Видове социални мрежи / медии

Като професионалист в социалните мрежи / медии вероятно вече използвате всички най-големи социални мрежи (Facebook, Twitter, LinkedIn) и сайтове за споделяне на медии (Instagram, YouTube, Snapchat), заедно с може би шепа други като Pinterest.

 

Погледнете отвъд тези джунглата и ще видите, че хората използват много различни видове социални мрежи / медии, за да се свързват онлайн по всякакви причини.

 

В стремежа си да съберем най-новите и най-добрите новини от социалните мрежи / медии от всички краища на интернет, ние се натъкнахме на множество хипер-фокусирани социални мрежи за различни ниши. Въпреки това групирането на социалните мрежи според темата бързо става преобладаващо – и понякога напълно разсейващо. (Плюс това Уикипедия вече го направи за нас.)

 

И докато някога имаше време, когато можехте просто да категоризирате мрежите според техните функционални възможности (Twitter за кратко текстово съдържание, YouTube за видео и т.н.), това време мина. Тъй като повече мрежи добавят богати функции като live и разширена реалност, линиите между техните набори от функции продължават да се размиват и променят по-бързо, отколкото повечето хора имат време да прочетат промените.

 

Така че вместо да категоризираме мрежите според хипер-специфичните интереси на потребителите или да изместваме технологичните функции, предпочитаме да мислим като маркетолозите и групирането на мрежи в 10 общи категории, които се фокусират върху това, което хората се надяват да постигнат, като ги използват.

 

Ето нашия списък с 10 вида социални мрежи /  медии и за какво се използват:

 

 • Социални мрежи – свързване с хора и брандове
 • Мрежи за споделяне на снимки – споделяне на снимки, видеоклипове и др.
 • Дискусионни форуми – споделяне на новини и идеи
 • Мрежи за маркиране и съдържание за съдържание – споделяне на ново съдържание
 • Мрежи за мнения на потребителите
 • Мрежи за блогове и публикуване – публикуване на съдържание онлайн
 • Мрежи на базата на интереси – споделяне на интереси и хобита
 • Социални мрежи за пазаруване

 

Като знаете за тези видове социални мрежи / медии и разбирате защо хората ги използват, можете да намерите нови идеи и канали за по-ефективно общуване с вашата аудитория – така че нека започнем.

 1. Социални мрежи

Примери: Facebook, Twitter, LinkedIn

Защо хората използват тези мрежи: За да се свързват с хора (и марки) онлайн.

Как можете да се възползвате за вашия бизнес: Нека преброим начините. Изследване на пазара, познаване на марката, генериране на кукички, изграждане на връзки, обслужване на клиенти … списъкът е почти безкраен.

 

Социалните мрежи, понякога наричани „мрежи за взаимоотношения“, помагат на хората и организациите да се свързват онлайн, за да споделят информация и идеи.

Сега, и особено след нарастването на мобилния интернет, тези мрежи се превърнаха в центрове, които трансформират почти всеки аспект на съвременния живот – от четене на новини до споделяне на снимки от почивка до намиране на нова работа – в социално преживяване.

Ако все още не използвате тези основни мрежи като част от маркетинговия си план за социални медии – или ако търсите идеи за подобряване на съществуващата си стратегия – ще намерите богата полезна информация в нашия блог за дигитален маркетинг.

 

 1. Мрежи за споделяне на изображения и видео

Примери: Instagram, Snapchat, YouTube

Защо хората използват тези мрежи: За да споделят онлайн, снимки, видео на живо и други медии.

Как можете да се възползвате за вашия бизнес: Подобно на основните мрежи за връзки, тези сайтове са безценни за осведомеността на марката, генерирането на водещи клиенти, ангажираността на аудиторията и повечето ви други социални маркетингови цели.

Линиите между мрежите за споделяне на изображения и социалните мрежи се размиват днес, тъй като мрежите за социални отношения като Facebook и Twitter добавят видео на живо, разширена реалност и други мултимедийни услуги към техните платформи. Това, което отличава мрежите за споделяне на медиите обаче е, че споделянето на медии е тяхната определяща и основна цел.

 

Докато по-голямата част от публикациите в мрежите за взаимоотношения съдържат текст, публикациите в мрежи като Instagram и Snapchat започват с изображение или видео, към което потребителите могат да решат да добавят съдържание като надписи, споменавания на други потребители или филтри.

 

 1. Дискусионни форуми

Примери: reddit, Quora, Digg

Защо хората използват тези мрежи: За да намерят, обсъдят и споделят новини, информация и мнения.

Как можете да се възползвате за вашия бизнес: Тези мрежи могат да бъдат отличен ресурс за пазарни проучвания. Съставено правилно, можете да рекламирате и в тях, въпреки че ще трябва да внимавате, за да запазите рекламите и публикациите си.

Дискусионните форуми са един от най-старите видове социални медии.

Обърнете внимание на широкия обхват и масовия брой потребители на форуми като reddit, Quora и Digg и ще видите, че жаждата на обществото за колективно знание и мъдрост остава несъмнима.

 

 1. Мрежи за маркиране и съдържание за съдържание

Примери: Pinterest, Flipboard

Защо хората използват тези мрежи: за откриване, запазване, споделяне и обсъждане на ново и актуално съдържание.

Как можете да се възползвате за вашия бизнес: Тези мрежи могат да бъдат много ефективни за повишаване на информираността на марката, ангажираността на клиентите и трафика на уебсайтове.

Тези мрежи са опора на креативността и вдъхновение за хората, които търсят информация и идеи, и добавяйки ги към маркетинговия си план за социални медии, ще отворите нови канали за изграждане на информираност за марката и ангажиране с вашата аудитория и клиенти.

Мрежите за отметки като Pinterest помагат на хората да откриват, запазват и споделят визуално съдържание. Лесна първа стъпка за започване на работа с Pinterest е да направите уебсайта си лесен за отметки. Това води до оптимизиране на заглавия и изображения във вашия блог и / или уебсайт за емисиите, които тези мрежи използват за достъп и споделяне на вашето съдържание.

 

 1. Мрежи за мнения на потребителите

Примери: Yelp, Zomato, TripAdvisor

Защо хората използват тези мрежи: За да намерят, прегледат и споделят информация за марки, продукти и услуги, както и за ресторанти, дестинации за пътуване и други.

Как можете да се възползвате за вашия бизнес: Положителните отзиви представят социално доказателство за вашите претенции. Подхождайте добре, можете да разрешавате проблеми и с недоволни клиенти.

Отзивите са вид съдържание, което придава много стойност на много уебсайтове и онлайн услуги – помислете за опита за купуване в Amazon или за опита на локален бизнес в Google Maps.

 1. Мрежи за блогове и публикуване

Примери: WordPress, Tumblr, Medium

Защо хората използват тези мрежи: За да публикуват, откриват и коментират съдържание онлайн.

Как можете да се възползвате за вашия бизнес:  Съдържателният маркетинг може да бъде изключително ефективен начин за общуване с вашата аудитория.  Изграждане на вашата марка и генериране на потенциални клиенти и продажби.

Мрежите за блогове и публикуване дават на хората и марките инструменти за публикуване на съдържание онлайн във формати, които насърчават откриването, споделянето и коментирането.

Тези мрежи варират от по-традиционни блог платформи като WordPress и Blogger до услуги за микроблогинг като Tumblr и интерактивни платформи за социално публикуване като Medium.

Ако вашата стратегия за популяризиране включва маркетинг на съдържание (и ако не е, може да искате да го обмислите), вашият бизнес може да придобие видимост, като поддържа блог.

Блогът помага за повишаване на осведомеността за вашия бизнес и генериране на по-ангажиращо съдържание за вашите социални канали като Facebook.

Той също може да ви помогне да издигнете ниша за вашата марка като лидер във вашата индустрия.

 

 1. Социални мрежи за пазаруване

Примери: Polyvore, Etsy, Fancy

Защо хората използват тези мрежи: За да забележат тенденциите, да следват марки, да споделят страхотни находки и да правят покупки.

Как можете да се възползвате за вашия бизнес: Марките могат да повишат информираността, да увеличат ангажираността и да продават продукти по нови канали.

 

Социалните мрежи за пазаруване правят електронната търговия ангажираща чрез добавяне на социален елемент.

Разбира се, елементите на електронната търговия се появяват в много други видове социални мрежи. Например Pinterest разполага с покупни пинове, а Instagram предоставя инструменти за призив като „пазарувайте сега“ и „инсталирайте сега“.

Социалните мрежи за пазаруване го правят  добре. Те са фокусирана интеграция между социалния опит и пазаруването.

Услуги като Etsy позволяват на малки фирми и отделни майстори да продават продуктите. Polyvore е добър пример за мрежа, създадена да интегрира социалния опит с опита на купуване. По-голямата част от съдържанието се генерира от потребители, които избират продукти, създават колажи и след това споделят с други потребители.

Направете запитване

  Абонирайте се за полезно съдържание

  Качваме полезни статии в нашия блог, всеки месец…по много

   Изберете съдържание, коeто да ви изпращаме:
   SEOДигитални стратегииСоциални мрежиGoogle Ads
   Уеб сайтКопирайтингУвеличаване на конверсииE-mail маркетинг

   Tags: