Как да оптимизираме аудиторията си във Facebook?

Taзи статия е част от цялостната стратегия за повишаване на органичния трафик във Фейсбук.

Можете да се запознаете със стъпка 1, стъпка 2, стъпка 3 и 4 

 5 стъпка. Използвайте оптимизиране на аудиторията във Facebook

С такава голяма вероятност за грешка, публикуването на каквото и да е съдържание и надеждата за най-добър резултат, вече не са опция.

Вместо това, целта е да се провокира възможно най-голяма интеракция от всеки отделен пост – нетаргетираното масово публикуване е заменено от селективно постване. Това означава насочване на всяка публикация към определена аудитория, независимо дали сте спонсорирали публикацията си или не.

По този начин стимулирате ангажираност сред хората, които най-вероятно ще я намерят за полезна.

Как да оптимизирате аудиторията?

Влезте в „Натройки“ от менюто в горната част на страницата Ви, изберете „Oбщи“ и след това в дясно „Аудитория на новините и видимост на публикации“ (Audience optimization for posts).

Маркирайте тикчето, което прави тази функция активна, след това „Запис“. Готово. Сега, когато публикувате постове, ще имате опцията за таргетиране на аудиторията. Може да добавите до 16 критерия за таргетиране на хора, чиито интереси биха съвпаднали със съответната публикация, както и да ограничите видимостта на публикацията по възраст, местоположение, език и пол.

А с помощта на Вашата Facebook статистика, ще видите кои публикации са успешни и кои не, и съответно ще можете да прецизирате по-дългосрочната си стратегията. Често е по-добре да стесните таргета до по-малка част от последователите си, за да постигнете по-висок engagement.

Това може да изглежда като нелогичен избор, но достигането до по-малка, но целенасочена аудитория в повечето случаи е по-разумният избор.

С очакваната честота на постване между 1 и 2 пъти на ден, според последните статистически данни от Hubspot, съществува натиск върху брандовете и търговците за постигане на баланс между оригиналност и последователност. Преминаването на тази фина линия без съмнение е предизвикателство.

Непрестанното публикуване на едно и също съдържание или липсата на каквото и да е публикуване са в лоша услуга за Вашия бизнес. Можете да решите този проблем, като повторно публикувате съдържанието с нови и оригинални описания всеки път.

Това ще Ви помогне да избегнете изхабяването му и да го предложите на по-широка аудитория. Ако сте използвали цитат при първото публикуване, помислете за задаване на въпрос следващия път, статистика за по-следващия или цялостна промяна на съдържанието и т.н.

Основните типове съдържание включват:

 • Изображения
 • Текст
 • Видео
 • Съдържанието на други хора
 • Блог постове
 • Подкаст

които могат да бъдат разбити на:

 • Изображения – съвети, цитати, инфографики, хумор, зад кулисите
 • Текст – въпроси, цитати, съвети, препоръки, попълване на празни места
 • Видео – препоръки, образователни, промоционални, истории
 • Съдържанието на други хора – видеа, снимки, блог постове, новини или предстоящи събития

 

Използвайте този рекламен спектър, за да превърнете последните си пазарни проучвания в прекрасна графика, използвайки Canva или Adobe Spark. Не забравяйте, че Вашите Facebook публикации не са за вас, те са за Вашата аудитория, за нейния интерес и за това, което ще намерят за ценно.

Независимо от размера и обхвата на Вашия бизнес, висококачественото и добре проучено съдържание трябва да бъде сърцето на Вашата маркетингова стратегия във Facebook. Всичко друго е след това.

Пеминете към стъпка 6 – ролята на Фейсбук групите

Направете запитване

  Абонирайте се за полезно съдържание

  Качваме полезни статии в нашия блог, всеки месец…по много

   Изберете съдържание, коeто да ви изпращаме:
   SEOДигитални стратегииСоциални мрежиGoogle Ads
   Уеб сайтКопирайтингУвеличаване на конверсииE-mail маркетинг

   Tags: ,