Тенденциите в дизайна – не ги следвайте, а създайте свои такива

Тенденциите в дизайна са нещо, което всички следваме, без да се съобразяваме с недостатъците, които крият. Поради тази причина създадохме списък с някои от нещата, които е много вероятно да не се развият както сте предполагали, нито пък да ви донесат успехи.

Понякога е по-лесно да знаем какво НЕ трябва да правим.

 1. Не бъдете комерсиални

  Създаването на дизайн за конкретна марка не е лесна задача. Това изисква много проучвания и събиране на данни. Бранда е цялостната визия, с която потреблението свързва марката ви. Когато таргетирате аудиторията си, трябва да сте много добре запознати с нея. За целта експериментирайте, докато не улучите най-правилния за вас таргет. Бъдете креативни и се опитвайте да създадете нещо свое, нещо оригинално.

 

 1. Избягвайте следването на тенденции

  Няма нищо нередно в това да се следва тенденция, но главната причина за избягването и е, че бързо изчезва. Инвестирате много време и ресурси, за да измислите дизайн и да го пуснете в продажба и след няколко дни той се превръща в нещо ненужно. Това е причината, да се препоръчва нещо, което е перманентно, дори и да не е толкова красиво. Ще отнеме повече време, за да привлече вниманието на клиентите, но когато това се случи, нещата ще се обърнат във ваша полза. Въпреки това, ако искате да изпробвате някоя нова тенденция, ви съветваме да не влагате много в нея и да не експериментирате с главния продукт на вашия бранд, защото, следвайки тенденции в дизайна, може да навредите на продукта си в дългосрочен план.

 

 

 1. Избягвайте да търсите информация от най-леснодостъпните източници

  Всички знаем как работят маркетингът и марките – нещата, които изглеждат добре, се продават много по-бързо. По същият начин е много важно да бъдем много сериозни спрямо избора на дизайн. Един лек недостатък в дизайна може да разруши имиджа на марката ви. Това може да афектира продажбите и да доведе до загуба на пари. Поради тази причина е препоръчително няколко пъти да проверите различни ресурси преди да пуснете какъвто и да било дизайн в продажба.

 

 1. Откажете се от неоновите цветове

  Освен ако продуктите ви не са забавни, не ви съветваме да използвате неонови цветове. Те се използват прекалено много и са тенденция, но временна. По-добре е да се застраховате, използвайки нормална палитра и свежи цветове, които да подхождат на продукта ви.

 

 1. Кажете НЕ на червения, синия и зеления цвят

  Ясно ни е, че това са основни цветове и се използват винаги, когато срещнем затруднения и колебания в избора на цвят. Те присъстват навсякъде, но ви съветваме да не базирате дизайна си изцяло на тях. Заложете на нещо различно, защото чисто психологично потребителите са свикнали да виждат тези цветове навсякъде и не им обръщат особено внимание. Използването на различни от тези цветове ще привлече вниманието на потребителя и по този начин ще се концентрира върху информацията, която искате да му кажете.

 

 1. Избягвайте ненужните шарки и шаблони (патерни)

  Вероятно също като вас, и ние обичаме патерните. Съветваме ви да не прекалявате и да не ги използвате винаги, защото са прекалено разсейващи. Патерните имат хипнотизиращ ефект и привличат вниманието на потребителя. По този начин той не се фокусира върху посланието, съответно няма да сте доволни от реакцията му.

 

 1. Откажете се от флорални елементи

  Всеки обича цветя, ние включително. Използването на флорални елементи обаче не е препоръчително във всички случаи. Цветята определено придават свежест на дизайна, но това, че са тенденция не ги прави на 100% подходящи за вашият бранд. Не забравяйте, че използването на неподходящи елементи може да повлияе по недобър начин на имиджа на бранда ви.

 

 

 1. Не подценявайте типографията

  Текстът в дизайна е много важен, защото придава послание на потребителите. Правилното му използване ще помогне на аудиторията да разбере дизайна ви по-добре. Ако текстът е четлив и приложим в основния дизайн, ще привлича вниманието на потребителите, което всъщност целите, нали? 😊

 

 1. Избягвайте зигзагообразни шрифтове

  Тези шрифтове са подходящи само за заглавие или акцентиране на дадена дума. Човешкото око възприема по-лесно правите линии, а не извивките. Тоест, по-обраният и изчистен текст не изисква такива усилия за възприемане и е по-лесен за „разкодиране“. Напомняме ви, че ако текстът е неразбираем, това ще е огромна пречка за доброто представянето на кампанията ви.

 

 1. Избягвайте да се разконцентрирате от целевата си аудитория

  Не се фокусирайте върху тенденции, вместо върху вашата таргет група. Ако познавате някого достатъчно добре, няма да има нужда да питате непознати хора за него и да искате идеи за това как да го направите щастлив. Това е вашата марка и вашите клиенти. Повярвайте ни, никой не ги познава по-добре от вас. Ако сте отделили достатъчно време да ги опознаете, няма да има нужда да черпите идеи от различни тенденции в пазара. Вместо да следвате тенденции, трябва да се фокусирате само върху това да въведете иновация в дизайна, за да се хареса на вашата аудитория.

 

 

 1. Не струпвайте текст и елементи на едно място

  Дизайнът и текста вървят ръка за ръка. Те трябва да се препокриват, но по начин, който да не доведе до катастрофални последствия. Правилната им комбинация създава наистина добрия дизайн. Много е важно да се спазва разстояние между текст и елементи, за да не се застъпват. В противен случай фокусът от обекта, върху който искате да се концентрира потребителя, може да бъде изместен.

 

 1. Избягвайте използването на популярни цветове

  Изборът на правилен цвят е 90% от работата ви. Важно е той да си отива с логото и да не се смесва с други елементи. Когато проектирате маркетингови и брандинг кампании и важно цветовите схеми да са правилно подбрани.

 

 1. Не използвайте прекалено много текст

  Колкото по-дълъг е текстът ви, толкова повече време ще отнеме на потребителите да го прочетат. Едва ли бихте искали да се откажат или да не го разберат. Използвайте кратки и директни текстове – това привлича по-голям потребителски обхват.

 

 1. Избягвайте използването на прекомерен минимализъм

  Минимализмът е дизайнерска тенденция, която е функционална, но не винаги е от полза на вашата марка. Не съкращавайте и пропускайте важна информация и елементи в името на минимализма. Съкращаването на важна информация може да промени посланието ви и то да остане неразбрано от потребителите.

 

Ако все пак се затруднявате в откриване на правилния път към аудиторията и дизайна си, ние сме тук, за да ви помогнем.
Не се колебайте да ни потърсите – https://fight4digital.com/kontakti/

Направете запитване

  Абонирайте се за полезно съдържание

  Качваме полезни статии в нашия блог, всеки месец…по много

   Изберете съдържание, коeто да ви изпращаме:
   SEOДигитални стратегииСоциални мрежиGoogle Ads
   Уеб сайтКопирайтингУвеличаване на конверсииE-mail маркетинг

   Tags: