Какво е инфлуенсър маркетинг (Influencer Marketing)?

Последно време хората говорят за Influencer Marketing. Той няма да бъде заменен от социалния маркетинг или маркетингa на съдържанието, защото не може да съществува без тях. Ако си начинаещ в Influence Marketing и не си сигурен какво означава, тогава си на правилното място.

Какво е инфлуенсър маркетинг – значение?

Той е хибрид от стари и нови маркетингови инструменти, като възприема идеята за одобрение на знаменитости и я поставя в модерна маркетингова кампания, насочена към съдържанието. Основната разлика са резултатите от кампанията на сътрудничеството между марки и известни личности (инфлуенсъри) с много последователи, които влияят на потребителите.

Добър пример за инфлуенсър е Youtube звездата PewDiePie. Той се обединява със създателите на филми на ужасите във френските катакомби в Париж, създавайки серия от видео клипове. Тези видео клипове са идеално съдържание за последователите му (около 97 милиона), чрез тези видеа той успя да събере два пъти повече мнения от трейлъра на самия филм.

https://bit.ly/1t8LcMy

(линк към първи епизод от видеата му)

Това е прост пример за инфлуенсър. Лесно е да си представиш, че знаменитост се обединява с компания, за да представи продукт в телевизионна реклама, но ако беше толкова лесно сега нямаше да говорим за Influencer Marketing.

Инфлуенсърите, за разлика от знаменитостите, могат да са навсякъде.

Всеки може да бъде инфлуенсър. Това, което ги прави инфлуенсъри са голямата бройка от последователи в социалните медии, които имат. Инфлуенсър може да бъде  популярен фотограф в Instagram, блогър за киберсигурност или уважаван маркетингов директор в LinkedIn. Във всяка една индустрия има хора, които влияят на другите – просто трябва да ги намериш. Те се разпознават лесно, защото имат стотици хиляди (ако не и милиони) последователи, а всички тези техни последователи са тяхната целева аудитория.

Как работи Инфлуенсър маркетингът?

Както всичко останало в бизнеса, така и това трябва да бъде добре обмислено.

 • Бъди организиран
 • Състави стратегия
 • Състави план
 • Състави бюджет
 • Направи проучване
 • Бъди търпелив
 • Разговаряй с хората лице в лице
 • Какво предпочита инфлуенсърът – ежемесечни/ тримесечни/ шестмесечни кампании
 • Обединете ПР графиците си, графиците за пускане на продукт и други

Какво не е Инфлуенсър маркетинг?

Сега е удачен момент да отбележим, че инфлуенсър маркетингът не служи за намиране на някой с голяма аудитория, на когото да се предложат пари, за да спомене даден бизнес. Това е пример за вирусна знаменитост.

Инфлуенсърите са личности, които влагат време и усилия в изграждането на собствена марка и култивирането на аудиторията си. Те имат търпение и правилен фокус, за да успеят в социалните медии. Органичните последователи са хора, които не се интересуват от пари, а от лоялност. Този тип маркетинг не е за бърза възврaщаемост. Той е бавен и устойчив подход като социалните медии и маркетинговото съдържание, където кампанията не е пряка продажба на продукта. Чрез тях можеш да покажеш авторитет, доверие и лидерство в индустрията, в която се намираш.

Маркетингът в социалните медии е бавна игра за намирането на последователи, които ще се ангажират със съдържанието в профила ти и ще бъдат лоялни. Това, че обединяването на компанията с инфлуенсър е лесна работа е лъжа, за съжаление. Важна част от обединяването е да спечелите сърцата, а не просто да сключите сделка. И двете страни трябва да приемат проекта лично, а не просто като професионално задължение.

Какво не работи в Инфлуенсър маркетинг?

Обобщавайки подхода за намиране и използване на различни инфлуенсъри се стига до извода, че един инфлуенсър не е подходящ за всички продукти. Необходимо е да се намери  най-подходящият инфлуенсър.

Просто разгледай с какво е популярен избраният от теб инфлуенсър. Влиянието му не е само заради самата популярност, не забравяй, че целта ти е да предизвикаш в клиентите си конкретни действия.

Едно просто правило: Инфлуенсър маркетингът е маркетинг за инфлуенсъри

С традиционния маркетинг в социалните медии брандът ще утвърди своята идентичност. Чрез социалните медии ще има възможност да разбере какво харесват потребителите, кои от тях се ангажират с харесване и споделяне на съдържание, или споменаване на бранда в пост.

 

Инфлуенс маркетингът ни показва, че е по-добре да използваме влиятелни и популярни хора, които да представят продукт на пазара, за да има по-голям ефект от рекламата.

 

След всичко казано до тук се стига до извода:

Чрез взаимодействието със социалните страници на различни инфлуенсъри ще получиш достъп до техните последователи. Директно няма да успееш да популяризираш нищо за тях, но те ще видят „лицето“ ти. Това ще допринесе за по-голямото им доверие към продукта ти. Инфлуенсърите не са „звезди“, но начинът им на живот много се доближава до този на всички известни личности, които наричаме „звезди”.

Защо всичко това работи:

 • Най-добрият социален маркетинг работи, защото е просто естествено социално взаимодействие.
 • Най-добрият маркетинг на съдържанието работи, защото информацията е наистина полезна.
 • Най-добрия инфлуенс маркетинг работи, защото разчита както на социалния маркетинг, така и на съдържателните маркетингови инструменти, където доверието и авторитета в аудиториите вече са установени.

Направете запитване

  Абонирайте се за полезно съдържание

  Качваме полезни статии в нашия блог, всеки месец…по много

   Изберете съдържание, коeто да ви изпращаме:
   SEOДигитални стратегииСоциални мрежиGoogle Ads
   Уеб сайтКопирайтингУвеличаване на конверсииE-mail маркетинг

   Tags: ,