Вирусен маркетинг – какво е и какво трябва да знаете за него?

Какво е вирусен маркетинг?

Дефиниция на “вирусен маркетинг/viral marketing”, концепция и как функционира една вирусна кампания

Всеки ден чуваме и виждаме десетки примери за вирусен маркетинг, попадаме на „заразяващи“ видеа и съдържание, които се разпространяват буквално със скоростта на светлината. Но какво точно представлява това понятие?

Вирусен продукт или вирусна реклама, добре обмислена кампания или просто късмет, който съвсем случайно превръща нещо в такъв голям хит?

„Вирусното“ съдържание обикновено крие добре дефинирана стратегия зад себе си, и да, разбира се има и доза късмет, но творчеството и подготовката са изключително важни.

Затова, за да навлезем в този свят, нека проследим каква е дефиницията на тази концепция, как функционира една такава кампания и какви са предимствата за бизнеса.

Вирусен маркетинг – що е то?

Вирусен маркетинг е този, който е сбособен да генерира голям интерес и потенциални продажби на продукт или услуга чрез съобщения, които се разпространяват като вирус или казано с други думи – бързо и от уста на уста. Основната идея е потребителите /целевата аудитория/ сами да пожелаят да споделят съдържанието.

Социалните мрежи от своя страна, благодарение на тяхната бързина и лекота на споделяне, са естествената среда на този вид маркетинг.

Популярен пример в последно време е създаването на движещи се, изненадващи и зрелищни видеоклипове в YouTube, които след това се споделят във Facebook, Twitter и други подобни канали.

Как работи една кампания с вирусен маркетинг?

Вирусната маркетингова кампания на пръв поглед е лесна за изпълнение: създавате видео или друг вид съдържание, което е привлекателно за целевата аудитория, публикувате го в интернет и планирате първите действия, за да го задвижите по веригата.

От там нататък всичко, което можете да направите, е да изчакате искрицата да се запали и потребителите да започнат да споделят главозамайващо.

В някои случаи масовото споделяне се случва съвсем инцидентно, от видеоклип например, качен от случаен потребител, който за часове превзема интернет и стига до огромна група от хора.

Що се отнася до стратегиите за разпространение на видео съдържание, създавано от големите брандове, съществуват два основни похвата: явен и скрит.

В първият зрителят е наясно от самото начало, че му се представя целенасочено рекламно съдържание. Във вторият, от друга страна, участието на марката е скрито (завоалирано) и/или му се разкрива на доста по-късен етап.

Без значение коя стратегия ще бъде използвана, никога не трябва да се прекалява с честотата на публикациите и те да се превръщат по-скоро в спам. Вместо с повтарящо се съобщение отново и отново, по-добрата стратегия е да се намери точното време и място, и да се остави вирусното пламъче да се възпламени.

 

Предимства на вирусния маркетинг

Ето някои основни предимства от използването на стратегия за вирусно споделяне:

 • Ниска себестойност. Основната харакетиристика на вирусните кампании е, че потребителите са главното действащо лице и извършват „работата“ вместо инициатора, което значително намалява разходите за разпространение на посланието.  Платената реклама или наемането на рекламни пространства в интернет стават напълно излишни.

 

 • Потенциал за огромен обхват. Вирусното видео в интернет има способността да достига до многобройна международна публика без да се налага да инвестираме средства или да правим допълнителни усилия за това. Поради това, една малка фирма, стартъп или дори индивидуален потребител могат да стигнат наистина далеч в интернет пространството.

 

 • Ненатрапчивост. При вирусния маркетинг решението за участие и споделяне винаги идва от потребителя. По този начин възприемането на марката и цялостното взаимодействие са значително по-позитивни и ефективни в сравнение с традиционната реклама.

 

 • Спомага за изграждането на бранд. Ако наистина успеем да уцелим в десетката с креативност и създадем невероятно съдържание, което предизвиква в потребителите емоция и желание за споделяне, това изгражда специална връзка с продукта. Без съмнение е мощен инструмент, когато говорим за брандиране и познаваемост на марката.

Рискове при използването на вирусен маркетинг

Всяка практика крие и своите рискове. В контекста на вирусното съдържание, лекотата на разпространение и споделяне може да се окажат нож с две остриета. Не трябва да пропускаме факта, че при този вид кампания огромна част от контрола попада именно в ръцете на потребителите.

По този начин има опасност посланието да не бъде възприето правилно или да стане повод за пародия. От друга страна една успешна вирусна кампания може да направи чудеса за съответния бранд – да го направи силно разпознаваем за отрицателно време, да изстреля продажбите на нови висоти и т.н.

Рисков момент може да се окаже и използването на скритата маркетингова техника при вмъкването на рекламното съдържание.

Важно е идеята да бъде адекватно и удачно прокарана към реципиента, за да не се почувства подмамен, умишлено заблуден или излъган, тъй като в този случай съществува вероятност вирусната кампания да се обърне срещу рекламираният бранд.

Успешни примери за вирусен маркетинг

Фиджет Спинър [Fidget Spinner]

Вирусен продукт, който бе насочен към един наистина разпространен проблем в дигиталната ера, в която живеем, познат като „синдром на дефицит на вниманието“.

Възможността хората по цял свят, страдащи от този синдром, да го овладеят чрез забавно и лесно преносимо устройство, допринесе за невероятната му популярност.

Играчката започва да се разпространява естествено първо сред най-малките деца, учениците, като в един момент достига до по-възрастните потребители.

Последват постове и клипчета в социалните мрежи, поява на най-различни цветове и модели в търговските мрежи, появяват се дори и луксозни колекционерски модели, продавани на търг за големи суми.

Резултатът: този малък продукт постига тотален вирусен статус като предоставя решение на глобален проблем, като освен това създава нов тренд.

Ледената кофа“ или Предизвикателството да се поливаме със ледено студена вода [Ice Bucket Challenge]

Първоначалната идея на предизвикателството всъщност е кампания за събиране на средства за лечение на засегнати от Амиотрофична латерална склероза (АЛС).

Кампанията се превърна в експлозия от видеоклипове на хора от цял свят, които изливат кофи с ледена вода върху главите си, след което призовават за дарение за каузата и предизвикват някого да повтори същото.

Ключовите точки, които го направиха вирусно са – необичайно, забавно, предизвикващо,  емоционално, водено от кауза и не на последно място – участието на известни личности.

Резултатът: над 2,4 милиона видеоклипа, публикувани във Facebook, повече от 28 милиона души са участвали, харесали или коментирали видеоклиповете, свързани с предизвикателството, което естествено е спомогнало за генерирането на много средства за кампанията.

Test

Next nep

Направете запитване

  Абонирайте се за полезно съдържание

  Качваме полезни статии в нашия блог, всеки месец…по много

   Изберете съдържание, коeто да ви изпращаме:
   SEOДигитални стратегииСоциални мрежиGoogle Ads
   Уеб сайтКопирайтингУвеличаване на конверсииE-mail маркетинг

   Tags: