Писане на статии за сайтове – копирайтинг агенция Fight4Digital

Писане на статии за сайт – за някои собственици може да бъде много „досадно“, обвързано със средства или липса на достатъчно време и умения. Но това „досадно“ писане може да се превърне в нещо „полезно“, когато се осъзнае, че писането на статии може да донесе, както повече трафик на сайта, така и повече продажби.

Но нека пристъпим към темата за писане на статии за сайтове – директно. В тази статия се стремим да ви дадем пълно ръководство за писането на статии за сайт, за да ги изпробвате и да се убедите, че писането наистина може да бъде много полезно.

И така…какво всъщност представляват статиите за сайтове?

Може би сте виждали онова бутонче „Блог“ в повечето от сайтовете, които посещавате и може би рядко кликате на него. Но именно там се намират блог статиите, които дават полезна информация на потребителите.

И сигурно защото не кликате често на него, си мислите, че няма смисъл, но тук грешите много. И ако продължите да четете ще разбере защо. Също така ще научите как да ги пишете правилно.

Статиите в сайта имат различни цели – те могат да бъдат с seo цел, с цел да дадат полезна информация за продукт или услуга, с цел да съобщят важна новина или да се обяви някакво събитие. Но каквато и да е целта, писането на статии помага за цялостното развитие на сайта.

Потребителите са „уморени“ от хилядите реклами, които виждат на ден. Те са станали прицел на всеки един рекламодател и вече им е омръзнало да виждат „купи“ на всеки 5 мин. На помощ идва полезното съдържание.

Една хубава статия може да предизвика интерес, да създаде лоялност и да привлече по-голяма аудитория и тук се крие нейната сила. Писането на статии не е лесно, нужно е да се планира процесът, да се проучи темата, но усилията си заслужават. Уверяваме ви в това.

Защо е полезно писането на статии за сайтове

Писането на статии за сайт е изключително полезно поради няколко причини.

На първо място потребителите, четейки статията ви, се уверяват във вашата компетенция. Това е изключително важно, когато искате да печелите нови клиенти. Ако продавате нещо скъпо, как очаквате потенциалният клиент да го купи, ако не намери достатъчно полезна информация в блога ви?

Не искате ли да изглеждате компетентни в очите на вашите конкуренти и потребители? Ако пишете статии, които дават полезна информация, определено ще изглеждате компетентни и надеждни. Опитайте.

На второ място, писането на статии  може да привлече трафик към сайта ви. Как става това?

На първо място трябва да проучите ключовите думи и фрази, които могат да доведат потребители на вашия сайта. Как да го направите? Използвайте инструменти за проучване на ключови думи и техния обем на търсене като използвате инструменти.

Веднага се сещаме за един напълно лесен за употреба и безплатен инструмент – Ubersuggest. С негова помощ ще можете да получите идеи за ключови думи, които да включите в статията си.

Преди време написахме статия за полезните инструменти за проучване на ключови думи, която можете да намерите в нашия блог – ПРОУЧВАНЕ НА КЛЮЧОВИ ДУМИ -15 TOП ИНСТРУМЕНТА.

В нея ще откриете много полезна информация относно каква значат отделните параметри и как точно да извършите проучването си.

На трето място писането на статии е важно, защото то създава лоялност – нещо, което в днешната дигитална ера се среща изключително рядко и трудно се изгражда. Как можете да го направите? Ако създавате полезно съдържание, разбира се.

Потребителите веднага ще усетят, че  съдържанието на сайта ви е полезно и интересно и ще се връщат отново и отново, за да намерят още от него. А това хич не е малко. Замислете  се колко милиони хора по света четат определени блогове.

На четвърто място, но не и по важност писането на статии за сайта ви може да се използва в много дигитални канали. Например една хубава и полезна статии може да донесе трафик на сайта ви /ако говорим от seo гледна точка/, а от друга – да се използва като пост в социалните мрежи – Facebook, Instagram, LinkedIn и др., което да ви донесе още повече тряфик.

Не е ли хубаво? Но освен за социалните мрежи, можете да я използвате и за мейл маркетинг. Можете да я изпратите до вашите потребители и читатели, които сме сигурни, че ще я оценят.

И така, ако трябва да обобщим: писане на статия за сайт е полезно, защото носи трафик, създава лоялност, може да се използва във всички дигитални канали и ще изглеждате компетентни в очите на вашите потребители.

Как да пишем статии за сайт правилно – процесът

Много често ни питат „колко трябва да е дълга една статия“, „как да пишем съдържание за сайт“, „от къде да започнем“, „как да планираме писане на статия за сайт“  и точно затова създадохме статии по тази тема и ако четете нашия блог, ще бъдете в течение на правилните техники.

Ако искате да пишете с цел по-добро класиране в Google – отделете малко време и започнете със SEO ТЕКСТОВЕ – КАК ДА СЪЗДАВАМЕ ТЕКСТОВЕ, С КОИТО ДА СЕ КЛАСИРАМЕ и 6 СТЪПКИ ЗА УСПЕШНО СЪЗДАВАНЕ НА SEO ТЕКСТОВЕ.

И така, ето към какво трябва да се придържате, когато се заемете с тази толкова трудна задача- писане на текст за сайт.

 • Направете статията си четима с един поглед.

Изследване на Якоб Нилсен, който е считан за гуру от Ню Йорк Таймс, разкрива, че само 16% от неговите потребители на тестове всъщност четат цялото съдържание, което са намерили онлайн; 79 процента от тях просто го сканират. Какво значи това?

Съдържанието трябва да бъде добре оформено

 • Ясно и четимо заглавие, което да не бъде подвеждащо
 • Кратко въведително подзаглавие, което да очертава ясно темата
 • Използвайте булети и номериране, когато изброявате
 • Болдвайте важните ключови моменти в текста

Използвайте кратки изречения и параграфи.

Уеб читателите не искат да затъват в дълги текстове и изречения. Дългите сложни изречения затрудняват приема на информация и яснотата започва да се губи. Това важи и за прекалено дългите параграфи, наблъскани с много информация.

Старайте се да пишете изречения, дълги не повече от 20 думи и параграфи с максимум до 500 думи. Така информацията ще бъде подредена и лесна за възприемане и четене.

Обърнете внимание на заглавието.

Трябва да създадете заглавие, което ще дръпне читателя директно за яката и ще го вкара във вашия блог. То трябва да бъде кратко, но интересно. Включете основната полза или решението още в заглавието.

Говорете с целевата си аудитория.

Вашата информация не е за всеки. Избягвайте общите положения. Напишете статията си за потребителите, които целите да привлечете. Поставете се на тяхно място и се опитайте да отгатнете какво искат да научат в текста, какви въпроси биха задали по темата и дайте отговори.

Все пак това е целта на текста – да привлича определен таргет.

Добавете стойност.

Включете в текста си практична и ценна информация. Всеки губи, когато не отделите време да опишете съществената информация. Когато давате ценни съвети и полезна информация, това повишава репутацията ви в мрежата като ненадежден източник на знания. Направете проучване или разкажете личния си опит.

Вашите истории и примери от реалния живот ще отговорят на нуждите на читателя.

Не забравяйте за увода и заключението, когато пишете статия за сайта си.

Уводът трябва да грабне читателя, а заключението да затвърди прочетеното. Вашите потребители не искат само списък от скучни факти и информация. Те искат да се свържат с вас, като прочетат вашето представително въведение и практически съвети с определен край или обобщение. Не забравяйте, че развълнуваните читатели стават ентусиазирани купувачи, а ентусиазираните купувачи ще насочат вашия продукт или услуга към всички свои приятели.

 • Не подправяйте статията с “оптимизирани” ключови думи.

Обикновено, търсачките ще следят истински читатели, които всъщност харесват вашето съдържание. Не е лошо да включите определени думи, но не прекалявайте с употребата им.

 • Обръщайте се към емоциите, особено ако се опитвате да продадете нещо.

“Отидох на разходка” или “Отидох на разходка през летния ден”. Коя разходка предпочитате?

Използвайте добро описание за текста на връзката.

Той трябва да каже на посетителя къде отиват след това. Избягвайте използването на Кликнете тук.

Пазете текста в статията си чист и грамотен.

Отделете време да прочетете всичко, преди да го изпратите до потребителите или да го качите в сайта си. Правописните грешки ще подкопаят доверието ви и ще изгонят читателите ви. Проверете всичко, преди да го публикувате в мрежата.

Професия „копирайтър“

Сега вече като знаете защо да пишете статии за сайта си е толкова важно и какви ползи би ви донесло това, вероятно вече разбирате защо професия „копирайтър“ звучи достойно и не е за подценяване.

Особено след като доброто съдържание е толкова важно за Google, в последно време се появяват търсения в мрежата:  „търсим хора за писане на статии“, „писане на статии срещу заплащане“, „писане на статии на хонорар“, „писане на статии за пари“, „писане на текстове за сайтове“, „писане на статии срещу заплащане“, „сайт за копирайтъри“ и т.н и е логично да потърсите:

Писане на статия за сайт цена? Нали?

В мрежата ще намерите много агенции, които могат да предложат да напишат статиите за сайта ви и вероятно ще попаднете на цена, обявена още там. Но цената, според нас, може да се определи спрямо конкретно задание, сложност, обем и конкретни цели. Ако тематиката изисква повече време, проучване, логично е, че цената ще бъде по-висока. Ние можем да ви предложим оферта, но само след като се запознаем с вашия бизнес и цели.

Заключение

Писането на статии за сайт определено не е лесна задача и изисква много време и ресурс, за да бъде подготвена правилно. Не на всеки се отдава и както се казва „за всичко си има хора“. Ако ви се струва непосилна задача, изпратете ни запитване още сега и ние ще ви върнем отговор. Ако искате консултация – ние сме насреща, също.

Пожелаваме ви успех и не забравяйте да следвате стъпките, за да видите резултата.

Направете запитване

  Абонирайте се за полезно съдържание

  Качваме полезни статии в нашия блог, всеки месец…по много

   Изберете съдържание, коeто да ви изпращаме:
   SEOДигитални стратегииСоциални мрежиGoogle Ads
   Уеб сайтКопирайтингУвеличаване на конверсииE-mail маркетинг

   Tags: , ,