Защо не трябва да купувате последователи в Instagram и какво да правите?

Стараете се съдържанието ви в Instagram да бъде на ниво и често си представяте как феновете ви растат като гъбки след дъжд. Независимо дали искате да бъдете инфлуенсър или просто да разпространите бранда си, мисълта да понатрупате няколко хиляди последователи често може да бъде изкушаваща.

Има много места, от които можете да закупите 1000 последователи на цената на един литър сок – бързо и евтино. Но, ако беше толкова лесно, всеки щеше да го прави, а ние със сигурност щяхме да предлагаме тази услуга J.

Но нека обърнем внимание на това дали закупуването на последователи в Instagram може да бъде безопасно за вашия бизнес или за вашата личност. И…да се фокусираме върху това дали изобщо си струва.

Ще се опитаме да разгледаме плюсовете (ако има изобщо такива в дългосрочен план) и минусите.

 

 1. Мога ли да си закупя Instagram последователи?

Абсолютно ДА! Има изключително евтини варианти – за 10 долара можете да се сдобиете с цели 1000 последователи. Но трябва да знаете, че много от тях са или ботове, или неактивни профили, а това означава, че ще купите само цифрата, но тя няма да се ангажира с публикациите ви.

Освен директното закупуване на последователи в Instagram, можете да използвате и услуги, за да следите стратегически други профили от ваше име на база на предпочитанията ви /географски белези, хаштагове, пол и др./

В този случай последователите ви могат да бъдат истински хора, но отново няма да се ангажират с вашите публикации и сама по себе си тази инвестиция е рискова. Повечето профили няма да ви следват, а дори и да го направят, вероятно няма да бъдат дългосрочни, лоялни или активни последователи.

Ако целта ви е да имате голям брой последователи, тези услуги могат да ви помогнат и когато броят им спадне /а това ще се случи/, можете да повторите схемата.

И в двата случая трябва да запомните рисковете – тези последователи вероятно никога няма да харесат или коментират дадена публикация и ако прекалите с фалшивите последователи, можете да съсипете доверието си в истинската ви аудитория.

Самите вие бихте ли следвали някой, ако на стената му пише 125К+, но реално има по 10 лайка на кръст? Предполагаме, че не точно.

 1. Купувате фалшиви профили и това е факт

Купувайки последователи, трябва да знаете, че инвестицията ви отива напразно, защото това просто не са реални профили.

Фалшивите последователи се създават или защото се управляват от потребители, чиято единствена цел е да бъдат проследявани в замяна, или защото тези профили са спонсорирани от услуги, които продават последователи – както обсъдихме в горния раздел.

 1. Получавате ангажирания, които обаче намаляват с времето

 

Закупените последователи на Instagram не дават дългосрочна стойност на съдържанието на потребителския ви профил. Последователите, които купувате, биха могли да ви дадат преглед, харесвания и коментари в началото на придобиването им, но вниманието, което те отделят  сега, няма да се появя по-късно.

И колко полезни могат да бъдат едни 5000 последователи, когато не се ангажират с вас? Ангажирането е от ключово значение за това, как алгоритъмът на Instagram показва постове на потребителите.

 

Наличието на много последователи може да убеди потребителите да ви следват органично, но и това не е гаранция.

Потребителите може да забележат, че нямате много ангажираност в постовете си, което може да ги възпре да ви следват в един даден етап..

Освен това фалшивите ви последователи няма да споделят публикацията ви в нито един от каналите си. И те няма да обсъждат вашата марка в реалния живот с приятели или семейството си, защото… те не съществуват в реалния живот (без да се обиждате, това са си ботове).

 1. Купените последователи в Instagram могат да нарушат ефективността на профила ви

На практика е невъзможно да се измери връзката на вашата целева аудитория с вашата марка, ако висок процент от тази аудитория не е реална. Как ще измервате постовете, които се справят добре с вашата реална аудитория, ако тези ботове и неактивни акаунти изкривят съотношението?

 

Ако не знаете колко добре работят вашите постове или какво мисли реалната ви аудитория, никога няма да конвертирате последователите си в Instagram в реални клиенти. А не е ли това целта?

 

В крайна сметка, ако плащате за последователите на Instagram, не плащате за качествени последователи от реалния живот. Вие плащате просто за число. И тъй като алгоритъмът на Instagram е свързан до голяма степен с ангажираността, а не с последователите, купуването на последователи не е дългосрочно решение. Всъщност това изобщо не е решение.

 

Отделете време, енергия и пари, които бихте посветили на покупката на последователи, и вместо това се съсредоточете върху изграждането на истински взаимоотношения с реална аудитория. Ако съдържанието ви е привлекателно и автентично, вашите верни последователи ще разпространяват посланието ви и ще се ангажират с вашата марка, без да се нуждаете от подкупи.

 

 1. Instagram чисти фалшивите профили

Наскоро Instagram обнови условията си за използване, за да идентифицира и премахне фалшивите акаунти от своята платформа. Instagram премахва всякакви предпочитания, следвания или коментари от приложения на трети страни, които са предназначени за изкуствено увеличаване на аудиториите на профилите. Като купувате последователи, вие нарушавате правилата на общността на Instagram и това може да предизвика реакция от страна на модераторите в Instagram.

 

 1. АЛТЕРНАТИВАТА?

Новият алгоритъм на Instagram възнаграждава ангажираността повече от броя на последователите. За да се движи ангажираността, има много различни действия, които можете да опитате на платформата, за да стигнете до идеалната аудитория.

 

Използвайки добри практики за маркетинг в Instagram – независимо дали изграждате личната си марка или фирмен профил – можете да достигнете до близо 800 милиона месечни потребители и да изградите автентична аудитория.

 

Първо направете профила си обществен, така че потребителите да могат да виждат потребителския ви профил и съдържанието ви. По този начин можете органично да увеличите аудиторията си.

 

След това публикувайте различни публикации в емисията си: можете да публикувате изображения, GIF файлове, видеоклипове, бумеранги, сторита, как-да, съдържанието, генерирано от потребителите, и много други. Изградете доверие и вълнение сред последователите си, като използвате висококачествени снимки, пишете закачливите надписи, публикувате последователно и поддържате уникален стил като цяло, за да се разграничите от другите профили.

Накрая, използвайте многото различни канали на платформата, като Instagram Live, IGTV, Instagram Stories, или Shopping на Instagram. Има толкова много различни начини за свързване с потребителите, а чрез задвижване на ангажираността чрез тези функции можете да управлявате участието и трафика органично и автентично.

Направете запитване

  Абонирайте се за полезно съдържание

  Качваме полезни статии в нашия блог, всеки месец…по много

   Изберете съдържание, коeто да ви изпращаме:
   SEOДигитални стратегииСоциални мрежиGoogle Ads
   Уеб сайтКопирайтингУвеличаване на конверсииE-mail маркетинг

   Tags: