3 съвета за овладяване на минималистичен уеб дизайн

Светът жадува за минимализма. Толкова, че който и аспект от живота ни да погледнете – било то начинът на живот, който водим, домовете, в които живеем или продуктите, които консумираме – минимализмът присъства във всеки аспект. Дори смартфоните в джоба ни доказват, че минималистичният дизайн е повече от засегнат.

Защо минимализъм?
Често объркан с простотата, концепцията за минимализъм води до намаляване на всички елементи, за да се включат само тези, които са от съществено значение.

Това означава, че макар минимализмът да е прост, простотата или използването на прости форми, не означава непременно, че това е минимализъм. В света на дизайна минимализмът се използва за директно предаване на съобщението без излишен шум и възпрепятстване на фокуса, поради други разсейващи елементи.

Виждайки предимствата на използването на минимализъм за бързо и ефективно предаване на посланието, този подход се утвърди в много аспекти на дизайна. Марката на Apple е един от най-добрите примери за минималистичен подход при проектирането на продукти.

Самият дизайн е чист и елегантен и поставя акцент върху всеки аспект от клиентското изживяване. Минималистичните дизайни са визуално привлекателни и лесни за използване, така че всъщност не е изненадващо, че толкова много фирми предпочитат да имат минималистичен уеб дизайн.

 

Възприемане на минималистичен подход към уеб дизайна

Уебсайтът на вашата компания е най-добрата визитка, която имате. Той казва на вашите клиенти всичко, което трябва да знаят за вашия бизнес – от това къде да ви намерят, до това за какъв бизнес става въпрос.

Уебсайтовете, които не са функционални, отнемат дълго време да се заредят, имат твърде много разсейващи елементи или не са удобни за потребителя, ще накарат потенциалните ви клиенти да се откажат.

По същество уебсайтът на бизнеса казва на клиентите всичко, което трябва да знаят за компанията, но ако посетителите ви не се задържат достатъчно дълго, за да знаят кой сте или какво правите, всъщност няма да ви опознаят или разберат какво имате да предложите.

В минималистичния дизайн гещалът има предимство пред всички останали. Това означава, че елементите, които са свързани, трябва да останат близо един до друг, докато елементите, които нямат връзка, трябва да бъдат по-далече. Всеки елемент от вашия уебсайт, който е от съществено значение за ориентирането на потребителя, трябва да бъде по-голям, удебелен или да има силни цветове.

От тези прости принципи черпите всички други правила на минималистичния подход в уеб дизайна, независимо дали са под въпрос типографията, отрицателното пространство, визуалните елементи или пренаселеността. Вместо да пренаселявате вашия уебсайт с елементи, които не са необходими, представете само най-съществените. По този начин най-важната информация бързо ще привлече вниманието на потребителите, като им позволява лесно да решават проблемите си.

Изборът на минималистичен подход за уеб дизайна на вашата компания означава вземане на съзнателни решения относно оформлението на уебсайта. Това означава, че трябва да поставите под въпрос всяко дизайнерско решение, поставяйки потребителя на първо място.
Запитайте се:

 • Лесно четима ли е типографията?
 • Има ли твърде много изображения на страницата?
 • Подходяща ли е цветовата схема?
 • Използват ли се твърде много цветове?

Минималистичен уеб дизайн и SEO

SEO-приятелските уебсайтове получават повече трафик. Това означава, че когато проектирате уебсайт, трябва да имате предвид както потребителите, така и търсещите обхождащи машини.  Всички знаем, че конкуренцията е жестока и трябва да направим всичко възможно, за да задържим потребителите си. Също така всички искаме нашите уебсайтове да се зареждат бързо, а минималистичният дизайн включва по-малко функции, което означава, че ще има по-малки функции за зареждане.

Въпреки това, дори и да имате едно изображение на уеб страницата си, все още е важно да го оптимизирате.
Страхотното и запомнящо се потребителско изживяване е в основата на минималистичния подход. Целта е не само да бъде визуално привлекателна, но и да запази най-важното за потребителя, за да получи ценна информация, без излишен хаос около нея.

Така че, вместо да губите клиентите си върху лошо проектиран уебсайт, опитайте минималистичен подход и създайте изживяване на вашия сайт, което е просто, но не такова, което те бързо ще забравят.

 

Минималистичен уеб дизайн в действие

Когато става въпрос за създаване на план за минималистичен уеб дизайн, ето три фокусни области, които трябва да обмислите.

 1. Визуални елементи

Всеки детайл трябва да е важен. Той трябва да е функционален и да служи на целта. Така че при проектирането вземете предвид всеки елемент, спрете и се запитайте: Този детайл има ли някаква функция или е само визуален? Ако е само визуално, тогава трябва да отстъпите и да решите дали той принадлежи на вашата уеб страница или го претрупва.

Графични елементи


Всички графични елементи трябва да бъдат използваеми. Помислете за целта, която има добавеният елемент и се запитайте:

 • Има ли роля на разделител на формата?
 • Води ли окото, което означава, че ще помогне на потребителя да се ориентира лесно?
 • Подчертава ли информацията, която трябва незабавно да се забележи на потребителя?

Ако не служи на цел, избягвайте да я използвате. Да, илюстративните детайли може да изглеждат привлекателни за окото. Всеки елемент обаче трябва да бъде добавен с цел. Това се отнася за всички видове визуални елементи, изображения, илюстрации и форми.

 

Снимки срещу думи


Ключов елемент, който трябва да имате предвид, е количеството текст, който използва вашата уеб страница. Текстът е най-доброто и бързо достигащо съдържание, но може да бъде и най-големият ни враг.

Затова използвайте възможно най-малко текст и включвайте само съществена информация. Разрешете страниците за навигация на вашия сайт да бъдат посветени на описание на продукт, услуга или мисия, съдържащ повече текст от началната ви страница.

Фоново изображение


Изборът на правилното фоново изображение е важен. Точно както другите елементи на минимализъм, плоският дизайн и текстурите са представени във фоновото изображение.

 

 1. Цветове и контрасти

В минималистичния дизайн цветовете трябва да се използват разумно. Те трябва да създават визуален интерес, като същевременно улавят и насочват вниманието на потребителите по начин, който не изисква допълнителни елементи или графика.

Използването на цветовете трябва да бъде ограничено – ето защо в успешните уебсайтове ще видите едноцветност или използването от два до три ключови цвята. Често използваната монохроматична цветова палитра (която използва няколко нюанса на един цвят) има тенденция да успокоява окото и да не засенчва важните детайли.

Въпреки това, контрастите все още имат стойност в минималистичния уеб дизайн и много уеб дизайнери използват бял цвят, тъй като има тенденция да контрастира добре с други елементи на страницата.

Не забравяйте, че цветът има много цели. Той може да служи като фон на уеб страницата, подобно на дизайна, който сме възприели. Но може също така да подчертае важните функции на вашата уеб страница, служещи като функционален елемент.

Ако искате да подчертаете продукта си, това може да се направи най-добре с цвят, който контрастира на останалата част от палитрата. Помислете за целта на вашия уебсайт и съобщението, което искате да предадете на посетителите си. Кой би бил най-добрият цвят, който да използвате, за да настроите настроението, което да се приведе в съответствие с вашия бизнес?

 

 1. Бяло пространство

Обикновено наричана „отрицателно пространство“, тази функция може да бъде най-мощният трик в ръкава на уеб дизайнера. Бялото или отрицателното пространство има тенденция да отвори „стаята“ и да я остави да диша, и това е напълно противно на визуалното струпване, което съществува в много уебсайтове.

Бялото пространство може да се използва във ваша полза, за да насочва вниманието на потребителя.

С увеличаването на отрицателното пространство около информацията, върху която искате да се съсредоточи потребителят, можете да направите определени елементи на съдържанието по-забележими.
Бялото пространство има силата да насочва по естествен начин очите на потребителя към ключово съдържание.

Ако решите да го използвате, уверете се, че се предпазвате от множество фокусни точки на един екран. Имайте предвид, че потребителите имат уязвима насоченост и вниманието им може лесно да се прехвърля от едно към друго.

 

Минималистичният уеб дизайн създава печеливша ситуация както за бизнеса, така и за клиентите. Изчистеният  дизайн с ясни фокусни точки позволява на потребителите бързо да намерят необходимата информация.

Същевременно позволява на бизнеса да поддържа клиентите щастливи, като бързо предоставя отговори на ключови въпроси. Подходът „по-малко е повече“ изглежда лесно постижим, но има много елементи, които трябва да бъдат разгледани в творческия процес.

Всички сме се сблъсквали с трудни моменти, когато цялата информация ни се струва прекалено ценна, за да се отстрани. От избора какви цветове и визуални елементи да използвате, за да вземете решение относно количеството текст, който трябва да се показва на всяка страница и на всеки екран, важно е да имайте предвид един ключов елемент:

 

Направете запитване

  Абонирайте се за полезно съдържание

  Качваме полезни статии в нашия блог, всеки месец…по много

   Изберете съдържание, коeто да ви изпращаме:
   SEOДигитални стратегииСоциални мрежиGoogle Ads
   Уеб сайтКопирайтингУвеличаване на конверсииE-mail маркетинг

   Tags: