Facebook група – защо е полезна и как да я използваме?

Преди да пристъпите към тази статия, можете да се запознаете с останалите 5 стъпки от стратегията за повишаване на ангажираността на потребителите във Фейсбук:

6 стъпка. Създайте facebook група

Една бизнес страница няма да се превърне в златна мина от гледна точка на engagement, без съответната финансова инвестиция. Както твърди Facebook:

“Както телевизията, търсенето, вестниците, радиото, така и всяка друга маркетингова платформа, Facebook е далеч по-ефективен, когато организациите използват платени канали, за да постигнат целите си. Бизнесът ви не винаги ще се показва на първа страница на резултата от търсенето, освен ако не плащате за това пространство. “

Категорично потвърждение на това твърдение е спада на органичния обхват през последните 6 години. Между февруари 2012 г. и март 2014 г. Organic Reach намалява от 16% на 6,5%.

С този постоянен спад и с очакваното снижаване дори до 2%, ерата на „оживената“ бизнес страница изглежда свършва. Но вместо да се отказвате от Вашата бизнес страница, помислете създаването на Facebook група и включването ѝ в бизнес стратегията Ви. Както самият Адам Мосери се изказва в прессъобщение на Facebook относно Facebook групите:

“В групите хората често си взаимодействат с публичното съдържание. Местните фирми се свързват с аудиторията си като публикуват актуализации и създават събития. “

Facebook групите се вписват в новата визия за engagement на Facebook, тъй като те обикновено се формират около общи интереси и създават естествени дискусии. Ето например някои от най-добрите резултати при търсене на групи за “Social Media Marketing“ във Facebook, които по естествен начин предоставят поле за дискусии по темата:

 

Както SEO оптимизацията свързва заявки за търсене с интерес, така и опцията за включване във Facebook група решава проблемът с намиране на хора с осъзнат интерес към Вашия бизнес. Когато се управлява правилно, една бизнес група може да създаде микро-общност от високо ангажирани потребители, които са както „застъпници“, така и потенциални клиенти на Вашия бизнес.

Използвайте Вашата Facebook група, за да:

 • Поддържате лична ангажираност

През 2018 г. по-голямата част от хората не биха желали да се включат в дискусии на страницата Ви във Facebook, дори Вашите постове да са стигнали до тях. В затворената група, която предоставя среда пълна със съмишленици и с по-малко обществено влияние, е много по-лесно хората да си взаимодействат. Именно и защото хората искат да се ангажират с Вас, а не с фирмата, която представлявате.

 • Създавате убедителни “Call to action” фрази

Можете да използвате закачена публикация, за да привлечете вниманието към най-привлекателното си съдържание. Това е идеалното място да оставите мощен Call to action, оферта или промоция. Обмислете и покана за записване към бюлетин или имейл.

 • Извличате ценни отзиви

Facebook групите Ви позволяват да публикувате анкети, които могат да предоставят ценна обратна връзка. Можете да направите такава анкета във връзка с дизайн на продукт, цени, клиентско преживяване, предпочитания и т.н. Такъв тип информация обикновено е сурова и нефилтрирана, като Facebook групата гарантира, че отзивът ще е точно таргетиран.

 • Информирате относно предстоящи оферти

Създаването на Facebook група е дългосрочна стратегия. Въпреки че възможността за извличане на мнения, задаване на въпроси, развитие на общност от еднакво мислещи личности е несъмено ползотворно, това е само средство за постигане на целите.

След като създадете таргетирана аудитория, ще можете да представяте оферти във всеки подходящ момент.

 • Изграждате доверие

Вашата Facebook група трябва да се основава на един важен елемент – доверие. Без доверие няма да имате ангажирана група, Call to action няма да бъдат ефективен, анкети няма да генерират обратна връзка и обявените оферти няма да бъдат успешни.

Доверието се изгражда чрез предоставяне на стойност. Споделяйте преживяванията си, без да искате нищо в замяна. Отговаряйте на въпросите открито и честно. Потърсете решение на проблемите на общността, за да изградите връзка между Вас и Вашите последователи.

Facebook групите предлагат едновременно възможност за решаване на проблеми, обучаване, семинари, уъркшопи, пазарни проучвания и генериране на клиенти, което е много ценно за брандове, търсещи опора след промяната на алгоритъма.

Преминете към последната стъпка 7

Направете запитване

  Абонирайте се за полезно съдържание

  Качваме полезни статии в нашия блог, всеки месец…по много

   Изберете съдържание, коeто да ви изпращаме:
   SEOДигитални стратегииСоциални мрежиGoogle Ads
   Уеб сайтКопирайтингУвеличаване на конверсииE-mail маркетинг

   Tags: ,