Защо фирмите се плашат от SEO/ Оптимизация на сайт?

Ако сте собственик на малък бизнес, вероятно някоя SEO агенция се е свързала с вас и ви е предложила SEO (оптимизация на сайт за търсещи машини), както и да приложите онлайн стратегия за бизнеса си. И ако трябва да сме честни, seo не е за подценяване, защото повечето хора първо търсят в интернет – или на своите смартфони или компютри, за да намерят конкретен бизнес или услуга.

 

Вие разбирате, че имате нужда от уебсайт и не след дълго наемате фирма или приятел уеб дизайнер и го правите. Отделяте му известно време, мислейки си, че вече сте поставили оснавата на вашия бизнес.

 

Но след дълго чакане нищо не се случва…

 

Оказва се, че въпреки вашите усилия, сайтът не е “оптимизиран” достатъчно.

 

Вие разбирате това, но не искате да се справяте с всичкото това „SEO“. От всичко, което сте чули до момента, оптимизацията на сайт отнема твърде много време, твърде техническа е и не гарантира значителни резултати. Какво всъщност ви плаши?

 

Много собственици на малък бизнес се чувстват точно по този начин. Те чуват за това колко е необходима оптимизация на сайт, но все още се колебаят да започнат сами или да наемат агенция.

 

Нека да разгледаме няколко аспекта на SEO, които карат фирмите да се колебаят да го приемат и използват:

 

 1. Няма магическа формула

Ако смятате, че SEO е вълшебна отвара за незабавен онлайн успех и печалба, ще бъдете разочаровани и… разочаровани. SEO/ оптимизацията на сайт е ценна за рентабилността на бизнеса ви, но ще отнеме време, преди да видите възвращаемост на инвестицията.

В бизнеса всяка стратегия и кампания трябва да дават измерима, значителна възвръщаемост на инвестициите. Ако това е нещо, което няма да помогне за развитието на бизнеса ви, няма да го направите. Тъй като възвръщаемостта на инвестициите от SEO е бавна, много собственици на малки фирми смятат, че SEO няма никакво значение и затова го отписват с лека ръка.

Тези, които все пак ще опитат SEO, ще влеят много време и пари в него и често ще бъдат разочаровани от липсата на резултати.

Истината

Резултатите в крайна сметка ще дойдат, ако стратегията е правилна. Те просто няма да бъдат незабавни.

 

SEO е ценна стратегия за бизнеса и не бива да се пренебрегва. Бъдете търпеливи и търсете логически процеси, а не магия.

 

 1. SEO отнема твърде много време

Повечето мислят, че този вид онлайн маркетингова стратегия е дълъг, сложен процес, който включва много части. Въпреки че при оптимизирането на уебсайта има много фактори, те не трябва да се извършват едновременно.

 

Подобно на точка # 1 по-горе, тези, които са нови в SEO, също често не са склонни да започнат скъпа и отнемаща време стратегия, когато се оказва, че цялата работа и усилия се правят напразно. Отново, бъдете търпеливи.

 

Има няколко възможности за заети бизнес собственици за справяне SEO. Първият вариант е да предадат всички SEO задачи и отговорности на агенция за дигитален маркетинг или seo агенция. Когато просто нямате време да го направите сами, разбира се, можете да делегирате целия процес на SEO компания. По този начин можете да се отдадете на бизнеса си, докато агенцията стартира онлайн кампанията.

 

Консултирайте се с професионалист за разработването на стратегията за SEO на вашата компания

 

Другият вариант е да се опитвате да правите всичко сами. Ще спестите пари и ще научите за SEO, но ще прекарате много време в процеса.

 

 1. SEO е твърде техническо

Много собственици на малък бизнес, които са нови в SEO, имат тази идея, че SEO е сложен, технически процес, който се извършва от уеб разработчик или “умни компютри”. Те се чувстват неквалифицирани да прилагат SEO или дори да се опитат да го научат.

 

Много елементи на SEO обаче могат да бъдат направени от почти всеки. Не се нуждаете от опит в техническите компютърни мрежи или разработки. SEO е лесна за научаване стратегия и отнема само няколко часа обучение. Когато вашата компания е млада и вие сте новак в SEO, най-добре е да се съсредоточите само върху прилагането на няколко прости, основни SEO елементи и тактики.

 

Съществуват и много технически елементи за него (ще стигнем до тези в един момент) и много предприятия се притесняват, че агенциите ще се опитат да ги залеят с тонове специфични за индустрията условия и странни претенции.

 

Не позволявайте това да ви безпокои. Просто обяснете проблемите си и задавайте много въпроси, защото една добра seo агенция ще ви преведе през всяка част от стратегията.

 

 1. Наказание oт Google

Ако сами правите SEO, неизбежно ще чуете за наказанията на Google.

Разбираме, че може да сте загрижени за такива неща, поради което е толкова важно да се изградят стратегии около известните добри практики. Това е още една причина, поради която много малки фирми предпочитат да използват seo агенции за тази работа – стига да имат дълга история и предоставят ефективни стратегии, които не рискуват гнева на Google.

 

 1. Брандът може да загуби чара си

Някои собственици на бизнес не са склонни да започнат да прилагат стратегия за SEO, защото смятат, че това ще ги накара да изглеждат неприятни. Обикновено това е така, защото те са чели за или са виждали случаи, в които SEO се използва като съмнителна стратегия за печелене и закупуване на трафик.

 

Докато SEO в миналото има лоша репутация, че е точно това: евтин, неприличен начин да се измами системата за търсене и да се закупи трафик… То сега SEO има за цел да предостави на потребителите на уебсайта ценна информация, а не просто да подвежда търсачките.

 

Техническите аспекти на SEO трябва да останат на заден план. Писането и дизайнът, обаче, трябва да бъдат по-пряко свързани с потребителския опит.

 

 1. Получаване на трафик, но не и клиенти

Една от най-широко обсъжданите аспекти на SEO са ключовите думи. Изследването на ключови думи и насочването са често срещана тактика, която веднага започва, когато стартирате нова кампания. Ако правите това сами, може веднага да се сблъскате с огромния брой подходящи ключови думи и да се почувствате претоварени с възможностите.

 

Как да решите кои от тях да използвате във вашата SEO стратегия?

 

Благодарение на дълбоките seo анализи можете да получите представа за кои думи вече е класиран вашия уебсайт и кои ключови думи използват потребителите, когато търсят вашия сайт. Можете също така да идентифицирате ключови думи въз основа на обем, приложимост и ниво на конкуренция.

 1. Сложността на SEO

Вероятно сте останали малко изненадани, когато за пръв път научихте за всички фактори, които се вземат под внимание, за да класирате уебсайта си. В действителност се изчислява, че има повече от 200 фактора, които Google отчита при класирането на уебсайтове (а някои казват, че „200“ е просто удобен кръгъл номер и че действителният брой на факторите за класиране е много по-висок).

 

Как бихте могли да се справите с всички тях? Очевидната сложност на SEO често е достатъчна, за да изплаши собствениците на фирми, които не искат да отделят време и усилия, за да се справят с всичко това.

Някои собственици на бизнес са доволни от научаването и прилагането на няколко основни SEO стратегии за своите уебсайтове. Това е добро начало, но пълната мощност и потенциал на SEO никога няма да бъдат напълно реализирани.

 

Докато големите компании с огромни бюджети могат да се справят с тези сложности наведнъж, по-малките компании могат да се фокусират върху бавното внедряване на повече елементи във времето. Бавният и устойчив подход може и да не изглежда толкова зрелищно, но с времето можете да изградите своите класации и клиентска база.

 

Ако сте нов в SEO, тези страхове са често срещани. Знаейки какво предварително да очаквате от една SEO стратегия може да спомогне за успокояване на някои от тези страхове.

 

SEO отнема време, пари и усилия. Опасенията, че SEO е прекалено сложно, техническо, натрапчиво и включвт възможни санкции, са често погрешни схващания на хората, които са нови в SEO. След като научите повече за SEO, ще станете по-уверени да приложите собствената си стратегия или да работите в тясно сътрудничество със seo агенция.

Направете запитване

  Абонирайте се за полезно съдържание

  Качваме полезни статии в нашия блог, всеки месец…по много

   Изберете съдържание, коeто да ви изпращаме:
   SEOДигитални стратегииСоциални мрежиGoogle Ads
   Уеб сайтКопирайтингУвеличаване на конверсииE-mail маркетинг

   Tags: , , ,