10 начина да маркетирате своя бранд със SMS маркетинг

SMS маркетингът е начин за популяризиране на стоки и услуги чрез съобщения. Създаден е с цел установяване на комуникация с клиенти, използвайки популярен, широко достъпен и относително евтин канал.

Само с няколко силни стратегии можете да увеличите продажбите си и да подобрите лоялността на клиентите. Предлагаме Ви 10 ефективни начина да маркетирате своя бранд със SMS маркетинг:

Стратегия №1: Съставете своя списък от абонати чрез атрактивни кампании

 

Преди да преминете към изпращането на текстови съобщения, първо трябва да имате собствена база данни с контакти. В нея ще включите всички хора, които се интересуват от последните новини, промоции, услуги, новости и решения, свързани с Вашия бизнес.

Може да попълните своята мобилна общност, като създадете кампания, която е в интерес на Вашата целева аудитория. Един от начините е да създадете поощрителна програма за споделяне, т.е. всеки, който се включи да получи някаква награда.

Винаги питайте аудиторията си в колко часа са готови да получават текстови съобщения. Уверете се, че знаете в коя часова зона се намират, за да планирате съответно SMS кампаниите си.

Стратегия №2: Ангажирайте аудиторията си

 

За да бъде успешна кампанията Ви и да постигнете реални резултати, хубаво е да включите съобщения, които са по-лични, а не съобщения, които изглеждат като спам.

Вашата аудитория най-вероятно ще се радва да получи промоционални кодове за отстъпки или купони към различни продукти и услуги, от които се интересува.

Друг начин да ангажирате аудиторията си със своя бранд е като изпращате текстово съобщение, когато  някой се намира на определено разстояние от Вашето местоположение. Тази тактика е изключително ефективна, ако работите на дребно и искате да накарате хората да Ви посетят на място.

Третият начин да ангажирате аудиторията си е да й предложите безплатен подарък в замяна на кратка препоръка и отзив. Това е една добра стъпка към повишаване на лоялността на клиентите. Не забравяйте, че SMS маркетинга може да Ви помогне бързо да изградите добри взаимоотношения с тях.

 

Стратегия №3: Сегментирайте клиентите си

 

Няма нищо по-лошо от съобщение с информация, която не е интересна за клиента. Целта на SMS маркетинга е много различна – да изпраща полезни съобщения на своите клиенти. В тази връзка, е хубаво да събирате и съхранявате данни за Вашите клиенти. Основното нещо, което трябва да направите, е да включите в профила на абоната полетата за име, пол, дата на раждане, професия, предпочитания и т.н. Освен това, пазете историята на покупките му, за да разберете от кои стоки и услуги най-много се интересува.

 

Стратегия №4: Използвайте инструменти за SMS маркетинг

 

Потърсете инструменти, които могат да Ви помогнат да автоматизирате вашия SMS маркетинг. Трябва да имате възможност автоматично да проследявате клиентите, да планирате съобщения и много други. Използването на такъв инструмент означава, че определени поведения автоматично задействат подходящ SMS. Например, ако клиент направи покупка, това задейства SMS, показващ датата на доставка.

Проследяването на резултатите също е по-лесно с инструмента за SMS маркетинг. Можете да видите кой е отворил или отговорил на съобщения и да ги промените, ако е необходимо.

 

Стратегия №5: Не се опитвайте да побирате разнородна информация в едно съобщение

 

Един SMS е равен на една новина (събитие, решение, промоция и т.н.). Максимумът, който може да съдържа едно съобщение (освен новината), е поздравление за определен празник и подарък по този повод.

Също така е хубаво да оставите Вашите контакти в съобщението: телефонен номер, уебсайт, адрес. Това не е необходимо, но може да помогне за изясняването на важни въпроси, които възникват в клиентите. Някои хора ще посетят Вашата страница в мрежата, други може да се обадят, за да получат повече информация.

 

Стратегия №6: Използвайте SMS известия

 

За да увеличите лоялността на клиентите към Вашата компания/Вашия бизнес, използвайте не само SMS реклами, но и SMS известия. Разликата между тях е, че рекламата се изпраща до голям брой абонати, а известието е съобщение, предназначено за конкретен потребител. То има за цел да го информира за конкретни действия, които са интересни само за него. По този начин винаги ще поддържате връзка с клиентите си.

 

Стратегия №7: Включете силен призив за действие

 

Силният призив за действие позволява на клиентите да знаят какво очаквате от тях. Това може да бъде толкова просто, колкото да се каже:

 • Попълнете тази анкета и може да спечелите страхотна награда!
 • Щракнете върху връзката, за да видите кои са най-продаваните продукти!
 • Използвайте този код, за да се възползвате от 15% отстъпка!

 

Стратегия №8: Обновете сайта си и го направете mobile-friendly

 

Когато искате да маркетирате своя бранд чрез SMS маркетинг, трябва задължително да инвестирате в сайта си и да го направите mobile-friendly.

Случвало ли Ви се е да посетите фирмен сайт на мобилния си телефон и да не успеете да отворите някоя страница или изображенията да не се зареждат правилно? Това е така, защото все още има фирми, чийто уеб сайтове са подходящи само за посетители, използващи компютър.

Използването на мобилни устройства се увеличава все повече, затова трябва да инвестирате и да обновите сайта си, за да може менюто и съдържанието да се зареждат в правилния формат и на смартфони и таблети. Говорете с дизайнера на уебсайта си, за да разберете как да направите това.

Стратегия №9: Направете отчет на SMS маркетинга

 

Още една много важна стратегия. Запомнете, че Вашите действия не трябва да спират, след като съобщението бъде изпратено. С правилната технология можете да проследите кои получатели са отворили съобщението, кои са го игнорирали и колко от абонатите са посетили сайта Ви.

Предлагайки опция за SMS отговор, Вие ще имате възможността веднага да получите обратна връзка от заинтересовани лица. Това Ви позволява да привлечете повече потенциалните клиенти.

 

Стратегия №10: Комбинирайте имейл маркетинг и SMS маркетинг

 

И двата вида маркетинг се основават на разрешения, което означава, че те позволяват на бизнеса Ви да взаимодейства с тези, които се интересуват от него.

Разрастването на Вашия имейл маркетинг Ви дава възможност да тествате и да научите какъв тип съдържание води до ангажираност. С течение на времето е възможно да получите много полезна информация за поведението и интересите на Вашите абонати. Това може да Ви помогне да насочите и персонализирате Вашия SMS маркетинг от самото начало.

Можете да използвате имейл, за да изградите взаимоотношенията си с клиентите, а SMS маркетинг, за да укрепите ангажимента им със специални промоции, новини, купони, отстъпки и други.

Направете запитване

  Абонирайте се за полезно съдържание

  Качваме полезни статии в нашия блог, всеки месец…по много

   Изберете съдържание, коeто да ви изпращаме:
   SEOДигитални стратегииСоциални мрежиGoogle Ads
   Уеб сайтКопирайтингУвеличаване на конверсииE-mail маркетинг

   Tags: