Защо сайтът ми не излиза в Гугъл? Решението е тук

И така! Вече имате така мечтания сайт. Хвърлили сте средства и време, за да изведете бизнеса си на друго ниво или просто да продавате продукти, но…се натъквате на проблем.

Търсите в Гугъл, но никъде не виждате вашия сайт.  Логично е да започнете да се притеснявате. Това е напълно нормално. Но преди да изпаднете в паника и да се натъжите, прочетете тази статия, за да разберете защо сайта не излиза в Гугъл и разбира се – как да поправите това.

По принцип трябва да обясним нещо важно. Хората, които разработват сайта ви не винаги имат знанията и уменията за класирането му в Гугъл и това е причината да има две услуги: изработка на сайт и оптимизация на сайт.

Но нека не увъртаме повече и да започнем да мислим за това защо сайта не се появява в Гугъл. Първо да намерим причината, а после и решението.

 

Има едно нещо, което се нарича GoogleBot или Гугъл робот /ще го срещнете и по двата начина/. Този робот обхожда сайтовете в най-голямата търсачка и трябва да стигне до вашия, за да го обходи и да го класира.

Можете да проверите дали сайтът ви изобщо е листнат като използвате следната формула:

site:mysite.com

Напишете това в таба като замените mysite.com с името на вашия домейн.

Ако не видите сайта си, то това означава, че ботът още не го е видял.

 

На първо време, ако сайтът е съвсем нов и Google не знае за съществуването му, можете ръчно да го регистрирате в Google. Както се казва – да ги запознаете. Това може да стане ръчно в Google Search Console. След като го направите, на Гугъл ще му е нужно малко време, за да обходи страниците на сайта ви и да го запише в базата си данни, за да го предоставя на потребителите по-нататък.

Googlebot-ът намира сайтове и чрем линкове от други сайтове. Те се наричат обратни линкове или backlinks. Ще срещате този термин, особено, ако се гмурнете във водите на seo оптимизацията. Обратните линкове са сравнително бърз начин за индексиране.

Какво всъщност е индексиране? Ами…точно за това, за което говорим – обхождане на страниците от Google.

Tук искаме да отбележим още нещо много важно! Google не обхожда всички страници от сайта ви. Ако имате 100 страници, той може да обходи 5, 10, 50, а може и по-малко.

Това се нарича бюджет на обхождане и всеки сайт го притежава /crawling budget/.

Има и вариант, в който вие да проверите кои страници са обходени и съответно ръчно да „кажете“ на Google да ги обходи, за да започнат да се появяват в търсачките.

Обещаваме да направим статия и за това. Просто следете нашия блог за новости. Стараем се да го поддържаме ежемесечно.

Причина номер 1 сайтът да не се класира в Гугъл и да не излиза при търсене

#Ботът няма достъп до сайта ви, защото нещо го блокира.

 1. Файл robots.txt – в този файл най-често се намират команди, които могат да блокират достъпа на бота. Обикновено този файл се намира в главната директория на сайта ви.

Написали сме много подробна статия за файла robots.txt и определено можете да я прочетете. Ще ви стане ясно как работи този файл.

Много честа причина е блокиране на сайта за обхождане или блокиране на робота с използване на следните команди:

User-agent: *
Disallow: /

 

User-agent: Googlebot
Disallow: /

Ако забележите това, ги премахнете, или действайте, както сме посочили в статията за robots.txt.

 

 1. Мета тагове, които се намират в кода.

Ако сте напълно начинаещ и си нямате идея какво е това – прочетете статията ни за мета тагове. Тя е доста подробна, но пък малко повече знание няма да навреди, а напротив – ще ви помогне по-добре да разберете как работят мета таговете и как помагат на сайта ви да се появи в Гугъл.

Ако видите това:

,

Заменете го с това:

 

 

 1. Сайтът ви е блокиран от .htaccess файла ви

За щастие имаме и доста подробна статия за .htaccess файла, но за да не губите време, ще преразкажем накратко:

.htaccess файла е задължителен за всеки сайт.

Чрез този файл можете да забранявате достъпа на определен ip адрес, user-agent до определени страници или до съдържанието на целия ви сайт.

В контролния панел можете да проверите log файловете и ако видите код 403, това означава, че ботът определено не може да обходи сайта ви и има забрана.

 1. Пренасочване чрез FRAME

Този метод в много стар, но все пак си струва да помислите, особено ако сте променяли домейна си. Ако това е причината, използвайте 301 редирект. Той ще „каже“ на Гугъл, че домейна ви вече не е актуален и ще го замени с новия домейн.

 

Това са основните причини поради, които сайта не излиза в Гугъл. Вече сте информирани, остава само да проверите, или да се доверите на някой който може да ви помогне.

 

Направете запитване

  Абонирайте се за полезно съдържание

  Качваме полезни статии в нашия блог, всеки месец…по много

   Изберете съдържание, коeто да ви изпращаме:
   SEOДигитални стратегииСоциални мрежиGoogle Ads
   Уеб сайтКопирайтингУвеличаване на конверсииE-mail маркетинг

   Tags: