B2B продажби – 3те най-успешни стъпки

Социалните медии винаги са били разглеждани основно за B2C компании. Въпреки че е вярно, че много от най-добрите марки, използващи социални медии, работят в сегмента B2C (като Nike, Starbucks и Applebee), това не означава, че B2B компаниите нямат място в арената за социални медии.

Има компании от всякакви размери, които вече са вкусили успех с B2B маркетинга в социалните медии и продължават да нарастват в резултат на включване в големите социални мрежи и да печелят повече B2B продажби.

Лесно е обаче да се намери туристическа компания, която да се възползва максимално от Twitter или Facebook по отношение на маркетинга и обслужването на клиентите, но какво да кажем за компания за управление на жилища? Или агенция за търговски персонал? Или PR фирма? Вземете всеки B2B бизнес, за който можете да се сетите, въпросът е, може ли той успешно да влезе в света на социалните медии и да нарасне толкова, колкото B2C компания?

Отговорът е категорично да.

Проблемът, с който често се сблъскват много B2B компании е: липса на знания и осведоменост за социалните медии. Много от тях все още вярват, че социалните медии не са за тях, което им коства продажбите. Или нямат подходящ персонал / ресурси, който да провежда своите кампании в социалните медии.

Важно е да се има предвид, че ако компания B2C, която продава модни продукти, може да използва социалните медии, за да пуска на пазара своите продукти, тогава B2B компания, която се занимава с офис консумативи, има равен шанс. Но за да видят резултатите от реалния свят, такива компании трябва да приемат B2B маркетинг в социалните медии с пълна газ.

 

Постигането на страхотни резултати с B2B маркетинг в социалните медии не е ракетна наука. Всъщност той може да бъде толкова ефективен, колкото маркетинга на социалните медии на B2C, стига основните цели да не бъдат игнорирани.

 

Всяка B2B компания може да повиши осведомеността за своите продукти и да изгради по-силна марка, като стратегически използва популярни платформи за социални медии като LinkedIn, Twitter и Facebook.

 

За успешен маркетинг в социалните медии, B2B компания трябва да предприеме стратегически подход и да изпълни кампанията си с точност.

 

По-долу сме очертали три стъпки, които са от решаващо значение за създаването на печеливша B2B продажбена кампания за социални медии.

 

Стъпка №1: Определете маркетинговите си цели

Без да определяте правилните цели, ще ви е трудно да направите вашата B2B маркетингова кампания за социални медии печеливша. Защо? Тъй като вашата възвръщаемост на инвестициите зависи от определянето на маркетингови цели, които допринасят за цялостния растеж на вашата компания.

 

Наличието на измерими цели, които са от значение за вашия голям или малък бизнес, ще ви помогне да създадете печеливша B2B маркетингова стратегия за социални медии. Трябва да гарантирате, че всяка цел, която сте си поставили, е интелигентна и измерима по своята същност, така че успехът на оценяване да стане по-опростен.

Също така компаниите, използващи B2B маркетинг в социалните медии, трябва да осъзнаят значението на придобиването на видимост в конкурентния социален пейзаж. Днес емисиите за социални новини са претъпкани и вашата компания трябва да се открои от тълпата, без да губи фокус върху основните си цели.

 

Нека разгледаме няколко цели, които можете да разгледате за вашата B2B маркетингова компания.

 

  1. Генериране на таргет лийдове

 

Факт е, че B2B компаниите работят по различен начин от B2C компаниите по повече от един начин. Техниките, които работят добре за B2C фирма, може да не са толкова жизнеспособни за B2B бизнес.

 

Например, клиентите на B2B са известни с това, че правят по-големи инвестиции, което намалява шансовете им за импулсувно купуване. Така че, ако вашата B2B компания иска да използва социалните медии за маркетинг, има смисъл да го направите за генериране на лийдове, а не за продажби.

 

Ако сте бизнес, който мисли дългосрочно и ако наистина искате да получите здравословна възвръщаемост на инвестициите от социалните медии, тогава вашият основен приоритет може да бъде създаването на нови, качествени клиенти. Преди всичко, всяко ръководство, което генерирате чрез социалните медии, ви дава увереност и посока, за да спечелите още повече резултати в бъдеще.

 

Проучванията показват, че всеки бизнес (B2B или B2C), който използва социални медии за генериране на потенциални клиенти, може да бъде в състояние да спечели с 24% повече приходи. Независимо дали решите да използвате LinkedIn за генериране на потенциални клиенти или Фейсбук, зависи от вида бизнес, който управлявате и къде вашата аудитория е склонна да се мотае най-много.

  • Изградете силна, положителна мрежа и увеличете репутацията си
  • Добавете ясен призив към действия към страниците, профилите и публикациите си в социалните медии
  • Подобрете марката си и се съсредоточете върху това да се утвърдите като мисловен лидер
  • Използвайте платени реклами, за да генерирате постоянно потенциални клиенти
  • Проследявайте и измервайте ефективността / напредъка на социалните медии

 

С B2B маркетинга е важно да се използва уникален подход, за да се генерират високо конвертиращи потенциални клиенти и да се постигне по-голяма възвръщаемост на инвестициите.

 

  1. Изградете своята марка

 

Усилията ви за оптимизация на социалните медии могат да окажат положително въздействие върху развитието на марката на вашата компания. Да бъдеш в социална мрежа като LinkedIn не е достатъчно, за да подобриш марката си. Вашият бизнес трябва да бъде активен, когато става въпрос за защита на репутацията си и раздаване на стойност. Една грешна стъпка в социалните медии може да намали стойността на вашата марка.

Ето три ефективни начина да подобрите марката си и да извлечете максимума от маркетинговите си усилия за социални медии B2B

 

  1. I. Създайте онлайн марка персона: За да успеете се съсредоточете върху гласа, който ще използвате в социалните медии. Имайте предвид дългосрочната си визия, когато го правите.

 

  1. Готов план за управление на кризи: Когато имате готов план за управление на кризи, ще бъдете в състояние да се справите с проблем, когато той възникне.

 

III. Свържете се с медиите: Свързването с вашите перспективи и клиенти е очевидна стъпка, когато използвате социални медии. Но като B2B компания, не бива да спирате дотук. С други думи, вие също трябва да взаимодействате с блогъри и журналисти, които активно пишат или създават съдържание във вашата ниша.

  1. Предлагайте по-добро обслужване на клиентите

 

Платформите за социални медии като Twitter и Facebook са чудесни за подобряване на обслужването на вашите клиенти и дават по-добра стойност на вашите B2B клиенти. Социалните медии ви дават възможност да видите как вашите клиенти взаимодействат с вашето съдържание и какво говорят за вашата марка. Като предприемете правилните стъпки, много проблеми с клиентите могат да бъдат решени, без да ги ескалирате допълнително.

 

 

Стъпка # 2: Определете вашата целева аудитория

Социалните медии са съставени от различни хора, така че не всеки ще се интересува от съдържанието, което споделяте. Ето защо е важно да посегнете към аудитория, която се свързва с вас и вашето съдържание. Искате фирми, които обръщат внимание и слушат вашите съвети. Това, че сте в B2B сегмента, това не само ви помага да съставите списък от последователи, но и ви позволява да създадете истински авторитет и положителна марка във вашата ниша.

 

Идентифицирането на вашата целева аудитория е първата стъпка към споделяне на информация с фирми, които имат интерес към вашата област и евентуално имат цели, които се свързват с вашия продукт или услуга. Ако успеете да изградите връзка с аудитория, която споделя същото ниво на страст към вашата индустрия, тогава актуализациите, които споделяте с тях, ще получат още по-голяма експозиция.

 

1) Следвайте приоритетите си

 

Вашите цели и вашите приоритети оформят вашия маркетинг. Използването на социални медии за разрастване на вашия бизнес е това, към което се стремите, но как искате да постигнете това? Какво искате да излезете от вашия B2B маркетинг в социалните медии? Как смятате да увеличите бизнеса си с помощта на социалните медии?

 

2) Анализирайте своите конкуренти

 

Всеки здравословен бизнес има конкуренция, както и вие. Ето защо трябва да отделите известно време за анализ на социалното поведение на вашите конкуренти. Разберете как взаимодействат с клиентите си и използват всяка платформа за социални мрежи. Освен това получавате възможност да разберете вида на съдържанието, което създават, и кое от тях им помага да генерират ангажираност.

Вашата цел е да анализирате и разберете напълно тактиката на социалните медии на вашите конкуренти, за да можете да се справите по-добре в тези области. Например, ако честотата на публикуване на вашия конкурент е ниска, можете да увеличите своята, като споделяте по-редовно висококачествено съдържание.

3) Решете какво съдържание да споделите

 

Ако вече имате маркетингова стратегия за съдържание и екип за разработка на съдържание, вече знаете какъв тип съдържание ще произвеждате за социалните медии. Но за да намерите аудиторията си и да накарате B2B маркетинга в социалните медии да работи за вас, трябва да знаете какъв тип платформи ще бъдат възприемчиви към вашето съдържание

 

4) Опознаване на таргет аудиторията

 

Познаването на вашата аудитория не е достатъчно, вие също трябва да ги поставите в подходящи категории или „персони“ според техните нужди / изисквания, цялостното им поведение при покупка или въз основа на различните видове отговори. Това подреждане е от решаващо значение, за да обслужвате по-добре клиентите си и да им дадете опит, както никога досега. Тази стъпка ви позволява да създадете конкретна стратегия за всяка клиентска персона, която създавате. Което от своя страна подобрява шансовете за получаване на повече продажби.

Стъпка # 3: Изберете правилната платформа за социални медии

Всяка социална медийна мрежа е различна. А хората, които го използват, имат различни интереси и приоритети. Когато вашата B2B компания експериментира с маркетинг в социалните медии, е важно да разберете значението на избора на правилната платформа за социални медии.

Усилията ви в социалните медии трябва да бъдат насочени в правилната посока, защото за разлика от B2C компания, която се занимава с крайни клиенти, вие работите с компании и фирми. Което прави избора ви на платформа за социални медии решаваща част от вашата маркетингова стратегия за социални медии B2B.

Много B2B маркетолози са тествали и анализирали платформи за социални медии, за да разберат какво работи най-добре за тяхната марка B2B. Защо? Защото намирането на най-добрата платформа за социални медии е от съществено значение за успеха на вашия бизнес.

 

Въпреки че LinkedIn е чист B2B канал (една от причините да е по-скъп), рекламите във Facebook могат да ви помогнат да получите подобни резултати. Защо? Защото Facebook има два милиарда активни потребители месечно.

Усилията ви в социалните медии трябва да се съсредоточат не само върху формирането на правилните маркетингови цели, но и върху изграждането на силни отношения с вашата целева аудитория. Което може да се случи само когато сте фокусирани в правилната посока.

 

Нуждаете се от помощ с B2B продажби?

Когато говорим за успеха на маркетинга в социалните медии на B2B, обикновено акцентът е върху това колко невероятни са били резултатите. Но е важно да се разбере, че тези резултати са възможни само поради ефективна подготовка и безупречно изпълнение на кампанията.

 

B2B търговците на социални медии трябва да мислят дългосрочно, за да видят резултатите от реалния свят и да продължат да нарастват. Фокусирането върху непосредствените резултати само ще попречи на устойчивостта на вашите усилия в социалните медии. С ефективно планиране и подготовка могат да бъдат преодолени дори най-големите предизвикателства.

Затова не чакайте повече, а се свържете с нас, за да ви помогнем.

Tags: