Как да класирате сайта си по-успешно, използвайки само вътрешна линк билдинг стратегия?

Три примера за промени в архитектурата на сайта, които водят до генериране на печалби от SEO.

Линковете,  дори в рамките на един уебсайт, изграждат взаимовръзка между съдържанието. Те трансферират стойност и значение между страниците. Още по-важно е, че вътрешните връзки определят структурата на уебсайта Ви.

Те помагат на потребителите да навигират и търсят, за да разберат Вашия уебсайт.

Добрата стратегия за вътрешно свързване улеснява индексирането и класирането на страниците Ви, както и увеличаването на процента на кликванията (click-through rate) и конверсиите за посетителите, които могат да намерят това, което търсят.

Преди да започнем да разглеждаме трите начина за увеличаване на SERP рейтинга, нека да разгледаме някои основни принципи на вътрешно свързване:

 • Колкото повече обратни връзки получава страницата, толкова по-голямo значение ѝ отдава Google. Точно както външните линкове показват обща стойност спрямо други страници в мрежата, вътрешните линкове помагат на Google да определи важността на страницата спрямо другите страници на уебсайта Ви.

 

 • Вътрешните връзки са толкова важни, че Google вече смята 1000 връзки за “разумен брой” на една страница. Не забравяйте, че това включва всяка една връзка в header, footer, менюто и страничната лента.

 

 • Свързването с линкове е толкова мощно, че може (случайно) да даде огромен тласък на сравнително незначими страници, които получават голям брой вътрешни връзки, като бутоните „Начало“ (Home), „За нас“ (About) и „Контакти“ (Contacts).

 

 • Връзките от ново съдържание добавят нова стойност и следователно могат да сигнализират за това ново съдържание на Google, помагайки на нови страници да се обхождат.

Link Building

След като сте въоръжени с тази информация, Ви препоръчваме да внедрите трите стратегии за използване на вътрешни линкове за подобряване на SEO.

Класирайте се, като намалите дълбочината на страницата

 

През юни тази година Джон Мюлер посочи в Google Webmaster Central Hangout, че дълбочината на кликванията – т.е. броят на кликванията, необходими за достигане до съответна страница, започвайки от началната страница на уебсайта – има значение за SEO.

Страниците, които са по-близо до началната страница, получават по-голямо внимание от Google.

Това е добра новина, тъй като може да се тълкува като бърза победа за сайтове със сложна и дълбока структура.

OnCrawl помогна на уебсайтовете в електронната търговия да се класират и да подобрят UX, като намалят общата дълбочина на страниците.

2

Въз основа на статистическите данни за всеки уебсайт e установено, че дълбочината на страницата може да бъде намалена по няколко начина:

 

 • Увеличаване броя на препоръчваните или подобни страници, които се показват на страницата на определен продукт. Това е начин за увеличаване на вътрешните връзки в дадена категория или между свързани категории, избутвайки някои от по-дълбоките страници на по-предно ниво.

 

 • Увеличаване на броя на категориите, които са на по-предно ниво. Като се удвои броят на категориите, изброени на началната страница, повече страници в тези категории ще са поставени по-близо до началната страница.

 

 • Намаляване броя на страниците, които могат да се разглеждат в подкатегориите. Това може да бъде постигнато чрез увеличаване броя на елементите на всяка страница или увеличаване на общия брой категории, което води до по-малко елементи във всяка категория.  Ако например една категория от 7 страници се намали до 5 страници, URL адресите на 6-та и 7-ма страници се придвижват нагоре (стават по-бързо достъпни) с поне две кликвания.

 

Благодарение на тези модификации установяваме, че е доста лесно да се намали общата дълбочина на уебсайта от над 50 до под 15 нива на дълбочина.

Освен това, след намаляване на дълбочината, продуктовият каталог на уебсайтовете за електронна търговия обикновено се обхожда за много по-кратки периоди от време.

В резултат на това, новите продукти се откриват по-ефективно от Google, следователно продажбите, промоциите и други търговски кампании ще бъдат по-ефективни и по-изгодни.

 

Класирайте се чрез създаване на центрове (хъбове) за съдържание

 

За уебсайтове, които използват маркетинг чрез съдържание (content marketing) за развиване на сайта си, могат да включат и вътрешни линкове, за да помогнат на това съдържание да се представи по-добре.

Чрез обхващане на ключови теми и групиране на свързаното съдържание около страници, които играят ролята на стълбове, можете да подобрите класирането на всички страници по дадена тема и да спечелите позиции в SERP.

seo-stat

Използването на OnCrawl за сегментиране на уебсайта Ви на основата на хъбове за съдържание ще Ви помогне да визуализирате структурата на свързване в рамките на всеки хъб и между тематичните групи от съдържание.

Това ще Ви позволи да проследявате ключовите индикатори за всеки хъб и показателите, като органични посещения, класиране, Fresh Rank и честота на обхождане. Всеки хъб за съдържание:

 

 • се състои от няколко страници със съдържание, с тясно свързани теми или ключови думи
 • се структурира около страница-стълб на уебсайта Ви, която покрива тема с ниво на експертност, и която се свързва с други страници в хъба за съдържание на уебсайта Ви
 • използва вътрешни връзки между страниците си; тези връзки трябва, когато е разумно, да включват думи, свързани с темата на хъба

Обикновено Вашата страница-стълб ще се класира добре.

Вътрешната структура на връзките от тази страница към страниците в хъба ще разпространява авторитета, придобит от тази страница, на всички свързани страници в хъба.

Това прехвърляне е пример за важността на тази страница.

Използването на вътрешни връзки за изграждане на хъбове с тематично съдържание може също така да увеличи авторитета на домейна като цяло и да подобри CTR (click-through rate).

Колкото повече страниците с тематично съдържание се свързват помежду си, толкова по-добре групата може да се позиционира в SERP.

Класирайте избрана група страници

Работейки с уебсайтове, които провеждат сезонни кампании и събития, OnCrawl проследява как вътрешните стратегии за свързване са изключително печеливши за тесен период от време.

Например, празници, продажби и билети за специани прояви в съответна индустрия трябва да бъдат популяризирани предварително.

За да популяризирате група от страници, свързани със събития, трябва:

 • да създадете landing page, оптимизирана за търсене, свързанo със събитието; страницата трябва да съдържа достатъчно текст, за да се класира правилно с предвидените термини и трябва да е съсредоточена само върху темата на събитието; по-лесно е да популяризирате богата landing page на съответна тема, отколкото няколко страници с продукти;

 

 • да поставите дата и брояч на landing page – oтброяването може да помогне да се установят промени в съдържанието и да се увеличи честотата на обхождането;

 

 • да създадете хъб със свързано съдържание и да свържете това съдържание с landing page; съдържанието в този случай вероятно ще съществува на уебсайта Ви и дори може да включва страници със събития, продукти, статии, категории и т.н.; това ще разпространи популяризирането от landing page до свързаните с нея страници;

 

 • да използвате вътрешни линкове, за да популяризирате landing page; свържете я с връзка от началната страница и я поставете на първите позиции в менюто си, което ще я направи достъпна от голям брой страници на сайта Ви;

В OnCrawl наблюдавайте показателите, които Ви помагат да валидирате успеха на стратегията си:

 • Честота на обхождане – през периода преди събитието следете за учестяване на обхождането от Google
 • Импресии and SEO посещения – проверете дали Вашата landing page се появява в SERP и че органичните посещения на страницата се покачват
 • Показатели на самата страница – уверете се, че самата лендинг страница е оптимизирана

Не забравяйте да премахнете лендинг страницата и връзките към нея, когато периодът за популяризиране е изтекъл

Вътрешните стратегии за свързване могат да увеличат доверието към сайта по дадена тема, да подобрят CTR и ранга чрез директно влияние върху фактори като click depth и важност на страницата.

Вътрешните връзки могат да се използват, за получаване на количествено измерими резултати за начина, по който Google дава приоритет на страниците Ви, как и кога се класират страниците Ви, както и броя на органичните посещения.

Използването на вътрешни линкове, за намаляне дълбочината на страницата (page depth), за създаване на хъбове за съдържание и популяризиране на конкретни групи от страници пред останалите, ще осигури предимство на SEO стратегията Ви.

Направете запитване

  Абонирайте се за полезно съдържание

  Качваме полезни статии в нашия блог, всеки месец…по много

   Изберете съдържание, коeто да ви изпращаме:
   SEOДигитални стратегииСоциални мрежиGoogle Ads
   Уеб сайтКопирайтингУвеличаване на конверсииE-mail маркетинг

   Tags: