YouTube реклама и маркетинг: Ръководство за използване на YouTube

YouTube е видео-задвижвана социална мрежа, която след старта си през 2005 г. се превърна в доминиращ начин, по който хората стриймват видео онлайн. Собственост на Google от края на 2016 г., платформата вече е отговорна за 11 процента от целия глобален видео трафик, нарежда се втора след Netflix. В момента YouTube има повече от 1 милиард потребители и повече от половината от всички гледания идват от мобилни устройства.

Доминирането на YouTube означава, че предприятията вече имат възможност да установят и поддържат бранда си чрез интерактивни видеоклипове, които могат да им създадат нови последователи. YouTube предлага на потребителите свои собствени канали, които могат да използват за разработване и изпълнение на своята маркетингова стратегия. Друг начин, по който компаниите могат да използват YouTube, е да рекламират видео съдържание, което се излъчва по други канали, освен техните собствени.

Потребителите не се нуждаят от акаунт за преглед на видеоклипове, но е необходим акаунт за качване и споделяне на видеоклипове. За да се възползвате от това, което YouTube предлага на компаниите, се изисква дълбоко разбиране на всички негови функции, как да оптимизирате индивидуалния си канал, как да добивате още последователи, какво е необходимо за реклама в други канали и какво трябва да направите, за да осигурите приходи от канала си, за да увеличите рентабилността.

По-долу ще ви покажем стъпка по стъпка ръководство за използване на YouTube за вашата компания. За един ден можете да стартирате канала си и да накарате света да се ангажира с вашият бранд!

 

Как да оптимизирате своя YouTube канал

Повече гледания на вашия YouTube неизбежно означава повече приходи. Това означава, че трябва да оптимизирате канала си, за да увеличите максимално гледаемостта, за да изградите информираност за бранда. Ефективното изпълнение на този план включва:

 

Създайте завладяваща начална страница на вашия YouTube канал

Началната ви страница е първото нещо, което хората виждат, така че трябва да направи добро впечатление. Отделете време, за да изградите професионална начална страница, която капсулира за какво става въпрос за вашия канал. Това означава:

 • Изберете завладяваща профилна снимка.

Искате такава, която е непретрупана и лесно разпознаваема

 • Качете таблица кога ще ъплоудвате видеа

В горната част на началната страница на вашия канал е главното изображение. Добавете своя канален график и личности, които могат да присъстват във вашите видеа.

 • Изберете трейлър на канала.

Трейлърът е това което автоматично се появява, когато някой посети канала ви, връхната точка на вашия канал и може да бъде единственият ви шанс да спечелите или загубите абонат. Насочете се към 1- или 2-минутно видео, което казва на хората за какво е вашият канал и направете съдържанието на трейлъра забавно и интересно.

 • Създайте плейлисти.

На началната страница можете да включите плейлисти с най-добрата си работа и всеки плейлист може да се появи в различен раздел, с до 10 секции.

 • Добавете препоръчани канали.

Препоръчаните канали се появяват от дясната страна на началната страница на вашия канал. Когато включите каналите на приятели и / или други канали, които ви харесват, списъкът с включени канали ще създаде връзка в съзнанието на хората и в алгоритъма между вашия канал и тези представени канали.

 • Създайте страница ЗА НАС/About.

Вашата страница About е достъпна чрез разделa на началната страница на канала ви в YouTube. На страницата About включете кратко, убедително описание на вашия канал и се съсредоточете върху първите няколко изречения.

 

Ключови думи за изследвания за тагове, заглавия и описания

Ценните ключови думи и тагове повишават класирането за вашите видеоклипове, плейлисти и целия канал, като ви дават допълнителна видимост в резултатите от търсенето, повече предложени клипове и по-добро преобразуване на абонати във времето. Изследвайте съответните ключови думи и започнете да ги работите във вашите видео заглавия, описания и тагове.

Начинът, по който тагвате вашите видеоклипове, може да доведе до огромна промяна в успеха на вашия YouTube канал. Когато тагвате видеоклипове, вашите тагове могат да помогнат на алгоритъма на YouTube да сортират вашите ключови думи и съответно вашите видеоклипове по-напред.

 

Добавете и ключови думи към вашия канал.

В допълнение към добавянето на тагове и ключови думи към видеоклипове, не забравяйте за ключови думи на самия канал, които са конкретни думи, които могат да направят вашето видео откриваемо извън YouTube. Те помагат на алгоритъма да определи кои други канали и видеоклипове да използвате за препоръчване на вашите видеоклипове.

 

Оптимизирайте своя канал и видеоклипове за задържане на времето за гледане от публиката

YouTube има начини да настроите канала си, за да доставите редица гледания, които генерира. Времето за гледане или задържането на аудиторията е общото количество време в съвкупност, което зрителите прекарват в гледане на вашите видеоклипове. Ако вашите видеоклипове увеличат времето за гледане от аудиториите, по-вероятно е YouTube да популяризира канала ви чрез препоръчани видеоклипове, което ще доведе до повече гледания.

 

Има четири неща, които можете да направите, за да увеличите гледаемостта на вашия канал:

 • Структурни плейлисти за задвижване на последователно изживяване/ гледане на клиповете
 • Създаването на плейлисти на вашите видеоклипове в YouTube е начин да насочите потенциалните зрители към по-дълга гледаемост, където те гледат повече от най-доброто ви съдържание.
 • Изберете заглавия и тъмбнейли, които точно отразяват вашето съдържание.

Заглавията и тъмбнейлите на вашите видеоклипове влияят на вашите видео гледания и класиране. Те служат като основен спусък за щракване на зрителите и дават предварителна представа за съдържанието на видеоклипа. Изборът на правилната комбинация от тъмбнейли и заглавия може да ви помогне да подобрите времето за гледане.

 • Използвайте YouTube карти във вашите видеоклипове.

Можете да използвате YouTube карти по много начини, но най-добрата тактика за ангажиране на зрителите е да ги използвате за връзка към друго съдържание на вашия YouTube канал, от което зрителите вероятно ще се интересуват.

 • Създайте съдържание въз основа на ключови думи в YouTube.

Таргетирането на ключови думи в YouTube може да ви помогне да накарате хората да гледат видеоклиповете ви вместо тези на вашата конкуренция. Един от начините за идентифициране на ключови думи е използването на функцията за предложения на YouTube. В полето за търсене в YouTube въведете дума, за която знаете, че аудиторията ви се интересува и отбележете предложените от YouTube търсенията.

 

Получаването на повече зрители като цяло ще увеличи вероятността вашият YouTube канал да бъде забелязан и гледан от целевия ви клиент. Пет начина за това са:

Наблюдавайте целевата си аудитория, за да разкриете често споделяни въпроси, на които видеоклиповете ви могат да отговорят. За да направите вашата маркетингова кампания за съдържание успешна, започнете с разбирането на вашата аудитория. За да разработите подходящи видеоклипове в YouTube, обърнете особено внимание на проблемите на вашите клиенти, така че видеоклиповете ви в YouTube да могат да адресират тези теми.

Разработете собствен стил, така че зрителите да знаят какво да очакват. Изборът на тема за вашето видео в YouTube е само началото. Вашето видео също трябва да обхване тази тема по смислен начин. За да увеличите максимално гледанията на видеото, изберете правилната тема и създайте съдържание, което ще издържи теста на времето.

Предоставете силен призив за споделяне чрез карти и крайни екрани. Призивът за действие или CTA е от първостепенно значение, ако искате видеоклипът ви да генерира потенциални клиенти. Вашият CTA може да помоли зрителите да споделят вашето видео, да посетят уебсайта ви или да проверят още видеоклипове. То трябва да тече логично от вашето видео съдържание. Не се опитвайте да продавате на зрителите вашия авангарден софтуер, когато те дори не знаят какво прави.

Използвайте създателско студио, за да оптимизирате вашия канал и видеоклипове за повишена откриваемост. Оптимизирането на вашия YouTube канал и видео улеснява хората да намерят вашето съдържание, когато правят своето търсене в Google. За да оптимизирате акаунта си, създайте акаунт за проверка на партньори, който ви позволява да монетизирате видеоклиповете си, да качвате по-дълги видеоклипове и да качвате персонализирани тъмбнейли за вашите видеоклипове.

Популяризирайте своя канал и видеоклипове на платформите, които аудиторията ви посещава. И накрая, след като качите най-доброто видео, което е възможно, използвайте изследванията си за целевата аудитория, за да популяризирате видеоклипа си на места, които последователите ви със сигурност виждат. С Google Analytics можете да разберете кои социални платформи използва вашата аудитория и разделеното тестване може да ви каже какви съобщения предпочитат.

 

Има и неща, които можете да направите, за да оптимизирате самото видео на всеки етап от процеса на производство на видеото, което неизбежно ще доведе до по-широка зрителност. Например, можете да се ангажирате да публикувате съдържание няколко пъти седмично и да развивате устойчив производствен работен процес.

В крайна сметка искате вашият канал и вашите видеоклипове да се класират високо в алгоритъма на YouTube. Класацията се отнася до това къде видеоклипът ви се нарежда в резултатите от търсенето, както и вероятността той да се появи като предложен видеоклип – което също се приема като номер едно практика в YouTube за задвижване на трафика на сайта. Има четири начина да оптимизирате заглавията, ключовите думи и таговете си в YouTube, за да осигурите по-високо класиране от това, което имате сега:

Насочете интерес към темата с Google Trends.

Преди да създадете видеоклип в YouTube, първата стъпка е да намерите тема, интересна за вашата аудитория. Няма значение колко добре оптимизирате видеоклипа си за ключови думи, ако хората не се интересуват от неговото съдържание. Можете да използвате Google Trends, за да видите кои предложени теми имат достатъчно интерес в YouTube и след това да създавате видеоклипове, използвайки точната фраза, която е в тренда, за да следвате тези тенденции.

Оценете обема на търсенето на ключови думи и конкуренцията с Ubersuggest.

Вашата видео тема трябва да ви предостави първата стъпка от процеса за избор на ключови думи. След като разработите първоначалните си идеи за ключови думи, можете да ги анализирате с помощта на безплатен инструмент като Ubersuggest. Въведете ключовата си дума в Ubersuggest и изберете YouTube от падащото меню. След като започнете търсенето, инструментът отнема само няколко секунди, за да анализира ключовата дума.

Моите автоматични предложения в YouTube за допълнителни ключови думи.

Разглеждането на автопредложения в инструмента за търсене в YouTube може да ви помогне да намерите по-популярни идеи за ключови думи. Автопредложенията са един от най-добрите начини, които можете да използвате, за да намерите ефективни ключови думи, защото тези ключови думи винаги се появяват, когато някой търси тема.

Изследователски видео тагове с VidIQ.

С правилните тагове можете да класирате правилните ключови думи и в най-търсените категории. За да разберете кои тагове да използвате, анализирайте конкуренцията си с VidIQ просто, безплатно разширение за Chrome. Ще трябва да инсталирате разширението VidIQ във вашия браузър и да създадете безплатен акаунт.

 

Как да рекламирате в YouTube

YouTube ви позволява да пускате реклами на видеоклипове на други потребители, както и да получавате заплащане, за да оставите другите да пускат рекламите си във вашите видеоклипове. Освен генерираните приходи, борсата помага за изграждане на информираност за бранда.

Друг начин за реклама в YouTube е ремаркетинг и ретаргетиране. Когато повечето хора мислят за ремаркетинг или пренасочване, те мислят да достигнат до някой, който е бил на техния сайт, но не са конвертирали/извършили последната стъпка, купувайки продукт, изтегляйки информация или предприемайки друго желано действие.

Когато ретаргетирате тази аудитория в YouTube, пускате реклама само на тези потребители, напомняте им за вашите предложения и се опитвате да ги върнете. Може дори да им дадете отстъпка или купон. Ключът към добрия маркетинг е свързване на вашето съобщение с вашия пазар. Трябва да се свържете с хора с правилната оферта в точното време.

Един от начините да помогнете за рекламирането на устройства е използването на вашия акаунт в Google Adwords за популяризиране на вашите видеоклипове в YouTube, за да можете да стартирате по-силни кампании.

Когато познавате аудиторията си и създавате видеоклипове, които предлагат стойност на тази аудитория, популяризирането на видеоклипове с AdWords може да помогне за разрастването на вашия YouTube канал. Въпреки че изграждането на YouTube канал, базиран само на реклами, не работи, когато видеоклиповете предлагат качествено съдържание, а рекламите са насочени към правилната аудитория, кампаниите на AdWords могат да дадат на вашия канал допълнителен тласък и да засилят органичния растеж.

Очевидно се нуждаете от акаунт в AdWords, за да започнете. Ако нямате такъв, можете да се регистрирате безплатно. Пет начина, по които таргетирането на Google AdWords може да подобри предлагането на вашите видео реклами в YouTube са:

 • Точно предлагане на вашия клип чрез таргетиране по език и местоположение.
 • Включване на таргетиране на ключови думи за оптимизиране на рекламните разходи.
 • Определяне на персонализирана афинитетна аудитория.
 • Таргетиране на аудитории въз основа на житейски събития.
 • Използване на таргетиране по разположение за достигане до зрителите на други канали.

 

Как да следите представянето на вашия канал в YouTube

Аналитизирането е ключово, за да разберете кои реклами работят и кои не. Google Analytics работи с YouTube, за да измерва преобразуванията/ конверсиите от вашите реклами. С други думи, проследяване откъде идват хората, преди да „кацнат“ на вашия уебсайт. Първо трябва да настроите Google Analytics за вашия YouTube канал, да получите генерирания идентификационен номер и след това да го въведете в разширените настройки на YouTube.

Освен Google Analytics, има още два начина за измерване на това как се представя вашия видеоклип. Те са:

 • Оценка на поведението на видео гледаемостта

Тези мощни аналитични данни ви позволяват да оцените как се изпълняват вашите видеоклипове. Можете да получите достъп до него в Creator Studio. Там можете да преминете през данните, намерени в отчетите „Време за гледане “.

 • Оценка на ангажираността на публиката.

Това е най-лесният начин да разберете как се представя видеоклипът ви. Просто пребройте броя на абонатите, харесванията и нехаресванията, споделянията и коментарите.

 

Начинът, по който оценявате ефективността на общите си канали в YouTube, е чрез одит на YouTube. Този инструмент ви позволява да проследявате показатели за по-дълъг период от време, което ще ви даде възможност да намерите модели, които да ви кажат защо трафикът се е увеличил или е паднал. Тези прозрения ще ви помогнат да направите промени на вашия YouTube канал, за да можете успешно да събирате последователи.

 

Как да генерираме лийдове с YouTube

YouTube е полезен генератор на лийдове в зависимост от това как го използвате. Платформата има няколко инструмента за улавяне и набиране на потенциални клиенти, така че да знаете кой гледа вашето съдържание, но също така и кой може да се интересува от продуктите или услугите на вашата компания.

Един от начините са YouTube карти, които могат да се добавят към видеоклиповете, създавайки CTA за кликване, което подтиква зрителите да реагират. Картите ви позволяват да добавяте повече визуални компоненти, така че да са по-интерактивни и да се ангажират с зрителите, следователно привличат повече погледи. Те също могат да се появят по всяко време на вашето видео и могат да включват съдържание за изтегляне и външни връзки.

 

Има пет различни типа YouTube карти, които можете да добавите към видеоклиповете си:

 • Видео или плейлист за популяризиране на вашето собствено съдържание.
 • Пренасочване към друг YouTube канал.
 • Дарение с цел по ваш избор за насърчаване на дарения.
 • Анкета за насърчаване на зрителите да участват във въпрос с множество възможности за отговор.
 • Връзка, която пренасочва потребителите към одобрен уебсайт, за предпочитане вашия собствен.

Освен YouTube карти, две други органични тактики, които могат да засилят съдържанието ви са:

Лендинг страници

Лендинг екраните са удобни за мобилни версии на YouTube, които ви позволяват да прекратите видеоклиповете си с CTA. Можете да използвате краен екран, за да подканите зрителите да видят другите ви видеоклипове, канали или плейлисти. Можете също така да насърчите зрителите да натиснат бутона: Абонирайте се за нашия YouTube канал, за да популяризират вашия уебсайт, продукти, услуги или бюлетин.

Лийдове чрез търсене

Подробно видео описание на YouTube може да подпомогне пътя към подобряване на откриваемостта на вашето видео. Трябва да го оптимизирате както за YouTube, така и за търсачките. По-дългите и по-задълбочени видео описания имат по-голям шанс да се класират високо за съответните търсения в мрежата. Това е така, защото контекстните ключови думи са сърцето и душата на заявките на Google и YouTube.

По-дългите описания на видеата не се отнасят само до единични ключови думи. Подробно описание може да ви помогне да се класирате за много възможни свързани търсения. Може дори да увеличи шансовете ви да привлечете вниманието към ключови думи или фрази, които не сте използвали.

 

Как да осигурите приходи от вашия YouTube канал

Крайният начин да се възползвате от вашия YouTube е да ги буустнете чрез спонсорства. Връзките или споменаванията/рекламирането на продуктите са най-често срещаният вид спонсорство. Като „домакин“ на вашето видео ще искате да представите марката и да ангажирате зрителите чрез демонстрации, промоционални реклами, свързани с продукта.

 

Ето най-често срещаните начини да включите спонсорирани продукти във вашия YouTube канал:

 • Разкрийте продукти по време на разговор.

Тук ще включите продукта в разговор за ежедневието си. Ако спонсорът е производител на облекло, ще пуснете марката в разговор за скорошно пазаруване или ще покажете на зрителите как изглеждате и се чувствате в дрехите им.

 • Покажете продуктите.

Тук ще рекламирате продукта директно и ще го превърнете в тема на разговор. Този вид спонсорирана дискусия включва точки за говорене за това, което прави продукта желан и дори може да включва демонстрация или анекдот за това как продуктът добавя стойност или полезност към скорошно изживяване.

 • Споменете продуктите в различни части или моменти от вашето видео

Това вероятно е най-подобно на конвенционалното телевизионно предаване, където продуктът се споменава при конкретна реклама от основното съдържание.

 • Създайте отзиви за продуктите.

Това е най-прекият начин за рекламиране на продукт. Спонсориран преглед включва обсъждане точно защо продуктът си заслужава. Можете физически да го прегледате на камера – Например за пътнически куфар можете да покажете на зрителите как работят циповете и отделенията. Това ще зависи от вашето мнение за продукта, което много потребители намират за полезно, когато са на лов да купуват.

 • Създайте специализирана серия за интеграция.

Това зависи от вашия бюджет. Ако марката е добре спонсорирана, можете да надхвърлите обикновения предел или преглед и да създадете по-сложна продукция, която показва стойността на продукта.

Направете запитване

  Абонирайте се за полезно съдържание

  Качваме полезни статии в нашия блог, всеки месец…по много

   Изберете съдържание, коeто да ви изпращаме:
   SEOДигитални стратегииСоциални мрежиGoogle Ads
   Уеб сайтКопирайтингУвеличаване на конверсииE-mail маркетинг