5 стратегии за успешни Lookalike аудитории във Facebook

Lookalike аудиториите са чудесен начин да се възползвате от най-популярната социална мрежа – Facebook.

С голямото количество информация, която той пази за нас е трудно да се победи алгоритъма, когато става дума за привличане на нови клиенти.

Facebook определя като приоритет за Lookalike аудиторията, онези потребители, които са най-склонни да конвертират.

Необходимо е да се вземе предвид, че с течение на времето, Lookalike аудиторията ще се разшири и ще достигне до общност с различни интереси от нашите и до потребители, рядко склонни да се ангажират с някакво действие.

От  нас зависи като рекламодатели да предотвратим този проблем, като непрекъснато предоставяме нови публикации за алгоритъма.

По този начин ще можем да достигнем нови потребители, имащи интерес да се запознаят с нашия бранд.

Представените по-долу стратегии, имат за цел, както да запазят основната ви аудитория, така и да направят по-ефективна вашата Lookalike аудитория месец след месец.

 

 1. Редовно качване на нови списъци с клиенти.

Един от най-разпространените начини за използване на Lookalike аудиторията във Facebook е компанията да качи подробен списък на техните клиенти, след което да създаде подобна аудитория по този списък.

Препоръчвам ви да се възползвате от тази аудитория толкова дълго, колкото можете, но не допускайте да използвате първоначалната база с клиенти в продължителен период от време. Тази ваша грешка може да изчерпи нейната ефективност.

Най-доброто решение е да добавяте нови списъци веднъж месечно или веднъж на тримесечие, и да създавате нови Lookalike аудитории.

Когато направите тази стъпка, алгоритъмът на Facebook непрекъснато ще получава списък с потребители, имащи стойност за вас.

Това ще ви помогне да достигнете до непознати клиенти и да усъвършенствате Lookalike аудиториите.

 

 

 1. Сегментирайте списъците с клиенти в по-малки групи.

Някои от клиентите ви придават по-висока стойност за живота от останалите.

С Lookalike аудиториите можете да се възползвате от различията в рамките на клиентската Ви база и да излезнете с по-осъвременени lookalike модели

В магазините за електронна търговия естествената сегментация  може да бъде изчислена като се определи средната стойност на клиента.

Ако средната стойност на поръчката за даден магазин е $100, създайте списък с всички потребители, които са направили покупки под $100 и втори списък за над $100.

Опростено сегментирано, сега Facebook търси две различни групи потребители.

 • Потребители, генериращи повече приходи;
 • Потребители, генериращи по-малко приходи.

 

Какво ще стане ако вземем различни етапи от фунията на купувача и създадем персонализирани аудитории въз основа на тези сегменти?

Ще имаме създаден списък на:

 

 • Клиенти;
 • Възможности;
 • Маркетинг квалифицирани потенциални;
 • Всякаква друга ценна сегментация.

 

Един от индикаторите, чрез който списъците могат да бъдат разпределени по-подробно, е размерът на аудиторията.

Ако вие качвате само един списък с клиенти, погледнете клиентската база на вашата фирма и се опитайте да намерите естественото сегментиране в нея.

 

 1. Използвайте автоматично качване 

В зависимост от това, коя CRM система използвате, може да има автоматични интеграции от тази платформа в Facebook API.

MailChimp е единствената опция, показана в процеса на създаване на аудитория, но други платформи като например Marketo  също имат директни интеграции.

Стратегията е да се стимулират тези интеграции, за да се спести време за изграждане на ръчен списък, експортиране, форматиране и качване в системата Facebook.

 

 1. Използвайте динамични аудитории за Lookalike

Един от най-добрите начини да поддържате Lookalike аудиторията е да се основава на динамични списъци, а не на качени файлове от клиенти.

Въпреки че списъците на клиентите могат да бъдат автоматизирани, все още съществува вероятността те да бъдат не достатъчно актуализирани.

Ако използвате Facebook pixel, вие вече сте свършили по-голяма част от работата.

Следващата стъпка е да създадете аудитории въз основа на начина, по който хората взаимодействат със сайта Ви, а след това да ги използвате, за да разработите Lookalike  аудитории.

Прекрасното в тези аудитории, е че те постоянно се променят въз основа на поведението на потребителите.

 

 1. Персонализирайте своя Pixel 

Вече сте запознати със списъците с клиенти. По същия начин, можете да настроите динамичните списъци чрез сегментиране на аудиторията.

Постигаме този резултат като персонализираме Facebook pixel, за да идентифицираме тези категории потребители.

Facebook ни дава достъп до множество стандартни събития, които най-вероятно ще покрият вашите нужди.

Представяме част от стандартните събития, които сте срещали и преди:

 

 • Добави в кошницата;
 • Въвеждане на потребителска информация;
 • Пълна регистрация;
 • Преглед на страницата;
 • Покупка;
 • Абонирай се;
 • Виж повече (съдържанието).

 

Всяко от тези действия може да бъде използвано, за да се създаде персонализирана аудитория, на база на която пък да се създаде  Lookalike аудитория. Този нов метод изисква да генерирате подобна на основната аудитория, потребителите от която са задействали пиксела.

Това е сравнително нова функционалност, която все още не се използва масово,  но е добра идея да се има предвид в бъдеще.

 

Заключение:

 

Въпреки, че настройването на Facebook Pixel може да бъде малко смущаващо, ако се направи добре може да създаде фантастична, динамична основна аудитория за създаването на Lookalike аудитории. Те от своя страна могат да бъдат мощен инструмент за реклама във Facebook, но не трябва да забравяте периодично да актуализирате и да допълвате основната аудитория, за да може да се възползвате от предимствата ѝ по-дълго време.

Направете запитване

  Абонирайте се за полезно съдържание

  Качваме полезни статии в нашия блог, всеки месец…по много

   Изберете съдържание, коeто да ви изпращаме:
   SEOДигитални стратегииСоциални мрежиGoogle Ads
   Уеб сайтКопирайтингУвеличаване на конверсииE-mail маркетинг

   Tags: