Проучване на ключови думи -15 TOП инструмента

Проучване на ключови думи – разберете как да го направите правилно.

Чудили ли сте се някога как да направите проверка на ключови думи и обема им на търсене от потребителите?

Предлагаме Ви списък на 15 от най-добрите инструмени за проучване на ключови думи за 2018 година, който ще Ви насочи как да изберете най-добрия за Вас. Всеки един от тези страхотни инструменти може да помогне за повишаване на органичния трафик с над 25% само за 6 месеца.

 

Предлага ключови думи от различни източници -Google, YouTube, Bing, Amazon и др. Като резултатите от всички са представени на едно място. По този начин можете да намерите неизползвани ключови думи, за които конкуренцията Ви не знае.

 

Любимата ни функция: Запазени предложения

Лесно запазвате предпочитани идеи за ключови думи със функцията (“drag & drop”), след което можете да ги свалите в CSV файл.

Нашата препоръка: Soovle е един от най-добрите безплатни инструменти за търсене на ключови думи.

 1. Jaaxy (https://www.jaaxy.com/)

Получавате хиляди свързани идеи за ключови думи в рамките на секунди. Това е лесен, но мощен инструмент и това което го прави уникален е, че предоставя наистина много идеи за ключови думи.  Включително някои, които няма да намерите в повечето други инструменти. Освен това предоставя и полезни данни за всяка ключова дума, като например конкуренция, обем на търсене и потенциален трафик.

Любимата ни функция: QSR (Quoted Search Result) или цитирани резултати от търсенето.

Това е фантастичен начин да разберете: “Колко други сайтове се опитват да се класират точно с този термин?”. Очевидно, колкото по-нисък е този брой, толкова по-голям шанс имате за класиране под № 1.

 

Нашата препоръка: Прилично безплатен инструмент. Не е толкова добър, колкото SEMRush или Ahrefs, но за 50 $ / месец не е лоша сделка.

 

 1. Google Search Console (https://search.google.com/search-console)

Намерете стотици “потенциални ключови думи”. Google Search Console не е традиционен инструмент за търсене на ключови думи. Но има функция, която прави откриването на страхотни идеи за ключови думи ГАРАНТИРАНО:

Отчет за ефективност (The Performance Report)

 

Този отчет съдържа списък на страниците в сайта Ви, които получават най-много кликвания от Google, и точните ключови думи, които ги отвеждат там.  А как можете да използвате тази функция за проучване на ключови думи?

Просто я използвайте, за да намерите “потенциални ключови думи” или иначе казано – тези, коитo Ви класират между 8-мо и 20-то място в Google за използвана конкретна ключова дума.

Така с малко SEO оптимизация на страницата Ви, можете значително да се изтласкате напред.

Например, средното ни класиране за ключова дума „SEO инструмент“ е 10.4. Тази дума е “потенциална ключова дума”.

И ако оптимизираме страницата си около “SEO инструмент”, класирането ни за този термин трябва да се повиши.

Любимата ни функция: Google Analytics + Google Search Console

 

Знаехте ли, че можете да комбинирате профилите си в Google Search Console и Google Analytics?

Е, можете. Ако го направите, ще получите много по-задълбочени данни за ключовите думи, отколкото бихте получили с използването всеки един от двата инструмента по отделно.

 

Нашата препоръка: Google Search Console е подценен инструмент за търсене на ключови думи, но никой друг инструмент не може да ви помогне да намерите потенциални ключови думи, както GSC.

 1. Ahrefs Keywords Explorer (https://ahrefs.com/keywords-explorer)

 

Направете по-интелигентен избор за ключови думи. Ahrefs наскоро представи нов и подобрен “Keyword Explorer”. И това, което ни харесва най-много в него е следното: дава супер задълбочена информация за всяка ключова дума. Разбира се, получавате данните, които очаквате (като обем на търсене), но ще получите и разбивка на класирането на първа страница… и колко търсещи действително кликват на резултатите, показани там.

Любимата ни функция: Трудност на ключовите думи (Keyword Difficulty)

 

Повечето инструменти за търсене на ключови думи ви дават неясна информация за трудност (като просто “лесна” или “трудна”). Ahrefs ви казва точно колко препратки (обратни линкове) ще Ви трябват, за да се класирате на първа страница в Google. Това е страхотно.

 

Нашата препоръка: Ahrefs е известен най-вече като инструмент за анализ на обратни линкове. Но трябва да признаем, че има и страхотна функция за проучване на ключови думи.

 1. SECockpit (https://secockpit.com)

Проучване на ключови думи за SEO професионалисти. Това е „швейцарския нож“ на инструментите за ключови думи. Както при всеки друг инструмент, задавате му изходна ключова дума и получавате списък с резултати. Но това, което прави SECockpit уникален, е вградените функции, които ви позволяват да получите дълбок анализ на тенденциите в търсенето, органичната конкуренция и прогнозите за трафика. Което го превръща в инструмент, разработен основно за SEO специалисти.

 

Разбира се, начинаещите могат да получат стойностна информация, но няма съмнение, че SECockpit е насочен към SEO специалисти. Ако сте съвсем нов в SEO, многобройните функции в този инструмент може да ви отчаят. Но ако търсите дълбочина, ще получите добра стойност за парите си.

А ето как работи. Когато влезете, автоматично ще преминете към таблото за управление, където можете да създавате кампании около набор от ключови думи …или да преминете направо към търсене на конкретна ключова дума.

За да започнете проучването на ключови думи, кликнете на „Старт“.

Попълнете начална ключова дума в полето “Keyword Phrase”:

Можете да получите повече резултати, като включите Google Suggest, свързани търсения и синоними и Google Ads.

Когато сте готови, кликнете върху “Запазване и затваряне” и инструментът ще започне работа.

Ето какво ще видите:

Ако някога сте използвали Google Keyword Planner, данните тук трябва да Ви изглеждат познати. Всъщност колоните ” Phrase”, ” Monthly Searches” и “CPC” се изтеглят директно от GKP:

Единствената разлика е, че CPC се нарича “Top of page bid” в GKP.

И така: какво означава другата информация в SECockpit? Е, ще забележите куп зелени барове под колоната “Niche”. Този бар е единичен показател, който отчита конкуренцията на първа страница, месечния обем на търсене и търговското намерение. С други думи, дали конкретното търсене е добър избор. Колкото по-голяма е лентата, толкова по-добра е ключовата дума.

 

До месечните търсения ще забележите поредица от оранжеви барове с надпис “Топ резултати“ (Top results). Тази лента показва трудността за класиране за тази конкретна ключова дума въз основа на текущите топ 10 резултата.

 

Освен това можете да получите задълбочен преглед на класирането на първа страница на съответната ключова дума в Google, като кликнете върху нея. Когато го направите, SECockpit ще покаже важни конкурентни показатели за първите 10 страници в резултатите, включително домейн и обратни линкове. Това е чудесен начин за анализиране на конкуренцията, без да се налага да търсите едно по едно в резултатите от търсенето в Google.

 

Любимата ни функция: Филтриране

 

Можете да използвате над 100 филтъра, за да намерите търсените ключови думи. Например, само ключови думи, които се търсят поне 10 000 пъти на месец. Или пък термини, които имат най-добро съотношение между обем на търсене и конкуренция. Имате ги.

 

Нашата препоръка: Неудобен инструмент? Да. Интуитивен? Не. Богат на функци? Определено. Ако искате множество усъвършенствани функции, непременно пробвайте SECockpit.

 1. Google Keyword Planner (https://ads.google.com/home/tools/keyword-planner/)

 

Масивната база данни на Google за ключови думи. Планерът е доста лек в сравнение с повечето други инструменти за търсене на ключови думи. Защо да го използвате? Защото данните, които получавате от него, идват директно от Google, т.е. може да им се доверите.

 

Любимата ни функция: „Top of page bid“

 

Или иначе казано, колко залагат рекламодателите на тази ключова дума. Например, ако виждате 10 $, то хората харчат средно по 10 $ на клик. Очевидно е, че колкото по-голяма е сумата, толкова по-ориентиран към покупка би бил търсещият.

Нашата препоръка: Данните от GKP са най-надеждни. Това е така, защото е предназначен за реклами и използването му за SEO може да бъде трудно.

 1. KeywordTool.io https://keywordtool.io/

Тук ще откриете множество идеи за таргетирани ключови думи. Ето още един Google Suggest инструмент (точно като UberSuggest и Soovle). Какво прави KeywordTool уникален? Две неща.

Първо, KeywordTool ви дава много предложения за ключови думи. Например, просто направихме търсене за “SEO” … и получихме 1375 подходящи ключови думи. Не е зле.

Второ, можете лесно да филтрирате, разбивате или разширявате резултатите, за да намерите правилните ключови думи за Вас.

Любимата ни функция: Анализ на конкуренцията

Това е много готина функция, която не виждаме често в други инструменти за търсене на ключови думи.

Просто въведете сайта на конкурента си и инструментът ще генерира списък с идеи за ключови думи въз основа на съдържанието на този сайт.

Нашата препоръка: Един от най-добрите инструменти за цялостно търсене на ключови думи. Струва си да опитате.

 1. Moz Keyword Explorer (https://moz.com/explorer)

Намира на ключови думи, които ще генерират най-голям трафик. Moz Keyword Explorer върши страхотна работа за намиране на “странични” идеи за ключови думи. Но това, което прави Moz уникален, е, че е УМЕН. Това означава, че получавате предложения, които вероятно няма да намерите никъде другаде.

Любимата ни функция: “Органичен CTR – click through rate иPriority

Тези две страхотни функции Ви информират колко кликвания можете да очаквате от таргетираната Ви ключова дума.

Органичният CTR е броят кликвания, които можете да очаквате, ако се издигнете в топ 10. Например, ако в резултатите от Google или SERP (Search Engine Result Page) има множество PPC реклами, резултати от новини и др., CTR ще бъде нисък. Приоритетът (Priority) отчита CTR, обемa на търсене и трудността. Това е цялостен показател за това дали трябва да се насочвате към определена ключова дума или не.

Така че, ако сте затрупани от данни за ключови думи, можете да използвате един единствен показател, за да намерите ключови думи, които ще привлекат възможно най-голям трафик от Google.

Нашата препоръка: Инструментът за ключови думи на Moz е доста добър. За съжаление, не можете да го използвате като самостоятелен инструмент – трябва да платите за целия набор от инструменти за SEO.

 1. Keywords Everywhere (https://keywordseverywhere.com/)

Получавате обем на търсене (и повече) където и да отидете.

Keywords Everywhere е безплатен инструмент за търсене на ключови думи, който показва данни за ключови думи от над 10 сайта, включително Ebay и Amazon. По този начин не е необходимо да копирате и поставяте ключови думи в Google Keyword Planner през цялото време.

Любимата ни функция: „Хората търсят също“ (People Also Search For)

Можете да получите списък с ключови думи, които са свързани с изходната Ви дума за търсене и по-конкретно – ключови думи, които Вашият таргет потребител търси. Например, когато търсим “SEO инструменти”, виждаме термини като “Google Keyword Planner SEO” и “Безплатен SEO анализ “.

 

Нашата препоръка: Ако изследвате ключови думи по-задълбочено, трябва да използвате този инструмент. Страхотен е.

 1. Keyword Snatcher (https://keywordsnatcher.com/)

С този инструмент ще генерирате 2000 идеи за ключови думи само с едно търсене. Ако искате много (и имаме предвид наистина много) идеи за ключови думи, Keyword Snatcher е една сбъдната мечта. Ето как работи:

– отворете инструмента и изберете източниците, от които искате Keyword Snatcher да изтегли предложенията си; препоръчваме да проверите всички, за да можете да генерирате възможно най-много идеи за ключови думи;

– след това въведете изходна ключова дума в полето и кликнете върху “Get Suggestions”

– след сравнително продължително чакане ще получите огромен брой предложения

Големият недостатък на този инструмент е, че той не ви показва полезна информация за ключовите думи, които генерира (като обем на търсене и конкурентни ключови думи). Това е просто инструмент за идеи за ключови думи. За да извлечете такава информация, трябва да изтеглите списъка с ключови думи, като кликнете върху “Download Suggestions” и запазите списъка като текстов или CSV файл. След това копирайте и поставете тези ключови думи в Google Keyword Planner.

 

Любимата ни функция: Брой думи

Тази функция за Ви позволява да се фокусирате върху ключови думи с определен брой думи. (Подобно на термини, които са с дължина най-малко 4 думи).

Нашата препоръка: Не е най-добрият инструмент за ключови думи, правен някога. Но той е един от малкото, които не изискват месечен абонамент.

 

 1. Google Trends (https://trends.google.com/trends/?geo=US)

 

Открива нови ключови думи и тенденции в търсенето. Има два начина да използвате Google Trends за проучване на ключови думи. Единият е търсене на конкретна ключова дума:

…и проверка на всички свързани ключови думи в секция“related queries”.

Вторият е, че можете да видите дали популярността на дадена ключова дума нараства.

Защо това е важно? Е, да кажем, че се колебаете между две ключови думи: “Content Marketing” и “Inbound Marketing”. Както виждате, интересът към “Inbound Marketing” се разраства бързо и по-малко хора търсят “Content Marketing”.

Това не означава, че “Content Marketing” е лоша дума. Това е само един фактор, който трябва да имате предвид.

Любимата ни функция: Търсене в YouTube

Вижте дали дадена ключова дума набира популярност във втората най-популярна търсачка в света, YouTube.

Нашата препоръка: Ако се стараете да създавате винаги актуално съдържание, Вие се нуждаете от Google Trends. Така ще можете да видите дали дадена ключова дума ще привлече постоянен трафик.

 

 1. SEMRush (https://www.semrush.com)

 

SEMrush работи малко по-различно от другите инструменти, които Ви показахме досега. Вместо да въвеждате изходна ключова дума, от която да получите дълъг списък с идеи за ключови думи, SEMrush Ви показва ключови думи, чрез които вече се класират Вашите конкуренти. Това обикновено са „нестандартни“ ключови думи, които e почти невъзможно да откриете с помощта на друг инструмент. Ето как работи:

– напишете домейна на съответния Ви конкурент в полето най-отгоре

– погледнете в секцията “Organic Search”

 

Ето какво означават различните термини в този раздел:

 

 • SEMrush Rank – мястото, на което сайтът се нарежда в базата данни на SEMRush (колкото по-ниско, толкова по-добре). Класацията на SEMrush се основава на общия очакван органичен трафик.
 • Ключовите думи са прогнозният брой месечни органични посетители, идващи от Google.
 • Разходите за трафика показват колко ценен е този трафик (въз основа на Google Ads СPC).

 

Така че, ако видите домейн с голям трафик от органично търсене, но с ниска цена, знаете, че той се класира за ключови думи, които не конвертират. Но истинската стойност на SEMrush идва от данните за ” Organic Keywords”:

Любимата ни функция: Keyword Magic

Този инструмент извлича предложения за ключови думи от масивната база данни на SEMRush от 800+ милиона термини.

Нашата препоръка: SEMRush е нашият любим инструмент за търсене на ключови думи. Не е евтин. Но ако сте сериозни SEO специалисти, е задължителен.

 1. KWFinder (https://kwfinder.com/)

Мощен инструмент за ключови думи, който също е лесен за използване. KWFinder бързо се превръща в често използван инструмент за търсене на ключова дума. Защо? Защото има много професионални функции, които имат други инструменти. Но е много интуитивен.

Любимата ни функция: Keyword Difficulty

Както може да очаквате, тази функция Ви показва колко трудно ще бъде да се класирате с тази ключова дума. Но за разлика от повечето други инструменти, KWFinder автоматично показва показателя Keyword Difficulty до всяка ключова дума. Така че няма нужда да кликвате върху всеки един резултат, за да видите трудността му.

Нашата препоръка: За $ 25 на месец наистина няма да сгрешите, абонирайки се за KWFinder.

 1. Suggestion Keyword Finder

 

Предлага много идеи за ключови думи (безплатно). Suggestion Keyword Finder е приличен инструмент за свободно търсене на ключова думи. Разбира се, няма допълнителни функции, но ако просто търсите голям списък с идеи за ключови думи, инструментът върши работа.

Любимата ни функция: Ниво 2 и 3 (Level 2 and 3)

Резултатите “Ниво 2” и “Ниво 3” генерират нови идеи за ключови думи въз основа на Вашия първоначален списък с резултати от ниво 1. Например, ако инструментът предлага “палео диета рецепти”, влизайки в “Ниво 2” ще генерирате още предложения въз основа на този термин.

Нашата препоръка: Като се има предвид, че Suggestion Keyword Finder е напълно безплатен инструмент, получавате приличен брой предложения за ключови думи.

 1. Serpstat (https://serpstat.com/)

 

Анализирате класирането за първа страница в Google. Serpstat е SEO софтуерен инструмент за съдържание, link building и др., което означава, че Serpstat не се специализира в проучването на ключови думи. Въпреки това, той все пак е силен инструмент за намиране на ключови думи.

Любимата ни функция: Графика на конкурентите

 

Тя Ви позволява лесно да визуализирате сайтовете, които се конкурират за дадена ключова дума (и свързаните с нея термини). Така че, ако видите големи „цветни кръгчета“ за “Wikipedia” или “Amazon”, вероятно е време да потърсите друга ключова дума.

Нашата препоръка: Дали Serpstat е един от най-добрите инструменти на пазара? Не. Но zа $ 19 на месец, получавате достъп до достатъчно много функции.

Бонус инструмент за проучване на ключови думи – SEOLIUM (www.seolium.com)

Винаги сме в постоянно търсене на различни дигитални инструменти, които биха улеснили работата ни и чрез които бихме постигнали по-добри резултати на нашите клиенти.

 

На Seolium се натъкнахме съвсем случайно, когато търсихме различни SEO инструменти за наблюдение на пазара и използване на данните за правилно развитие на бизнесите, които управляваме.

 

Направи ни интересно впечатление, че за разлика от много конкуренти, те притежават и напълно контролират своите сурови данни  (Google ranks).

 

Повечето API на трети страни обикновено страдат от така нареченото състояние на IP умора, при което търсачките обслужват неточни SERP данни след няколко последователни заявки, вместо да ги блокират за злоупотреба. По този начин тези API са изключително неточни.

Написали сме цялостно ревю за инструмента, което можете да прочетете тук

Ако информацията ви се е сторила дълга и се колебаете как точно да проучите ключовите си думи правилно, не се колебайте да се свържете с нас.

Направете запитване

  Абонирайте се за полезно съдържание

  Качваме полезни статии в нашия блог, всеки месец…по много

   Изберете съдържание, коeто да ви изпращаме:
   SEOДигитални стратегииСоциални мрежиGoogle Ads
   Уеб сайтКопирайтингУвеличаване на конверсииE-mail маркетинг

   Tags: