Анализ на реклама – как да разчитате резултатите

Много често ни питат какво точно и как се прави анализ на рекламата. Кога трябва да се спре? Кога трябва да се смени? И като цяло – защо резултатите в началото са ок, но след няколко дни ефектът не е толкова голям?

 

Рекламната платформа на Facebook непрекъснато се променя, което е чудесно понеже непрекъснато се добавят нови функции и функционалност за отчитане. Но това може и да ви обърка при разчитане на резултатите от кампаниите. Тъкмо свикнете с даден интерфейс..и хоп…отново го разместят. Дразнещо е, но в крайна сметка се прави, за да се оптимизира целия процес.

Без повече извинения – време е да научите как всъщност да анализирате ефективността на рекламите си във Facebook.

 

Съвети за анализ на резултатите

За начало и може би най-важното за организиране на нещата – измислете начин, по който да  назовавате вашите кампании, така че само с един поглед да си припомните.

В интернет има хиляди примери за съкращения – също можете да намерите най-удобния за вас.

Ако не направите това, ще съжалявате по-късно, когато имате много повече кампании в рекламния си мениджър с лоши имена и не можете да филтрирате това, от което се нуждаете.

Поработете над именуването – ще ни благодарите по-късно.

Също така е важно да настроите персонализирани изгледи за отчитане в Ads Manager.

 

За да се възползвате от това:

 

 • Кликнете върху полето отдясно, когато управлявате рекламите си с надпис „колони“
 • Кликнете върху „персонализирайте колони“
 • Ще получите изскачащ прозорец, който ще ви позволи да персонализирате показаните колони, като поставите отметки в квадратчетата, кои показатели искате да се показват
 • Запазете изгледа, като поставите отметка в квадратчето „запазване като предварително зададено“
 • Изберете този изглед, когато преглеждате ефективността на рекламата си

Направете си услуга и се уверете, че вашият Facebook пиксел е настроен правилно, преди да се опитате да анализирате резултатите; в противен случай няма да имате ключова информация или ще бъде неправилна. (Платформата може да дърпа показатели като покупки на уебсайтове и цена на покупка на уебсайт само ако сте настроили правилно своя пиксел във Facebook.)

 

 

Изчисляване на ROI

Единствената причина да плащате за реклами във Facebook е, защото се надявате да постигнете някаква възвръщаемост на инвестицията (ROI) от тях. Лесно е да се изгубите в кликванията, импресиите, обхвата и други показатели, но когато се стигне до крайния резултат, ROI има значение за всичко. И така, как можете да определите дали резултатите от рекламите ви във Facebook се радват на + или не?

 

За да изчислите възвръщаемостта на инвестициите, трябва да разделите приходите, генерирани от вашата кампания, разделени на общите разходи за реклама: Например, нека да кажем, че изразходвате 500 лв. за платена Facebook кампания и генерирате 1000 лв. продажби от кампанията. Това ще е ROI от 2.0 ( 1000 /  500). Това означава, че за всеки  1 лв., който изразходваме за рекламите си във Facebook, получаваме обратно 2 лв. – което означава.

 

За да изчислите това практически в своя мениджър на реклами във Facebook, помислете за предишния раздел на тази публикация, където научихте как да настроите персонализирани изгледи за отчитане. Един от персонализираните изгледи за отчитане, който сте задали, може да ви помогне да изчислите възвръщаемостта на инвестициите.

 

По-долу е екранна снимка на персонализирания отчет, който използваме, когато искаме да разгледаме ROI на кампанията:

analiz-na-reklama
analiz-na-reklama

Сега можете лесно да определите общите приходи от кампанията си (брой покупки на уебсайт, умножен по стойността на покупката) и да ги разделите на общата сума, изразходвана за рекламите.

 

Важна забележка тук: Ако имате няколко продукта, ще искате да изчислите възвръщаемостта на инвестициите във Facebook от всеки от тези продукти поотделно, тъй като стойностите на покупката ще бъдат различни в зависимост от ценовия диапазон на вашите продукти. С други думи, можете да си позволите да похарчите повече за кампания за продукт на стойност 800 лв. срещу продукт на стойност 40 лв.

 

Този метод за изчисляване на ROI е чудесен, ако имате онлайн магазин или популяризирате събитие, продукт или услуга с определена цена.

 

Кампании

Когато анализирате ефективността на вашите кампании, уверете се, че сравнявате кампании, които имат същата цел.

Например, може да имате кампания с водеща форма с цел генериране на нови клиенти. От друга страна, във втората ви кампания може да се пускат видеоклипове с цел привличане на хора към вашия уебсайт, така че след това да можете да пускате реклами за пренасочване към тях.

Измервайте успеха на кампанията си въз основа на поставената от вас цел.

 

А/Б тестове и корекция на реклами

Когато определяте кой рекламен набор се представя най-добре, имайте предвид горната ни дискусия относно възвръщаемостта на инвестициите.

Други показатели, за които трябва да сте наясно, когато правите корекции и решавате какво да тествате, включват:

 • Цена на резултат: това зависи от целта на вашата кампания (клиенти, кликвания и т.н.)
 • Кликвания: Общият брой кликвания, получени от рекламния ви набор
 • Честота на кликване: Броят на кликванията върху рекламата Ви, разделен на броя пъти, показвани на потребителите

 

Трябва също да сте наясно с рейтинга на релевантност на отделните реклами: Facebook оценява рекламата Ви от 1 до 10 въз основа на това колко добре целевата ви аудитория реагира на вашата реклама. Ако нямате показан резултат, това може да е, защото рекламата ви не е получила достатъчно импресии за Facebook, за да оцени резултата ви.

Ще откриете, че рекламите с по-висок релевантен рейтинг се представят най-добре.

Отстраняване на неизправности с ефективността на рекламата ви във Facebook

Сега, след като знаете как да изчислите възвръщаемостта на инвестициите от кампаниите си във Facebook и какво да гледате, когато преглеждате вашата кампания, набор от реклами и ефективност на рекламите, нека разгледаме някои от червените флагове, на които може да попаднете, и решения за отстраняването им:

 

Нисък брой импресии: Ако рекламите Ви не се показват на много хора, това е вероятно, защото насочването Ви е твърде тясно. Насочването се извършва на ниво набор от реклами, така че прескочете, за да редактирате насочването по аудитория в рекламния набор, към който е обвързана тази реклама. Можете да видите прогнозния обхват и размера на аудиторията.

Втора причина може да е, че рекламите Ви не са настроени да се показват много често. Можете да проверите зададения график за дадена реклама на ниво набор от реклами и да я актуализирате.

И трета причина е, че може да има нещо нередно в рекламите Ви, което да противоречи на политиките на Facebook. Често срещан проблем е твърде много текст в рекламата ви – Facebook все още може да пуска рекламата ви, но няма да се показва на толкова потребители.

Ако нито едно от тях не доведе до подобрение може да се наложи да увеличите бюджета си.

 

Ниска честота на кликване: Вашите реклами получават достатъчно импресии, но никой не кликва?

Отстраняване на неизправности към аудиторията, към която насочвате – анализирайте съдържанието на рекламата.

 

Когато честотата на кликване е ниска, обикновено това е, защото рекламите Ви не са привлекателни за аудиторията, към която се насочвате, и трябва да коригирате аудиторията си или да тествате, тествате и тествате още малко.

 

Рекламите Ви не конвертират: Това ще зависи от целта на кампанията.

Проверете дали рекламите Ви използват най-добрите практики и тествайте офертите Ви с най-висока реализация.

От друга страна, ако кампанията за повишаване на осведомеността успешно привлича трафик към уебсайта Ви, но тези посетители не се реализират добре, проверете дали целевата страница, на която карате хората, съответства на това, което рекламите обещават.

 

Можете да започнете да правите анализ на рекламата още сега и при въпроси, ще се радваме, да съдействаме.

Направете запитване

  Абонирайте се за полезно съдържание

  Качваме полезни статии в нашия блог, всеки месец…по много

   Изберете съдържание, коeто да ви изпращаме:
   SEOДигитални стратегииСоциални мрежиGoogle Ads
   Уеб сайтКопирайтингУвеличаване на конверсииE-mail маркетинг

   Tags: