Дигитален маркетинг за малки бизнеси – ползи

Бизнес без стратегия за дигитална реклама е като кораб без капитан.

Звучи ли ви като преувеличение?

Не и когато вземете предвид въпросните залози. Очаква се повече от два милиарда души да направят покупката си онлайн до 2021 г. Тази огромна цифра включва както продукти, така и услуги.

При създаването на подходяща стратегия за дигитална реклама, вашият бизнес наистина може да види подобрение на резултатите, независимо дали това са продажби, влийдове или нещо друго.

Когато стартира, малкият бизнес има една основна цел: да расте. За да направи това, маркетинг отдела (ако го има) трябва да информира хората за своята марка, продукти и услуги. За да се случи това, те се нуждаят от ефективни стратегии за дигитална реклама. Въпросът сега е коя рекламна стратегия да се използва. Може би най-добрият отговор е този, който най-добре отговаря на визията и целите на компанията.

Предстои да обсъдим някои от различните цифрови рекламни кампании, които можете да имате, но всеобхватният ключов момент е, че искате вашата кампания да се приведе в съответствие с целите ви. Например, не бихме препоръчали да инвестирате целия си рекламен бюджет в кампания, която увеличава вашите последователи, ако вашата най-голяма и най-непосредствена цел са онлайн продажбите.

 

Ето ги и петте стъпки, за които си струва да помислите

 

  1. Имейл кампании

 

Кампаниите по имейл трябва да бъдат задължителни. На преден план са електронните бюлетини, които са много лесни за настройване. Вие поставяте формуляр за регистрация на вашия уебсайт, така че потенциалните клиенти да знаят най-новите актуализации за вашата компания. Тези регистрации обикновено са интегрирани в уебсайтове, предоставени от доставчици на услуги за електронна поща.

Но какво да кажем за онези фирми, които нямат собствен уебсайт? Могат ли все още да използват този тип кампания?

Разбира се. Всичко, което трябва да направят, е да използват страницата си във Facebook. Ако вече имат имейл списък, тогава те могат да го сдвоят със страницата си във Facebook, за да започнат хубава малка маркетингова кампания.

 

  1. PPC (Pay-per-Click)

PPC рекламите са се превърнали в обща и ефективна стратегия за дигитална реклама, но могат да бъдат и много скъпи. Накратко, PPC позволява на уебсайта Ви да се класира в най-високо платените резултати от търсачките за определени ключови думи, които хората търсят в Google.

Дигитална реклама

Ако вашият бизнес използва ключови думи, които се считат за популярни (а други бизнеси се състезават за тях), тогава се пригответе да похарчите малко пари. Но ако искате да избегнете това и все пак да използвате PPC ефективно, винаги можете да използвате по-достъпните ключови думи.

Що се отнася до формата на рекламите, можете да се възползвате от създаването на видеореклами. Въз основа на скорошно проучване на отчета за разходите за видеореклама на IAB за 2019 г. разходите за видеореклами продължават да растат.

 

3. Маркетинг на съдържанието

 

Маркетингът на съдържанието е чудесен вариант за привличане на трафик, както и ангажираност. В тази кампания можете да използвате почти всякакъв вид съдържание, което имате.

 

В зависимост от това, което имате или какво искате да използвате в момента, можете да развиете  блогове, инфографика, видеоклипове и други. Съдържанието ви ще се ръководи от вашите ключови думи. Така че тук наистина имате нужда от съдържание, което е богато на ключови думи, без да губи своето качество.

 

Дигитална реклама

 

Основната движеща сила за вашето съдържание е вашата публикация в блога. Така че всяка публикация се нуждае от тези качествени longtail ключови думи, които ще стимулират трафика и потенциалните клиенти. Ключът е да измислите и използвате страхотни ключови думи. Можете сами да ги измислите или да използвате инструменти за намиране на добри ключови думи.

 

4. Социални медии

Всички знаем за силата на социалните медии.

Дигитална реклама

Нека обаче да бъдем наясно с едно нещо. За да може информационните кампании да работят, трябва да имате желание да инвестирате. И тук говорим за време и пари.

Важно е също точната мрежа от социални медии, върху която искате да насочите усилията си.

Нашият съвет би бил да отделите време за проучване на вашата целева аудитория, за да видите коя платформа е най-активна!

Ето защо, ако искате наистина да увеличите видимостта и евентуално продажбите на вашата марка, тогава можете да продължите с една или повече от тези кампании. За да продължите, ще бъде най-добре да разгледате какви са първите пет предимства на дигиталната реклама за малките предприятия, които осъществяват една от тези кампании.

 

  1. Рентабилност

Дигиталната реклама е рентабилна, особено когато я сравнявате с традиционната реклама, която е много по-скъпа.

Ако сте собственик на малка фирма и решите да тръгнете с традиционна реклама като печатни реклами, билбордове, телевизионна реклама и т.н., тогава е по-добре да сте готови да похарчите големи суми.

Наемането на графичен дизайнер е задължително, ако искате реклами, които изглеждат професионално.

 

  1. Бързо и лесно планиране

Дигиталната реклама също е бърза и лесна за планиране. Същото не може да се каже за традиционната реклама, която трябва да бъде планирана предварително. Това може да отнеме седмици или дори месеци.

При дигиталната реклама това не е така. Времето, необходимо за създаването на дигитална рекламна кампания, е толкова по-бързо от това на традиционния маркетинг.

Традиционните маркетингови обекти по природа просто не са толкова гъвкави, за да работят толкова бързо. Всичко, което се изисква от вас, е да кликнете върху няколко бутона и скоро можете да видите рекламата си там.

Преминаването към цифрови технологии също ви дава възможност да направите бързи промени по всяко време, когато възникне нужда. Времето е толкова важна стока в бизнеса и още повече за малките компании и стартъпи. Това, че можете да спестите време, означава, че има по-добра възможност да получите възвръщаемост на инвестицията (ROI) много по-бързо.

 

  1. Измеримост

Тъй като дигиталната реклама е лесна за планиране, тя също е лесна за проследяване. Ако искате да знаете нещо или нещо за вашата рекламна кампания, можете да разберете от вашата дигитална рекламна кампания незабавно.

Искате ли да знаете какво работи за вас и кое не? Дигиталната опция ви улеснява чрез измерване на всички важни аспекти на вашата кампания.

Да, тук говорим за анализи. И трябва да ги използвате, за да видите какво се случва с множество аспекти на вашата рекламна кампания. Например, вашият уебсайт има редовен бюлетин по имейл и искате да знаете колко хора го отварят редовно.

Решението? Просто проследявате колко от хората, които са в списъка ви с имейли и получават бюлетина, всъщност го отварят.

 

  1. Лесна за актуализиране

 

Тъй като дигиталната реклама е лесна за проследяване, от това следва, че тя също е лесна за актуализиране. Това е изключително полезно, ако искате да направите каквито и да било промени в кампанията, както главни, така и второстепенни.

Ами ако изведнъж си помислите за по-добро съобщение от онова, което публикувахте вчера? Или тази, която пуснахте преди часове? Ами ако провеждате кратка, временна продажба на сайта си?

Е, всичко, което трябва да направите, е да актуализирате съобщението си чрез вашата рекламна платформа, независимо дали използвате Google Ads, Facebook Ads Manager и т.н.

С традиционната реклама не можете да правите такива актуализации. Няма връщане назад, след като изпратите рекламите си, така да се каже. Ако сте останали с офлайн реклама, най-добрата предпазна мярка е да удвоите или дори да утроите всичко, преди да го изпратите, копието, дизайна, цветовата схема, всичко за вашата рекламна кампания.

 

  1. Таргетиране

Дигиталната реклама позволява да стигнете до точните клиенти. Това означава, че имате абсолютен контрол върху това кой всъщност вижда рекламата. И може би по-важното е, че можете да сте сигурни, че рекламата Ви се вижда само от онези, които наистина се интересуват от нея.

Дигитална реклама

Множеството инструменти, достъпни за вас от платформи като социални мрежи, правят това възможно. Например, да кажем, че имате линия за детско облекло Търсите да засилите рекламната си кампания за продуктите на вашата линия, които са направени за деца от две до три години.

Можете да насочвате към подходящи ключови думи, които родителите биха търсили в Google около вашия продукт, или можете да насочите родителите на малки деца директно в социалните медии!

Друго очевидно, но допълнително предимство на цифровите технологии е, че има неограничен обхват. Просто не можете да го победите, защото можете да се намирате навсякъде по света и все пак да достигате до всички, на които искате да продадете своите продукти или услуги.

Представете си какъв ефект може да има такъв глобален обхват за вашия малък бизнес. Това ще ви позволи да излезете отвъд това, което преди сте смятали за невъзможно, и ще ви позволи да се свържете с повече хора.

Преди десетилетия малък бизнес с ограничени ресурси не можеше да се надява да бъде нещо повече от обикновен магазин. Но сега това вече не е вярно.

Дигиталната революция е в разгара си и няма връщане назад.

Ако желаете да ви консултураме или да ви помогнем в първите стъпки що се касае дигиталната реклама – не се колебайте да се свържете с нас.

Tags: