Планиране и бюджетиране в социалните мрежи през 2021 г.

През изминалата година много търговци бяха принудени да преразпределят бюджети и да поставят на пауза маркетинговите кампании поради пандемията на коронавируса. И докато се подготвяме за 2021 г., все още има много несигурности, които ни карат да поставим под въпрос ефективността на различните маркетингови тактики и да се чудим къде да разпределим най-добре средствата.

2021 Обзор на социалните мрежи

Докато COVID-19 изкорени много планове през 2020 г., някои индустрии имат по-голям растеж от други (развлекателната и туристическата индустрия определено поеха удара тази година), но нашият екип съветва да обмислите какви нюанси е внесъл COVID във вашия бизнес и да сте реалисти относно това, какви са вашите нужди. Това е добро място да започнете, когато разглеждате разпределението на бюджетите и се уверите, че тези бюджети действително ще доведат до резултатите, от които се нуждаете, за следващата година.

Също така е жизненоважно да оцените колко важни ще бъдат социалните мрежи по отношение на общото ви разпределение на бюджета.  Допълнителни изследвания показват, че точно зад дигиталната реклама стои маркетингът в социални медии с разпределение на бюджета от 11% за 2021 г. Разбира се, помислете в кои области може да се наложи да намалите разходите. Някои аспекти на маркетинга естествено намаляват, като традиционните медии, които се очаква да спаднат с 1,3% през следващата година.

Също така ще трябва да помислите каква част от бюджета ви за социални медии трябва да бъде предназначен за рекламни разходи.

Facebook и Instagram все още заемат водеща позиция по отношение на приходите, но се предвижда конкурентните платформи да растат с по-високи темпове. Тази информация може да бъде полезна, когато започнете да разглеждате приоритетите на определени канали за следващата година.

Пет тенденции в социалните медии, които да бъдат разгледани за 2021 г.

1. Съдържание на социални медии и интеграции в електронната търговия

През изминалата година видяхме, че социалните мрежи засилват играта си по отношение на възможностите за пазаруване. Facebook, Instagram и Pinterest най-вече, но всички мрежи се подготвят за все повече оптимизации на електронната търговия. Дори в TikTok има възможност  да се пазарува. Почти всяка мрежа има свой собствен компонент за електронна търговия и това е възможност за брандовете, които имат такъв тип бизнес, да търсят да обвържат маркетинга в социалните медии с директна покупка.

2. Непрекъснатият възход на видеосъдържанието

Това вероятно не е изненада, тъй като вече няколко години говорим за видео, но не можахме да го оставим, защото то просто продължава да доминира в социалните медии и все още получава приоритет в емисията. Видяхме, че приложения като TikTok и функции като Instagram Reels стартират тази година и това видео съдържание просто продължава да се развива. Също така виждаме, че видеото генерира наистина високи импресии и ангажираност, някои от най-високите, които платформите виждат в момента, са чрез този тип съдържание.

Също така не можем да пропуснем сторитата, когато говорим за видео и съдържание с кратка форма, особено сега, когато почти всяка платформа има версия на сторита. Също така виждаме в канали като Instagram, че понякога сторитата получават повече видимост спрямо съдържанието на Newsfeed, така че историите и видеоклиповете с кратка форма определено трябва да присъстват във вашата стратегия за 2021 г.

3. Постоянна комуникация при кризи в социалните медии

Каква година беше тази година, само,  COVID и движенията за социална справедливост и неотдавнашните избори… Преминавайки към 2021 г., препоръчваме да продължите тази практика и бързо да се адаптирате към тенденциите в реално време. Може ли вашият бранд да бъде част от тях от разрешаване на проблемите? Има ли вашата марка с какво да допринесе? Трябва ли да планирате да направите крачка назад и да разгледате какво съдържание предстои да бъде публикувано, за да сте сигурни, че няма да бъде интерпретирано по начин, който би изложил марката на риск?

4. Повишена рекламна конкуренция и ограничения за насочване

Всяка година повече брандове рекламират в социалните медии. Данните от по-рано в тази статия са доказателство за това. Това означава, че конкуренцията редовно се увеличава и ще бъде по-скъпо да се получи място в информационните емисии. Поради това помислете за изготвянето на добър бюджет за закупуване на реклами, който има смисъл, особено ако искате да стимулирате растеж от година на година.

Знаем, че Facebook ще се отдалечи от техния пиксел, който е много базиран на бисквитки, в API за преобразуване, който силно препоръчваме да разгледаме, за да не загубите нито една от надеждните възможности за насочване, които може би вече използвате .

5. Facebook умора

С цялото тежко съдържание и тежки събития, които преживяхме тази година, хората се уморяват малко от Facebook и търсят почивка в други мрежи като Pinterest или TikTok. Потребителите търсят забавления, домашни проекти, неща за вършене в къщата и много други. Те търсят да проучат други платформи, където могат да достигнат желаната аудитория. И тук не става дума само за това, че младите хора не са толкова склонни да бъдат във Facebook, виждаме и друга аудитория да се разширява и към други канали.

Много търговци на социални медии все още поставят много яйца в кошницата на Facebook / Instagram, но определено  си струва  да се направят някои тестове и обучения през 2021 г. и да се търсят други канали, които наистина да достигнат и да ангажират вашата аудитория.

А сега и малко отговори на въпроси, свързани с рекламата в социалните мрежи през 2021 г.

 

Заслужават ли си рекламите във Facebook за B2B маркетинг?

Честно казано, това варира в зависимост от марката и от целевата аудитория. Наистина бихме препоръчали да разгледате отблизо кого се опитвате да достигнете и да помислите отново за вашата целева аудитория. Къде са те? Какви канали използват? Фейсбук ли е правилната платформа, с която да ги достигнете?

Как да започнем да изграждаме стратегия за социалните мрежи?

Звучи лесно да се каже започнете със стратегия, но в стратегията има много неща. Първо започваме с хората. Ние следваме методологията на Forresters POST като агенция и наистина се опитваме да разберем коя е нашата целева аудитория, какво се опитваме да постигнем и как тези бизнес цели са в съответствие с това, което искаме да направим в социалните медии.

Част от тази първа стъпка е съставянето на наистина добро разбиране за това коя е вашата аудитория, като се използват както инструментите на трети страни, за да получите тази информация (ние използваме GlobalWebIndex), така и всички данни, които може да имате на разположение на вашата клиентска база. След това се впуснете в разбирането къде хората са социални, колко време прекарват, какво искат да чуят от марките, какъв е начинът им на мислене, когато са в определени канали и т.н.

След като разберете кои са вашите хора, ще преминете към целите си, като идентифицирате какво точно се опитвате да постигнете с маркетинга в социалните медии.

Оттам нататък преминаваме към нашите стратегии: Какво се опитваме да направим, как ще постигнем тези неща чак до тактическото изпълнение на кои канали използваме, разглеждане на влиятелни лица, мислене по теми на съдържанието и други .

Част от този стратегически процес е и извършване на одит и разглеждане на нещата, които са работили (ако имате съществуващо присъствие), и разглеждане дали конкурентите ви са силни (какво правят, което изглежда резонира с тях?). Оттам нататък просто сложете химикалка на хартия и започнете да нахвърляте идеи.

Никога няма да е идеално. Социалните мрежи търпят промени всеки ден. Непрекъснато променяме тактиката си.

Как определяте бюджет за платени кампании?

Много просто – тествайте!

Това е нещо, което често правим с нашите клиенти и ни помага да предоставим редица добри, по-добри и най-добри сценарии, така че клиентът след това да може да вземе образовано решение за това какво ще генерира най-ефективни резултати.

Също така помислете как изглежда успехът в сравнение с другите ви медийни и маркетингови усилия (какви са CPM или CPC на тези други усилия?) Това ще ви помогне да разберете къде да преместите средствата си и какво ще бъде най-ефективно за вашата аудитория.

Трябва ли брандовете да създават отделни планове за съдържание за органично и платено съдържание

Мисленето за платено и органично като напълно отделни стратегии е опасно. Виждаме, че много клиенти се фокусират само върху дейности с по-къса фуния и нямат нищо общо с органичната страна на нещата. Също така виждаме различни сценарии, при които брандовете имат определени видове платени публикации и след това органичното обслужване има различна цел. Наистина трябва да има всеобхватна стратегия и съобщения, които холистично да управляват целите на вашата марка, а вашите органични и платени стратегии произтичат от там и да работят заедно.

Сега, ако имате различни агенции или екипи, работещи по изпълнението на тези задачи, важно е да ги обедините за планиране. Последователността е от ключово значение, сътрудничеството е от ключово значение, както платеното, така и органичното трябва да бъдат свързани, за да постигнат значими резултати.

Направете запитване

  Абонирайте се за полезно съдържание

  Качваме полезни статии в нашия блог, всеки месец…по много

   Изберете съдържание, коeто да ви изпращаме:
   SEOДигитални стратегииСоциални мрежиGoogle Ads
   Уеб сайтКопирайтингУвеличаване на конверсииE-mail маркетинг