6 съвета за начинаещи графични дизайнери

Не е нужно да сте професионалист, за да създадете професионално изглеждащ дизайн. С времето и натрупаните умения ще ставате все по-добри в начинанието си. За да се научите да правите дизайни, които изглеждат професионално, трябва да следвате набор от правила, които ще са ви много полезни. Ето и някои от тях:

 1. Обърнете внимание на бялото пространство.

Когато създавате дизайн, графиката и текстът са склонни да привлекат цялото внимание.Областите без графика и текст са също толкова важни, а оставянето на пространство за вашия дизайн да диша е един от факторите, които отделят аматьорските дизайни от професионалните. Бялото пространство (отрицателно пространство) е областта между и около дизайнерските елементи и не е непременно бяла (може да бъде всеки цвят или дори изображение). Простото правило е да не претрупвайте дизайна си.

 

 1. Придържайте се към два лесни за четене шрифта.

Когато става въпрос за избора на шрифтове, най-важното, върху което трябва да се съсредоточите, е четливостта. Разкошният шрифт, който наистина е трудно да се чете, прави лоша услуга на вашия дизайн. Винаги избирайте кристално чисти шрифтове. В допълнение, опитайте да се придържате към два шрифта. Използването на твърде много шрифтове ще направят дизайна ви труден за четене и ще изглежда непрофесионално. Ако изберете два шрифта, можете да използвате единия за заглавие, а другия за основния текст. Изберете шрифт, който си отива на дейността и стила на марката ви. Например шрифтът, който модният бутик може да използва в дигиталния си маркетинг, вероятно е много по-различен от това, което технологичната компания би избрала.

 

 1. Винаги обръщайте голямо внимание на подравняването.

Още нещо, което отделя професионално изглеждащите дизайни от любителските?
– Подравняването.

Когато подравнявате дизайнерските елементи, никога не разчитайте само на себе си. Повечето дизайнерски програми разполагат с инструменти за подравняване. Ако все пак вашата програма няма такава опция, може да си изтеглите векторно изображение за разграфяване и да го използвате като ориентир.

 

 1. Помислете за психологическото въздействие на цветовете.

Когато създавате цветовата палитра за бранда си е важно тя да отразява стила на марката. Психологически цветовете предизвикват различни чувства:

 • Синьо: доверие, безопасност, сигурност и релакс.
 • Лилаво: креативност, изобилие и мистерия.
 • Зелено: богатство, здраве и освежаване.
 • Розово: женственост, романтика и младост.
 • Оранжево: енергия и ентусиазъм.
 • Жълто: оптимизъм, спонтанност.
 • Червено: страст и енергия.
 • Черно: изтънченост, лукс и мощ.
 • Бяло: чистота.
 • Сиво: гравитация и професионализъм.

Важно е да запазите чувствата, които цветовата палитра на вашата марка предизвиква при създаването на дизайн.

 

 1. Създайте цветова палитра

Освен да мислите за психологията на цвета, трябва да помислите как цветовете взаимодействат помежду си, за да създадете цялостна палитра за вашия уебсайт и  вашите дизайни. Цветното колело е полезен инструмент, който ви помага лесно да създадете цветова палитра.

Аналогова цветова палитра
Тази цветова палитра използва цветове до основния цвят на цветното колело, за да създаде монохроматичен вид.

Допълваща цветова палитра
Допълнителната цветова палитра използва основния цвят и точно обратното на този цвят, за да създаде контраст. Използвайте единия като доминиращ, а другия като акцент.

Триадна цветова палитра
Тройната цветова палитра дърпа три цвята, равномерно разположени на цветното колело.

Монохроматична цветова палитра
Всички цветове в тази палитра са сянка, тон или нюанс на основния цвят.

Сложна цветова палитра
Комбинираната цветова палитра включва двата нюанса, които са в съседство с основния цвят, без прекалено много контраст.

 

 1. Имайте предвид ограниченията на Facebook за текст в рекламни изображения.

Ако графиката, която създавате, е за реклама във Facebook, е добре да имате предвид 20-процентното текстово правило на Facebook за реклами. Ако проектирате изображение за реклама, имайте предвид това правило от самото начало – това ще ви спести главоболие по-късно. Не използвайте повече от 20% текст в изображението.

Без значение колко добре се справяте до момента, най-важното е да не се отказвате. С времето ще ставате все по-добри, а дотогава се вслушвайте в съвети и забележки на по-опитни от вас дизайнери.

Направете запитване

  Абонирайте се за полезно съдържание

  Качваме полезни статии в нашия блог, всеки месец…по много

   Изберете съдържание, коeто да ви изпращаме:
   SEOДигитални стратегииСоциални мрежиGoogle Ads
   Уеб сайтКопирайтингУвеличаване на конверсииE-mail маркетинг