Влияе ли скоростта на класирането в Google (SEO оптимизиране)

Поговорката е: „Скоростта убива.“ Що се отнася обаче до цифровата скорост, наистина е „Бавната скорост убива.“ Според проучване на Google и Deloitte, ако всеки 0,1 секунди  от скоростта на вашата страница се подобрява, може да увеличи процента на конверсия с 8%. Тази точка от данни създава доста мощен бизнес аргумент за подобряване на ефективността на вашия сайт. Помислете за тази точка от данните от собствения си опит в сърфирането в интернет, мобилни устройства и настолни компютри. Случвало ли ви се е да откриете, че една страница се зарежда твърде бавно, че сте преминали към нещо друго или че марката е загубила продажбата? Знаем, че имате такива примери.

И така, знаем, че скоростта подобрява производителността на страниците, но какво ще кажете за това как влияе върху класирането в SEO? Има проучване, за да се опитаме да разберем въздействието, което скоростта на страницата има върху класирането. И то е следното: взети са 10 ключови думи и са пуснати конкретните уеб страници чрез Google Page Speed ​​Test, за да види ръзката между скоростта и ранга. Този набор от данни дава добро насочено проучване на въздействието.

Ето какъв е резултатът:

Данните показват връзка между скоростта и ранга. Така че придвижването от скоростен резултат от 10 се равнява на ранг 5,3, но скоростта на страницата от 100 би била равна на ранг 4,4. Това може да не изглежда голяма работа, но не забравяйте, че скоростта драстично подобрява процента на конверсия и има положително въздействие и върху ранга.

Какво действие трябва да предприемете?

Ето план на няколко стъпки, които можете да предприемете, за да оптимизирате скоростта си.

1. Подобрете скоростта на вашата страница

Има толкова много възможности за подобряване на скоростта на страниците и инструмента на Google, а много други предоставят стъпка по стъпка действия, които да предприемете, за да се подобрите. Ако не сте стартирали сайта си чрез този или друг инструмент, трябва да го направите, за да започнете – https://www.thinkwithgoogle.com/feature/testmysite/

 

2. Не забравяйте, че скоростта е важна, но това е само един от многото фактори, които оказват влияние върху класирането в SEO

Въпреки че тази статия е за скоростта, трябва да е ясно, че SEO има много повече ключови елементи, които влияят на ранга и общите резултати, отколкото на скоростта. SEO е холистична стратегия, която включва съдържание и технически ресурси. Не можете да забравите за това колко добре съдържанието ви резонира с вашата аудитория, колко свежо е и колко добре паяците на търсачката могат да обхождат и разбират вашия сайт. Толкова много фирми се хващат за тяхното преплатформиране на платформата си за електронна търговия и никога не влагат нито минута размисъл в SEO стратегията.

 

Направете запитване

  Абонирайте се за полезно съдържание

  Качваме полезни статии в нашия блог, всеки месец…по много

   Изберете съдържание, коeто да ви изпращаме:
   SEOДигитални стратегииСоциални мрежиGoogle Ads
   Уеб сайтКопирайтингУвеличаване на конверсииE-mail маркетинг