряване на SEO на изображениеята

Добавянето на alt tag не е единственото нещо, което можете да направите, за да подобрите оптимизацията на сайта си. Следват няколко допълнителни съвета, които трябва да имате предвид, когато добавяте изображения към публикациите си в блога си.

1. Напишете описателен alt текст

Много начинаещи често използват една или две думи като алтернативен текст за изображението. Това прави изображението твърде общо и по-трудно за класиране.

Например, вместо просто “котенца” използвайте “Котенца, играещи с жълта гумена патица”.

2. Използвайте описателни имена на файлове за вашите изображения

Вместо да запазвате изображенията си като DSC00434.jpeg, трябва да ги наименувате правилно. Помислете за ключовите думи, които потребителите ще въведат в търсенето, за да открият съответното изображение.

Бъдете по-конкретни и описателни в имената на графичните си файлове. Например, red-wooden-house.jpeg е по-добре от просто house.jpeg.

3. Осигурете контекст на вашите изображения

Търсачките стават все по-умни всеки ден. Те могат да разпознават и категоризират изображенията доста добре. Все пак трябва да осигурите контекст на изображението.

Изображенията ви трябва да са подходящи за общата тема на публикацията или страницата. Също така е полезно да поставите изображението близо до най-подходящия текст в статията ви.

4. Следвайте SEO добрите практики

Също така трябва да следвате общите SEO насоки за вашия сайт. Това подобрява цялостното ви класиране в търсенето, включително търсенето на изображения.

5. Използвайте оригинални снимки и изображения

Има много безплатни уебсайтове, които можете да използвате, за да намерите безплатни изображения за публикациите в блога си. Въпреки това, проблемът със снимките е, че те се използват от хиляди уебсайтове.

Опитайте се да използвате оригинални снимки или да създавате качествени изображения, които са уникални за вашия блог.

Знаем, че повечето блогъри не са фотографи или графични дизайнери. За щастие, има някои страхотни онлайн инструменти, които можете да използвате за създаване на графики за уебсайтовете си.

Надяваме се тази статия да ви помогне да научите за SEO оптимизация на изображенията за вашия уеб сайт.

Можете да прочетете още полезна информация в 22 стъпки за оптимизирането на сайт

Направете запитване

  Абонирайте се за полезно съдържание

  Качваме полезни статии в нашия блог, всеки месец…по много

   Изберете съдържание, коeто да ви изпращаме:
   SEOДигитални стратегииСоциални мрежиGoogle Ads
   Уеб сайтКопирайтингУвеличаване на конверсииE-mail маркетинг

   Tags: , ,