Използване на снимки от интернет – РЪКОВОДСТВО

Изображенията са от ключово значение вашето съдържание в интернет да изпъкне пред останалите.

Независимо дали създавате публикация в блог, уеб страница, електронна книга или друго съдържание, добавянето на визуални изображения подобряват цялостното потребителско изживяване.

 

Не можете обаче просто да изтегляте изображения от интернет – ваша отговорност е да проверите дали и как можете да използвате снимката, без да нарушавате авторските права.

Всяка картинка – независимо дали ще я намерете в Google, социалните медии или в уебсайт със стокови снимки – придобива авторски права веднага щом е създадена и от вас зависи да се уверите дали имате законово право да я използвате или не.

Последиците от нарушаването на авторските права (дори случайно) са сериозни. Лицата, признати за виновни за нарушаване на авторски права, могат да бъдат изправени срещу сериозни суми според държавата, в която се намирате.

В следващите редове може да откриете няколко вида изображения и как да ги използвате онлайн.

 1. Използвайте стокови снимки, които нямат авторски права защото:

 • Авторските права са изтекли.
 • Работата никога не е имала авторско право да започне.
 • Притежателят на авторските права прави произведението си публично достояние.
 • Изображението е американско произведение, публикувано преди 1 януари 1924 г.

 

Снимките в публичното пространство не изискват цитиране. Можете да получите изображения, които са обществено достояние в сайтове като Wikimedia Commons и Flickr Commons.

 

 1. Използвайте стокови снимки с платен лиценз

 

Това са снимки, при които създателите лицензират всеки, който е готов да плати лицензионната си такса. Купуването им ви дава правото да използвате изображението по какъвто и да е начин, описан в споразумението.

 

Основното предимство на сайтовете с такъв вид стокови снимки е, че броят им там е огромен, което е от голямо значение за почти всеки бизнес – и тъй като стоковите фотографи са професионалисти, качеството обикновено е високо.

 

Важно е да се отбележи обаче, че понякога този вид картинки вървят с определен вид уговорки.

 

Например, определени снимки се използват само за „редакционна употреба“ – в тези случаи можете да използвате снимката за публикация като бюлетин или блог, но не можете да използвате снимката за реклама във Facebook или за корпоративна начална страница.

 

За това ви съветваме винаги да четете внимателно лицензионното споразумение.

 

 1. Използвайте свои собствени изображения

 

Друга възможност е да правите свои собствени снимки. Ако вие сте фотографът, няма опасност от нарушаване на авторски права. Плюс това снимките ще бъдат изцяло оригинални и направени по ваша преценка и виждане – така свежото съдържание ви е гарантирано! И не, не е нужно да излизате и да купувате професионална камера – повечето от днешните смартфони имат камери, които са наравно с DSLR.

 

За да изглеждат вашите снимки професионално, помислете за осветление и рамкиране на фона.

 

Като друга алтернатива, можете да наемете някого, който да направи набор от снимки за вас – просто се уверете, че вашите изключителни права върху снимките са включени в договора.

 

 1. Използвайте изображения в социалните медии само с разрешение

 

Изображенията, появяващи се в социалните медии, не се различават от всяко друго изображение, което ще намерите онлайн, затова трябва да действате отговорно и да поискате разрешение.

 

Често виждаме как хората репортват или вграждат изображения в собственото си съдържание в социалните медии, но това не го прави законно.

 

Вземете например Instagram – в условията на услугата ясно се посочва, че авторските права върху всяко изображение на Instagram принадлежи на човека, публикувал снимката си.

 

Ако използвате съдържание в социалните медии без разрешение, това може да доведе до правни действия – дори и за малък бизнес, правните такси и съдебните решения могат да бъдат осакатяващи.

 

Винаги преглеждайте снимките с повишено внимание.

 

Да приемем, че имате клиент, който е публикувал невероятно изображение на вашия продукт в Instagram и бихте искали да го използвате – изпращането на обикновено директно съобщение (или оставяне на коментар) с искане за разрешение е бързо и лесно и ще ви защити – а вероятността да полуите положителен отговор ви е в кърпа вързана.

 

 1. Избягвайте използването на GIF файлове

 

Въпреки истината, че GIF файловете изобилстват откъм онлайн съдържание, това не означава, че използването им е законно. Може да се твърди, че те попадат в графата за продукти с авторски права, което значи че могат да бъдат използвани само в определени случаи.

 

Например, когато търсите определено нещо в Гугъл, там ще ви се покажат изображения, но те ще имат своите си авторски права. Технически, ако искате да работите изцяло без риск, ще ви трябват писмени съобщения от притежателя на авторските права на оригиналното произведение и хората, които се появяват в GIF – и това звучи като много трудно усилие за нещо, което вероятно ще ви откара в задънена улица.

 

Само защото всеки го прави, не означава че е законно. Затова внимавайте при използване на снимки от интернет.

Направете запитване

  Абонирайте се за полезно съдържание

  Качваме полезни статии в нашия блог, всеки месец…по много

   Изберете съдържание, коeто да ви изпращаме:
   SEOДигитални стратегииСоциални мрежиGoogle Ads
   Уеб сайтКопирайтингУвеличаване на конверсииE-mail маркетинг