Маркетинг стратегия на Adidas

В Adidas работят повече от 53 731 души в над 160 страни, които произвеждат повече от 660 милиона продуктови единици всяка година и генерират продажби от 14,5 милиарда евро (всички цифри са свързани с 2014 г.). Само тези числа лесно могат да подскажат, че Adidas Group е доста сложна организация. Вярно. Но те поддържат нещата прости, стройни и бързи.

Сегментиране, насочване, позициониране в маркетинговата стратегия на Adidas

Най-големият производител на спортно облекло в Европа и един от най-големите в света, Adidas е сегментиран въз основа на демографски, психографски и поведенчески фактори. Групата Adidas има четири марки в силното си портфолио – Reebok, Adidas, Rockport & Taylor, предназначени за различни групи клиенти.

 

Adidas използва диференцирана стратегия за насочване, за да се насочи към млади, възрастни, както и деца, които имат страст към фитнес и спорт. Въпреки че е насочен към клиенти във възрастовата група от 13-40 години, по-голямата част от клиентите му са на възраст 15-30 години.

 

Позициониране, основано на потребители и ползи, са стратегиите, които Adidas използва, за да създаде отличителен образ в съзнанието на бъдещия потребител. Подчертавайки стойността на качествените продукти от надеждна марка Adidas е в състояние да поддържа своята същност на марката. Портфолиото е разделено, както следва.

 

Те имат Adidas-performance в състезателните спортове

Reebok & Reebok класика в Активни спортове и ежедневни спортове

Оригинали на Adidas, Adidas Fun, Rockport in Sports.

Мисия в маркетинговата стратегия на Adidas

Adidas Group се стреми да бъде световен лидер в индустрията за спортни стоки с марки, изградени върху страстта към спорта и спортния начин на живот. Te се ангажират непрекъснато да укрепват марки и продуктите, за да подобрят конкурентната си позиция.

 

Tagline – „Нищо не е невъзможно / Няма невъзможни неща. Това е един от най-известните тагове от компанията. Този таглайн, който показва значението на фитнеса и значението на усилието за всичко, което желаете, е едно от най-големите предимства, които компанията има, и вероятно обобщава маркетинговата стратегия на Adidas.

 

Конкурентно предимство в маркетинговата стратегия на Adidas

Едно от малкото конкурентни предимства, което Adidas има, е неговата дистрибуторска мрежа, качеството на продукта и капитала на марката. В световен мащаб той има 2400 магазина, представляващи 4,3 милиарда долара бизнес (данни за 2014 г.). За да се асоциира с общността, марката спонсорира много световни спортни събития като FIFA, UEFA, NBA, Cricket & Olympics. В същото време през годините се знае, че Adidas дава най-добрите продукти на пазара, които винаги са удобни, извън нормалните и дълготрайни.

 

Силните отношения с организации като Международната организация на труда, International Finance Corporation дава предимство на компанията пред конкурентите за устойчив бизнес.

 

BCG Matrix в маркетинговата стратегия на Adidas

 

Adidas има четири марки от групата Adidas, от които:

Adidas & Reebok са звезди; И двете от тези отделни марки имат силен пазарен дял, но в същото време конкуренцията в този спортен и фитнес сегмент е много висока. Други марки като Pumа, Nike също се борят за голям дял от пазара.

Rockport & Taylor е под въпрос – Това е така, защото техният пазарен дял е нисък, но в същото време има добър потенциал за тези марки.

Стратегия за дистрибуция в маркетинговата стратегия на Adidas

Тъй като потребителската среда става още по-динамична с бързопроменящите се тенденции, Adidas също увеличава фокуса си върху предвиждането на тези промени и с бързо реагиране. Те задвижват засилен потребителско ориентиран Omni-канал.

 

След като анализираха процеса на покупка на своите клиенти, те стигнаха до извода, че интерактивното изживяване и наличността, удобството и размерът на предлаганите продукти играят основна роля в успешната стратегия за дистрибуция. За да разширят своята дистрибуторска система, те направиха продуктите достъпни чрез ексклузивни магазини (франчайз модел), магазини с марка, които я доставят от C&N и дистрибутори.

 

Капитал на марката в маркетинговата стратегия на Adidas

Спортноцентричните дейности, които се въртят предимно около социалните медии и програмите за свързване на общността, помогнаха на Adidas да бъде един от най-големите играчи в спортното облекло. Всяка марка и подмарка е отговорна за оживяването на собствената си идентичност и позициониране чрез създаването на продукти, услуги и опит, които предоставят платформи и рамки за дългосрочен пазарен дял и подобряване на рентабилността.

 

Докато Adidas и Reebok имат уникални идентичности, наследства, технологии, дизайни и репутация, стратегическите принципи и методи за стимулиране на бъдещия растеж на продажбите и подобренията на рентабилността са общи и за двете.

 

Конкурентен анализ в маркетинговата стратегия на Adidas

Многобройното портфолио на Adidas Group им дава важно конкурентно предимство. Чрез портфолиото си от марки те безпроблемно покриват спортните и потребителските сегменти, определени като стратегически важни, за да подкрепят амбицията на своята група да вдъхновява и ангажира хората да използват силата на спорта в живота си.

 

Големи фирми като Nike & Adidas нараснаха неимоверно през последните две десетилетия. Техният глобален обхват се разширява на всички континенти, което се дължи на променящия се начин на живот на развиващите се икономики и появата на интернет, също и на онлайн магазините.

 

Анализ на пазара в маркетинговата стратегия на Adidas

Поради наличието на фалшиви продукти и високата преговорна сила на клиентите е много трудно тези играчи да се поддържат на пазара. Въпреки че продуктите са предназначени за спортни лица,  голяма част от купувачите са нормални хора, малки деца, които нямат нищо против да преминат към други марки поради променящото се конкурентно позициониране.

 

Анализ на клиентите в маркетинговата стратегия на Adidas

Клиентите на Adidas се състоят от социални групи от висша и горна средна класа. За да бъде успешен в потребителските сегменти, Adidas признава, че стратегия за масово производство или масов маркетинг вече не е достатъчна.

 

Само чрез идентифициране и разбиране на индивидуалните мотивации и цели на потребителите за спорт, техния начин на живот и техните навици за купуване, ще им помогне да създадат смислени продукти, услуги и опит, които изграждат трайно впечатление и лоялност към марката.

Направете запитване

  Абонирайте се за полезно съдържание

  Качваме полезни статии в нашия блог, всеки месец…по много

   Изберете съдържание, коeто да ви изпращаме:
   SEOДигитални стратегииСоциални мрежиGoogle Ads
   Уеб сайтКопирайтингУвеличаване на конверсииE-mail маркетинг