Как Фейсбук постовете да стигнат до повече хора органично?

Как да ми харесат страницата в facebook? Какво означава достигнати хора във фейсбук?

Плаща ли се за страница във фейсбук? Развиване на фейсбук страница, но как?

Как да направим успешна фейсбук страница? Как се повдига пост във фейсбук?

Платена реклама във фейсбук? Как да имаме повече последователи?

 

Може би всеки от нас си е задавал поне едни от тези въпроси в някакъв момент.

 

Целта на всеки маркетолог е да увеличи своя органичен обхват във Facebook.

Социалните медии промениха начина, по който фирмите да предлагат своите продукти и услуги в мрежата. Тенденцията, която продължаваме да виждаме е, че органичните постове достигат до все по-малко и по-малко потребители..

Няма абсолютно никакво съмнение, че Facebook е МЯСТОТО, главно защото там са всички – включително вашата целева аудитория.

Според популярния годишен доклад на Social Media Examiner 62% от търговците посочват Facebook като най-важната стратегия сред своите маркетингови стратегии.

Това не трябва да бъде изненада, защото ако погледнете статистическите данни, Facebook …

 • Има над 2,41 милиарда активни потребители месечно
 • Има над 1,3 милиарда потребители в приложението си Messenger
 • Има повече от милиард активни потребители в Instagram

 

Тъй като Facebook има най-широката потребителска база, това ви улеснява  да достигнете целевия си пазар и да изградите правилните връзки.

Ако обаче не използвате подходящите стратегии, насочването на целевия трафик от Facebook обратно към вашия сайт може да стане доста предизвикателно. Нищо чудно, че „Facebook маркетингът“ все още е пъзел за толкова много брандове.

Една от най-очевидните причини защо маркетингът във Facebook не работи добре за мнозина може да бъде просто защото те не успяват да се откроят от останалите.

Когато пускате реклама във Facebook, основно се конкурирате с много други подобни бизнеси във вашата ниша, които са насочени към същата аудитория като вас.

Вашата конкуренция, също като вас, иска част от Facebook потребителите.

 

Така че, докато не се съсредоточите върху това да се различавате от другите в подхода си, ще ви е трудно да се свържете с целевата си аудитория.

С нарастването на конкуренцията, вие също трябва да дадете основание на вашите потенциални клиенти да напуснат Facebook и да посетят вашия сайт.

С други думи, трябва да ги впечатлите с предложение, на което е твърде трудно да устоите. Нещо, което ги кара да искат да предприемат действия.

Тук се появява органичният рийч на Facebook. Защото в крайна сметка всичко се свежда до това колко процента от вашата целева аудитория всъщност може да види вашата побликация. И ако не използвате реклами във Facebook, популяризирането на страницата ви може да стане доста трудно.

 

Ако обаче можете да работите за подобряване на обхвата си и да създадете лоялна аудитория във Facebook, нещата могат да изглеждат по различен начин. И много повече във ваша полза.

Сега, преди да разберем как можете да го направите, нека първо разгледаме …

 

Какво всъщност представлява Facebook Organic Reach?

Органичният обхват на Facebook е основно броят на хората, които са изложени на вашето съдържание без реклами или каквато и да е платена дистрибуция.

 

Facebook органичен обхват

Спонсорираните сторита и промоционалните публикации, от друга страна, попадат под платен обхват. Това означава потребители, които са разглеждали вашето съдържание поради платена промоция. Кои потребители действително ще видят това съдържание зависи от избрания от Вас тип опции за насочване на реклами.

 

Но толкова лесно ли е достигането до вашата целева аудитория във Facebook?

Днес много марки се опитват да разчитат на органичния обхват на Facebook, създавайки подробна маркетингова стратегия. За тяхно учудване обаче те не виждат резултатите, които искат да видят след публикуване на съдържание на страницата си във Facebook. Дори след като полагате реални усилия за създаване и споделяне на страхотно съдържание, няма много трафик за отчитане, нито ангажираност.

 

Когато това се случи, марките са принудени да преосмислят маркетинговата си стратегия във Facebook или просто да стигнат до заключението, че тяхната аудитория всъщност не харесва съдържанието им.

 

Истината обаче е далеч…

През повечето време това няма нищо общо с тяхното съдържание или време за постване. Но е повече свързано с органичния обхват на Facebook. Отминаха дните, когато можете просто да публикувате актуализация на страницата си във Facebook и да накарате повечето си фенове да я видят.

 

Днес нещата стоят по различен начин. Благодарение на постоянно развиващия се органичен обхват на Facebook и промените в основния им алгоритъм за подаване на новини, дори някои от най-популярните марки трудно достигат до своята аудитория.

 

В скорошно проучване беше установено, че зашеметяващите 60% от търговците вярват, че Facebook бавно, но непрекъснато се е превърнал в „изцяло платен канал“. С други думи, освен ако и докато не закупите реклами на платформата Facebook, съдържанието ви няма да се показва на мнозинството от феновете ви.

 

И беше още по-изненадващо да се види, че по-големите страници (с 500 000+ харесвания) достигат малко над 2%. Което ясно означава, че гигантът на социалните медии иска по-големите марки да инвестират в своите рекламни продукти, вместо да разчитат на органичния обхват на Facebook.

 

Съвет №1: Споделете ангажиращо, собствено видео съдържание

Няма ни най-малко съмнение относно постоянния спад на органичния обхват на Facebook; всеки опитен маркетолог го признава. Независимо от това, на натуралното видео съдържание се дава повече предпочитание от Facebook.

Ето защо много марки се опитват да се фокусират върху него. В сравнение с други видове съдържание (връзки и снимки), видеото се оказва много по-безопасен залог.

Ако погледнете статистическите данни, във Facebook се гледат над 8 милиарда видеоклипа всеки ден.

 

Разглеждайки го от гледна точка на Facebook, има две основни причини защо видеосъдържанието се счита за по-важно:

 

Причина – 1: Преди това снимките бяха водещи във Facebook. Което очевидно подтикна бизнес страниците да публикуват повече снимки, тъй като те също им помогнаха да се откроят от останалото съдържание.

 

Това принуди Facebook да намали количеството снимки, споделяни от бизнес страниците. Тъй като в крайна сметка всичко е свързано с това да поддържаме потребителите си доволни. Гигантът на социалните медии не искаше потребителите да се заливат със същия тип маркетингово съдържание.

 

Нативният видеоклип, от друга страна, е нов нов тип медия, който е по-труден за създаване за брандовете. И затова се създава и споделя по-малко от бизнес страници. Което автоматично му дава по-добър органичен обхват във Facebook.

 

Причина – 2: Всички знаят, че видеосъдържанието придобива предимство пред останалите видове съдържание. Той е приветстван като тип медия, който ще доминира в мрежата в бъдеще. Така че не е изненадващо, че Facebook иска да бъде видян като водеща платформа за споделяне на видео – дори над YouTube.

 

В проучване, направено от Impulse Creative, беше установено, че видео публикациите във Facebook достигат до 90% повече хора от публикации, базирани на връзки, и 40% повече хора от публикации на снимки.

 

Дори Socialbakers откриха, че са получили 135% увеличение на органичния си обхват във Facebook, като са избрали видео съдържание пред снимки.

 

Така че, ако искате да увеличите ангажираността и да увеличите органичния си обхват във Facebook, е време да добавите видео към стратегията си за съдържание в социалните медии.

 

Но се уверете, че не създавате видеоклипове просто ей така. Дори ако споделяте видеоклипове, имате нужда от звездно съдържание за положителни дългосрочни резултати.

 

Ето няколко съвета, за да направите вашите видеоклипове във Facebook да се открояват сред тълпата и да привличат повече мнения / ангажираност.

 

 • Създавайте квадратни видеоклипове вместо пейзажни видеоклипове, тъй като е известно, че се представят по-добре.
 • Привлечете вниманието на зрителите си през първите 3-5 секунди.
 • Добавете субтитри към вашите видеоклипове, защото 85% от хората гледат видеоклипове във Facebook без звук.
 • Създайте видеоклипа си около една централна точка вместо множество точки.
 • Направете заглавието си възможно най-описателно и ясно, като същевременно го държите кратко.
 • Добавете силен призив за действие, който ви помага да получите повече отговор.

 

Съвет №2: Използвайте силата на Facebook Live

Facebook Live video стартира през април 2016 г. И оттогава успешно помогна на много бизнеси да се свържат със своите последователи на много по-високо ниво от другите видове съдържание.

 

Точно така, Facebook Live може да ви помогне да постигнете висока ангажираност! Като тип съдържание, Facebook го приоритизира. Разбира се, не е лесно – трябва да изберете интересни теми и да бъдете увлекателни, но важното е да направите първата стъпка, останалото ще се подобри с времето.

 

Съвет №3: Проучете какво работи за вашите конкуренти

През повечето време сте толкова фокусирани върху анализирането на ефективността на собственото си съдържание, че забравяте да се огледате и да видите какво прави вашата конкуренция.

 

Наблюдението на собственото ви съдържание е добро. Но разглеждането на практиките на вашите конкуренти ви дава предимство. Това не само ви помага да създавате по-добро съдържание, с което резонира вашата аудитория, но също така ви позволява да надградите маркетинговата си стратегия.

 

Можете да разгледате функцията на Facebook „Най-популярни публикации от страници, които гледате“, за да научите за другите в органичния обхват на вашата ниша

Можете лесно да добавите всичките си конкуренти, като кликнете върху бутона „Добавяне на страници“ в горната част.

 

Веднъж зададени, ще можете внимателно да наблюдавате най-доброто съдържание от избраните от вас страници. Това ви дава добра представа как се представя тяхното съдържание по отношение на ангажираността.

 

Можете да анализирате всяка публикация допълнително, като кликнете върху връзките, предоставени в отчета. И разбирайте тяхното съдържание и контекст без никакви предположения.

 

Идеята е да добавите само тези страници, които са насочени към подобна аудитория като вашата. Колкото по-подходяща е аудиторията им, толкова по-ценни ще бъдат прозренията, които получавате.

Фокусирайте се върху анализа на три важни аспекта, когато наблюдавате тяхното съдържание:

 • Какъв тип публикации дават резултати
 • Какви теми от съдържанието те избират
 • Какъв е тонът / стилът на тяхното съдържание

Това не означава, че нагло копирате това, което правят другите. Вашата цел трябва да бъде да потърсите вдъхновение, да добавите свои собствени уникални прозрения към констатациите и да направите нещо дори по-добро от вашата конкуренция.

Съвет №4: Кажете „Не“ на съдържанието от типа „Engagement Bait“

Когато публикувате страхотно, подходящо съдържание във Facebook, което харесва вашата аудитория, става лесно да ги ангажирате. И това е, което води до естествени разговори, които са ценни в очите на Facebook.

 

Всички коментари във вашите публикации във Facebook са част от естествените разговори, които в крайна сметка могат да ви помогнат да увеличите органичния си обхват във Facebook. Защо? Защото тези естествени разговори ви позволяват да добавите стойност и да работите в рамките на скандалния алгоритъм за подаване на новини.

 

Идеята е да се създадат естествени дискусии. Не само по която и да е тема, но само тези теми, които ще ви помогнат да издигнете марката си. Теми, които могат да ви помогнат да доставите истинска стойност на феновете си.

 

Колкото по-естествени са тези разговори, толкова по-добри са те. Тъй като типът на „примамлива примамка“ само ще се обърне. Което означава, че не можете и не трябва да молите феновете си да коментират вашите публикации, като например съдържанието ви, или да го маркират.

 

Алгоритъмът на Facebook работи срещу публикации за примамващи ангажименти, тъй като попада под „принудителен ангажимент“, който не добавя стойност или значение към съдържанието.

 

Съвет №5: Изберете качествено съдържание пред количеството

Поради нарастващата конкуренция, брандовете винаги се стремят да произвеждат и споделят повече съдържание от всякога. Фокусът винаги е върху „повече“, дори ако това се дължи на последователността.

 

В по-ранните дни, когато Facebook не беше толкова популярен, колкото днес, публикуването на повече съдържание работеше добре. Днес вашата маркетингова стратегия във Facebook може да страда поради този манталитет. Поставянето на количеството над качеството не е умен ход.

 

Facebook се превърна в гигантска и следователно силно конкурентна мрежа. Ето защо органичният обхват на Facebook продължава да намалява извънредно. Броят на хората, до които можете да стигнете днес, е драстично по-малък.

 

Това продължава да показва, че пространството във Facebook не само става наситено, но и по-ценно за всички онези, които искат да получат по-голяма експозиция към тяхното съдържание.

 

Въпреки че значителен брой бизнеси намират лостове, използвайки Facebook за маркетинг, редица от тях напускат платформата поради липсата на добри резултати. Неизползването на Facebook обаче е грешка, защото като се предприемат правилните стъпки, това може да работи във ваша полза.

 

Просто трябва да мислите по различен начин от конкуренцията по отношение на това как публикувате съдържанието си и кога.

 

Facebook определено се превърна в платформа „pay-to-play“. Но, подобно на много други онлайн платформи, те искат да предоставят най-доброто потребителско изживяване. Ако вашето органично съдържание прави това, то ще бъде показано на повече потребители.

 

Следвайте съветите, които ви дадохме, за да сте сигурни, че споделяте някои от най-доброто си съдържание до момента. Така че можете да започнете да изграждате лоялни последователи.

 

Направете запитване

  Абонирайте се за полезно съдържание

  Качваме полезни статии в нашия блог, всеки месец…по много

   Изберете съдържание, коeто да ви изпращаме:
   SEOДигитални стратегииСоциални мрежиGoogle Ads
   Уеб сайтКопирайтингУвеличаване на конверсииE-mail маркетинг