Социални медии – 5-те най-важни елемента за ефективна маркетингова стратегия

Социални медии и ролята им във вашия цялостен маркетингов план.

Социалните медии трябва да бъдат неразделна част от маркетинговата стратегия на всеки бизнес. Повече от половината от времето, което хората прекарват в интернет, се случва в социалните мрежи и ако фирмите могат да се възползват от това, то те ще се докоснат не само до доста евтино,  но и ефективно средство за повишаване на тяхната видимост.

Репутацията на брандовете до голяма степен се влияе от техните социални медийни дейности. Социалният медиен маркетинг спомага за изграждането на информираност за марката, създаване на ангажименти с клиентите и служи като важен инструмент за подпомагане на бизнеса да като увеличава и трафика към уебсайта.

Въпреки това, не всеки собственик на фирма знае как да се възползва от предимствата на социалните медии. Ако попадате в тази категория, следните 5 елемента ще ви помогнат да изградите ефективна маркетингова стратегия за реклама в социалните мрежи.

Определете целевата си аудитория

90% от търговците се съгласяват, че социалните медии са от решаващо значение за успеха им в бизнеса, докато някои казват, че не получават достатъчно възвръщаемост за своите усилия.

За собствениците на фирми, които попадат в последната категория, може да се окаже, че са се насочили към грешната аудитория. Специалистите в социалните медии съветват, че най-правилният подход е изборът на подходящата социална медийна платформа.

Всички социални медийни платформи са сходни, но всяка платформа на социалните медии има нишата, която обслужва. LinkedIn се грижи главно за професионалисти и бизнес собственици. Това е мястото, където можете да направите печеливши кариери и бизнес мрежи.

Използването на LinkedIn за насочване към млади и модерни клиенти не е много интелигентно бизнес решение. Имате Twitter, Facebook и Tumblr за това. За да изградите социална медийна маркетингова стратегия, която работи, трябва да идентифицирате целевата си аудитория и да отидете там, където са вашите потребители.

Когато знаете възрастта, професията и предпочитанията на целевата си аудитория, става по-лесно да ги насочвате и да ги достигате в социалните медии. Тази информация ще ви помогне да изработите много ефективна стратегия.

Определете целите си

Трябва да решите какво искате да постигнете с маркетинговата си кампания в социалните медии. Имате ли намерение да увеличите трафика към бизнес страницата си, да увеличите продажбите, да повишите осведомеността за бранда си или да ангажирате клиенти? Трябва да имате цел, преди да можете да измерите успеха си.

Вашите маркетингови цели в социалните медии трябва да съответстват в пълна степен на общите Ви бизнес цели.

За по-цялостен подход маркетинговите цели в социалните медии трябва да включват осведоменост за марката, придобиване и задържане на клиенти, намаляване на маркетинговите разходи и увеличаване на продажбите.

Важно е обаче да ограничите броя на целите, които сте задали за вашия план за социален маркетинг; прекалено много цели могат да отвлекат вниманието ви, което ще доведе до получаване на минимални резултати.

Определете показателите за успеха си /KPI/

Можете да знаете само дали постигате целите си, когато имате начин да измерите успеха си. След като установите защо искате да инвестирате в социалния медиен маркетинг, трябва да създадете система, която да ви каже, че добре се справяте с вашите стратегии.

Тези показатели за успех ще ви помогнат да определите дали вашият маркетингов план за социални медии е ефективен.

Вашите показатели за успех трябва да са лесни и точни.

Ето 5 прости мерки, които можете да приемете:

Трафик към уебсайта ви в резултат на социалните ви медийни дейности
Брой импресии или обхват
Скоростта на растежа и размера на базата ви на феновете.
Обществено мнение и настроение
Процент на реализациите

Не всички горепосочени показатели може да са приложими към плана ви за социални медии. Трябва да можете да определите показателите, които съответстват на вашите социални маркетингови цели.

Инструмент за управление на социалните медии

Инструмент за управление на социалните медии е необходим, ако искате лесно да управлявате кампанията си. Правилният инструмент за управление на социалните медии ви помага да определите кои от социалните ви медийни канали са по-ефективни, така че да можете да оптимизирате усилията си в тази област, като същевременно откриете как да подобрите другите канали.

Ако една от маркетинговите цели в социалните медии е да увеличите трафика към уебсайта си, тогава Google Анализ или друга платформа за анализ ще бъде незаменим инструмент. Можете да го използвате, за да измервате времето, прекарано на страницата, броя посещения на страници и степента на реализация.

Има множество други онлайн инструменти за управление на социални медии, които можете да използвате, за да управлявате кампанията си. Някои от тях идват с безплатен пробен период, така че можете да изпробвате няколко, преди да вземете окончателно решение.

Вашият канал се смесва

Всяка платформа на социалните медии е уникална и предлага различни възможности за растеж на бизнеса. В резултат на това много търговци ще искат да разработят стратегия, която да може да се използва на различни платформи. Това може да не е добра идея.

Може да бъде добра идея да разберете каналите, които ви осигуряват най-добри резултати. Вашите анализи трябва да могат да ви покажат каналите, които оказват влияние върху най-много трафик и ангажиране със страниците.

Също така е важно да извършите задълбочено проучване, за да разберете платформата за социални медии, където преките конкуренти харчат по-голямата част от времето си онлайн. Това ще ви помогне да разберете пейзажа и да знаете къде да фокусирате голяма част от ресурсите си.

Трябва да фокусирате повече усилия и ресурси върху каналите, които ви дават по-добри резултати, докато търсите начини за оптимизиране на другите канали възможно най-добре.

За финал

Създаването на маркетингова стратегия за социалните медии за вашия бизнес може да изглежда досадно, но е важно да го направите част от цялостния маркетингов план. Ние можем да ви помогнем в избора на социални мрежи и в подготовката на маркетинговата стратегия.

Направете запитване

  Абонирайте се за полезно съдържание

  Качваме полезни статии в нашия блог, всеки месец…по много

   Изберете съдържание, коeто да ви изпращаме:
   SEOДигитални стратегииСоциални мрежиGoogle Ads
   Уеб сайтКопирайтингУвеличаване на конверсииE-mail маркетинг

   Tags: , , ,