Трябва ли да сравнявате сайта си с този на конкурентите?

Има един въпрос, който “гложди” почти всички бизнеси и той е “Как се справят конкурентите?”.  Обещаваме да направим отделна статия за това как да сравним сайта си с този на конкуренцията.

Но нека първо видим дали е нужно 🙂

Често виждаме хора в Twitter или Facebook да обсъждат, че не е необходимо да оправят ранкирането на сайтовете си след актуализацията на Google алгоритъма, тъй като конкурентите се представят също толкова зле по този параграф.

Когато вашият сайт има проблеми с класирането, заради актуализации на алгоритмите или общи корекции от Google – това, което правят другите сайтове, е без значение.

Това би било все едно да сте олимпийски спортист и да сте решили, че не е нужно да тренирате толкова усилено, защото основният ви съперник тренира по-малко.

Случаят на Майкъл Фелпс

Майкъл Фелпс беше известен с това, че яде бургери и пи, дори пушеше канабис между състезанията в Олимпиадата през 2012г.

За един от най-големите олимпийски спортисти за всички времена, той дори премина през период, в който сякаш губеше фокус върху плувната си кариера и пропускаше тренировки толкова често, че се говореше за него, че дори няма да участва на Олимпиадата в Лондон. Той обаче не само го направи. Той спечели четири златни и два сребърни медала.

С новината, че Фелпс, може би най-голямата конкуренция в олимпийските игри, може дори да не успее да участва, смятате ли, че всички негови съперници са решили, че могат да се отпуснат и да не тренират?

Разбира се, че не. Тренираха толкова усилено, колкото никога не са тренирали, защото независимо дали Фелпс участва или не, това нямаше да повлияе на тяхната победа. Трябваше да са готови. Трябваше да тренират. Те трябваше да се хранят правилно,  да спят,  да не пушат или да пият твърде често. Те трябваше да бъдат във върхово физическо състояние, ако искаха да спечелят, независимо от това какво прави Фелпс, защото трябваше да бъдат най-добрите, които могат да бъдат.

Как Фелпс се справи толкова добре в Лондон?

Но как Фелпс се справи толкова добре в Лондон, когато той се представи толкова посредствено, точно преди това?

Това е така, защото Фелпс имаше тяло, което специално му помогна да се отличи в плуването. Не само тялото, което е развил от годините си на тренировки, но гените и физиката, която притежава по рождение.

Неговата физическа структура беше такава, че бе едно стъпало нагоре от всички останали, така че когато не тренираше както трябваше и всички смятаха, че е свършено с него, физиката му помагаше да се представя на ниво. Другите не можеха да постигнат това без да тренират усилено.

Това не означава, че той не е имал нужда да тренира. Той все пак трябваше да тренира усилено, но когато не се стараеше толкова, колкото трябваше, все още имаше определено предимство – неговата физика, което му помогна да спечели онези части от секундата, необходими за победа.

Какво общо има Майкъл Фелпс със SEO?

Вероятно се чудите – и какво от това? Какво общо има това със SEO?

Когато собственикът на сайта гледа този на своя конкурент, освен ако не разполага с конкретни вътрешни познания как изглежда отвътре този сайт или не извърши задълбочен одит на сайта, той не знае какво точно прави този на конкурента му.

Подобно на Майкъл Фелпс – скритото предимство на физиката, създадена за плуване. Колко плувци смятат, че структурата на тялото на Фелпс е предимство, дори когато той не тренира толкова силно, колкото те?

Едва след като учените започнаха да изследват невероятния му успех, те откриха, че той има перфектната физика, която другите плувци не притежават.

Ти не си тях

Така че да, скоростта на конкурентия сайт е толкова бавна, колкото и вашата, но имате ли и техния линк профил? Оптимизирали ли сте и вашето съдържание и заглавия? Имате ли също толкова много съдържание, за да се класирате? Списъкът може да продължава и продължава. Проблемът е, че вашият сайт е отделна единица и не може да бъде сравняван с други с цел класиране. Не знаете какво прави този друг сайт. Така че защо бихте изобщо го сравнявали със собствения ви сайт? Важното е само какво вашият сайт прави ПРОТИВ алгоритмите на Google.

Клиенти са ни казвали, че няма нужда да се оправят проблемите със скоростта на страниците, защото в крайна сметка някои водещи сайтове са еднакво лоши, ако не и по-лоши от техния.

Въпросът е, че те просто са гледали конкурентите си, те никога не биха реализирали големи печалби, защото бяха предположили (погрешно), че няма нужда да работят по сайта си, тъй като конкурентите им не работят по него.

Те са бавни, можем и ние да бъдем бавни!

Но само като оправихме проблема им и приближихме сайта им до перфектния, успяхме да им дадем 100% + увеличение на трафика им.

Затова никога не трябва да сравнявате сайта си с конкурентен и да смятате, че може нищо да не правите, защото и те не го правят.

Така че целта ви винаги трябва да бъде: „Какво е моето„ разстояние до перфектния уебсайт“ и как мога да затворя тази пропаст?“

А не – „Какво правят конкурентите ми еднакво зле като мен?“

Кога трябва да погледнете конкурентите си за насоки?

Когато гледате какво можете да направите по-добре.

Сайтът на вашия конкурент може да бъде много ценно пространство, в което да откриете как можете да подобрите своята видимост и присъствие органично. Няколко примера за това кога и какво е добре да гледате в конкурентния сайт:

 • Анализ на пропуските в линковете
 • Възможности за изграждане на линкове
 • Анализ на пропуски по ключовите думи
 • Анализ на пропуските в съдържанието
 • Условията за извършване на запитване
 • Архитектурата на сайта

Това не са единствените елементи, но те са едни от най-въздействащите.

Можете да разберете какво липсва на вашия сайт, за да го подобрите, като разгледате и пропуските и ги поправите. Реално можете да използвате сайта на вашия конкурент, за да откриете слабостите си.

Просто никога не използвайте сайта на конкурента като доказателство, че не е необходимо да коригирате проблеми по вашия. Освен ако не работите в Google, ще знаете със сигурност какво би повлияло на сайта. Вместо само да подобрявате вашия сайт, правейки го по-добър – накрайте го да работи добре!

 

Направете запитване

  Абонирайте се за полезно съдържание

  Качваме полезни статии в нашия блог, всеки месец…по много

   Изберете съдържание, коeто да ви изпращаме:
   SEOДигитални стратегииСоциални мрежиGoogle Ads
   Уеб сайтКопирайтингУвеличаване на конверсииE-mail маркетинг

   Tags: , ,