Как коронавирусът влияе на SEO?

Сигурни сме, че се питате как коронавирусът влияе на SEO в момента?

Тук няма изненада. Отговорът, както винаги, е „зависи”.

Тъй като търсенето отразява човешкото поведение, COVID-19 влияе по различен начин на всяка индустрия.

 

Например, точно както в момента за хората са най-важни аптеките и магазините за хранителни стоки, вероятно и в сайтовете за електронна търговия, които продават същите тези продукти, има огромен скок в трафика.

Нека се опитаме да ви помогнем и да разгледаме различни ситуации.

 

  1. Онлайн магазини, които продават продукти от първа необходимост

Сигурни сме, че там огромни скокове на импресии и трафик.

И това е съвсем нормално, тъй като и хората търсят тоалетна хартия, дезинфектант за ръце, мокри кърпи, термометри … все продукти, които са свързани с пандемията.

Този огромен скок на търсенето, както и недостигът на продукти, дори създадават нови търсения като „тоалетна хартия близо до мен“ и „дезинфектант за ръце наблизо“.

От друга страна, обаче се забелязва спад в сайтове, който продават куфари и продукти, свързани с пътуване.

В същото време фитнес залите започнаха да се затварят, видяхме скок на трафика за думи като „тренировки у дама“ и други възможности за фитнес на закрито.

 

Как да реагираме?

Търсенето в момента е голямо, но това търсене се пренасочи до голяма степен към продукти, които хората трябва да избягват и / или да се справят с пандемията.

SEO оптимизаторите може да обмислят създаването на сегмент от страници с продукти с по-голям обем на търсене. Обхождайте често тези страници за грешки.

Улеснете ботовете да ги намират по-лесно.

Гледайте данните за заявките за тези страници, за да се уверите, че съдържанието ви отразява най-актуалните намерения на търсещия.

 

  1. Сайтове „за здраве“

В резултат на COVID-19 сайтовете за здраве и и аптеките, както и сайтове за добавки и витамини, преживяват цялостно увеличение на трафика.

Изглежда, че това е причинено главно от заявки като „коронавирус симптоми“.

Изглежда, че има проблем с въпросите за природни средства като „антивирусни билки“, „антибактериални етерични масла“ и „антивирусни храни“.

 

Как да реагираме?

Стремежът към експертиза, авторитетност и доверие с този тип съдържание е по-важно от всякога.

Хората се обръщат към търсачките, за да отговорят на техните медицински въпроси – отговорност, която не може да бъде поета леко.

 

  1. Уебсайтовете с рецепти

Уебсайтовете за рецепти също имат увеличение на импресиите и кликванията, макар и не толкова драстично.

Това е обяснимо, тъй като повече хора готвят у дома, за разлика от яденето навън.

Как да реагираме?

Използвайте структурирани данни за рецепти, за да подобрите начина, по който вашите рецепти се показват в резултатите от търсенето, за да уловите част от увеличеното търсене на рецепти.

Помислете за публикуване или популяризиране на рецепти, които използват по-малко съставки и съставки, които са по-лесни за намиране в момента.

 

  1. Трафикът на уебсайтове за пътуване

Тук се наблюдава нещо странно. По пътя на логиката би следвало тези сайтове да изпитат истински срив в трафика. Истината обаче е малко по различна. В повечете сайтове се наблюдава известен ръст в трафика и това се дължи на няколко фактора. От една страна все повече хора отменят полети, други търсят „евтини“ билети, за да могат да се завърнат в дома си. И това е напълно обяснимо. А от друга страна потребителите търсят информация за цялостната обстановка и забранените полети.

Как да реагираме?

Собствениците трябва внимателно да наблюдават данните на техните заявки, за да видят къде се измества търсенето на аудиторията им и да ги използват за информиране и създаване на подходящо съдържание.

 

  1. Новинарски уебсайтове и онлайн книжарници

Това няма да изненада никого, но уебсайтовете на издателите изпитват огромни скокове в трафика.

Хората прекарват огромна част от времето си вкъщи и използват времето си да почетат. А сайтовете за новини със сигурност се възползват от повишения трафик. Всеки ежеминутно следи ситуацията и търси тема, която го вълнува.

Едно е сигурно, всички сме залепени за новините (за добро или за лошо).

Как да реагираме?

Тъй като журналистите продължават да докладват за новини и актуализации около коронавируса, SEO специалистите могат да предлагат поддръжка по няколко начина.

  • Следене на страниците на AMP за грешки.
  • Следене на страниците по дата на публикуване, за да са сигурни, че ботовете на търсачките обхождат нови страници възможно най-скоро.
  • Използване на данните от търсенето, за да са информирани къде е общественият интерес в даден момент.
  • Създаване на полезно съдържание

 

Времената са несигурни, но едно е сигурно – настоящата нестабилност влияе на всяка сфера.

В момент, когато част от брандовете трябва да намалят разходите си за платени кампании, има един канал, който не трябва да се изключва по време на намаляване на бюджета … органичното търсене. SEO може да е по-важен сега от всякога.