Instagram маркетинг – 43 статистики, които трябва да следите

Mаркетингът в Instagram може да бъде наистина полезен за бизнеса и брандовете. Това е една от дигиталните платформи, които не трябва да пропускате.

 

Знаете ли колко е полезен Instagram в действителност?

 

 

В тази публикация ще разгледаме най-важните статистически данни в Instagram, които трябва да знаете, за да изградите своите стратегии и да създадете кампаниите си.

 

Статистика в Instagram:

 

 1. Към юни 2018 г. има близо 1 милиард активни потребители месечно.

 

1 милиард е голяма цифра, която нарежда Instagram след Facebook (1,4 милиарда), но пред повечето други социалните мрежи, включително Twitter (който има 68 милиона) и Pinterest (250 милиона).

 

 1. Към юни 2018 г. има близо 500 милиона ежедневно активни потребители.

 

Половината от месечните активни потребители в Instagram влизат ежедневно и активно сърфират в платформата. Това е важно да се спомене, още повече, че и тази цифра продължава да се покачва.

 

 1. Бутонът Like се натиска средно 4,2 милиарда пъти на ден.

 

Този бутон се клика 4,2 милиарда пъти на ден, което означава, че средният потребител преминава през новините  си и натиска бутона повече от веднъж на ден, показвайки ангажираност.

 

 1. Някои от потребителите в Инстаграм имат висок доход.

 

Това е една от най-важните демографски информации , която може да извлечем от Инстаграм – голям процент от потребителите са готови (и могат) да отворят портфейлите си, да извадят кредитните карти и да похарчат пари за определен продукт.

 

Ето и малко статистика:

 

 • 31% от хората, които правят повече от 75k годишно, са в Instagram
 • 32% от хората, които правят между 50k-74k годишно, са в Instagram
 • 32% от хората, които печелят от 30k до 49k годишно, са в Instagram.

 

Въпреки, че очевидно има потребители в платформата, които може да имат по-скромни бюджети, има голяма възможност да се свържете именно с тези по-високо платежни потенциални клиенти.

 

 1. Почти 2/3 от потребителите са на възраст между 18 и 29 години.

 

В момента тази демограска картина е силно използвана от голям брой маркетолози и брандове, които се стремят да привлекат  точно тези потребители.

 

 1. Снимките в Instagram получават средно с 23% повече ангажираност от тези във Facebook.

 

Тайната е в по-високите проценти на ангажираност, поне що се отнася до Instagram, което отчасти е благодарение на по-добрия обхват, благодарение на заинтересованта публика. Това е значителен брой и показва стойността на платформата. Дори списъкът да приключва точно тук и да няма повече информация, вече имате достатъчно причини да го използвате.

 

 1. Марките в Instagram редовно виждат ангажираност от около 4% от общите си последователи.

 

Това само по себе си не изглежда много. Но сравнено с по-малко от 0,1%, които виждат Facebook и Twitter, изглежда сравнително по-добре.

 

 1. Брандовете виждат проценти на ангажираност 10 пъти по-високи в Instagram, отколкото във Facebook.

 

Не само че марките виждат ангажираност от повече от своите последователи в Instagram, но и получават 10 пъти по-високи проценти там, отколкото във Facebook. Това е добро напомняне, че докато Facebook винаги ще бъде важен, Instagram също е от съществено значение и трябва да се взема предвид високата ефективност на текстовото и видео съдържание.

 

 1. Най-доброто време за публикуване в Instagram се определя от таргетираната ви група

 

Добре е да се знае как изглежда ежедневието на “идеалния клиент” за определен бизнес и на база на него, да се пресметне кога той има най-много свободно време, в което да сърфира из интернет пространството и социалните медии.

 

 • Пътуване и туризъм: петък между 9:00 и 13:00.
 • Медии и развлечения: вторник и четвъртък от 12:00. до 15 ч.
 • Храна и напитки: петък в 12 ч. на обяд
 • Търговия на дребно: вторник, четвъртък и петък от 12:00 ч. на обяд
 • Професионални услуги: петък, вторник и сряда от 9:00 или 10:00.
 • Нестопанска цел: вторник от 16:00 ч. или 10:00 ч.
 • Електронна търговия без търговия на дребно: четвъртък от 21:00 ч. или 16:00 ч
 • Фарма и здравеопазване: сряда и неделя от 9:00 ч.
 • Лични грижи: четвъртък и петък в 12:00, 13:00; 14:00
 • Технологии: понеделник и вторник в 14 ч.
 • Образование: четвъртък от 16:00 ч. или 17:00 ч.

 

Урокът тук: Тествайте пиковите времена за публикуване и вижте какво работи най-добре за вас.

 

 1. Публикациите, съдържащи видеоклипове, получават около 38% повече ангажираност от тези, съдържащи изображения.

 

От известно време знаем, че видеоклипът може да бъде изключително привлекателен, затова се възползвайте от това в Instagram. Включете повече видеа в органичните си публикации, истории и рекламите си за най-добри резултати.

 

 1. Брандовете публикуват средно 1,5 пъти на ден.

 

Тази информация е според проучване на 55 различни най-добре представени марки, следейки кои от стратегиите им помагат да бъдат успешни. Тази честота на публикуване е по-висока от тази, която поддържат много марки, но между комбинация от съдържание на Story и органично съдържание, това ще ви помогне да бъдете актуални.

 

 1. Може да отнеме до 19 часа, за да получите 50% от общата ангажираност на публикацията.

 

Ако тествате нови стратегии или пускате ново, голямо съдържание, може да е трудно да изчакате да видите как се одобравят харесванията и коментарите, но не се притеснявайте, ако това не се случи веднага. Това може да отнеме до 19 часа, за да получите само половината от общите си коментари, а други 10% дори ще дойдат след 19 дни. Търпението е добродетел.

 

 1. 70% от потребителите търсят марка в Instagram.

 

Трябва да сте в Instagram, защото вашите последователи (и потенциални клиенти) активно ви търсят там. Хората искат да видят какво прави вашата марка в Instagram и ако нямате създаден профил, просто може да загубите бизнеса си.

 

 1. 80% от потребителите следват поне една марка в Instagram.

 

Повечето потребители в  Instagram следват поне една марка там; огромна част от тези потребители следват много повече. Потребителите обичат да са в крак с новостите и нещата, които правите, а Instagram се възприема като най-добрия начин за информиране.

 

 1. 60% от потребителите научават за нови продукти чрез Instagram.

 

Повече от половината потребители в Instagram са открили нови продукти, докато са в платформата, и са били отворени да научат повече и дори да купуват.

 

 1. Повече от 200 милиона потребители посещават бизнес профил поне веднъж дневно.

 

Не пренебрегвайте това и се уверете, че биографията на вашия профил е оптимизирана, за да получите резултати.

 

 1. Около 66% от посещенията в бизнес профилите идват от потребители, които все още не ги следват.

 

Всички сме имали съмнения дали профилите ни ще ни помогнат да спечелим с нова аудитория и тази статистика е ясно доказателство, че е абсолютно възможно.

 

 1. Една трета от потребителите в Instagram са правили покупка чрез мобилната платформа.

 

В момента, навсякъде, употребата на мобилни устройства е нараснала и надминава използването на десктоп версии от лаптопи и настолни компютри, освен при пазаруването онлайн. Докато покупките чрез мобилни устройства стават все по-често срещани, все още остава тенденцията при пазаруване чрез десктоп устройства.

Сега Instagram прави опит да преобърне тази статистика, чрез бутоните за пазаруване директно върху снимките. Следователно потребителите имат 70% по-голяма вероятност да направят покупка от мобилен телефон, отколкото останалите.

 

 1. Средната степен на ангажираност за публикации на брандирани постове в Instagram е 4,3%. Средната степен на ангажираност е 3,5%.

 

 

Това е по-високо от другите платформи, включително Facebook, където степента на ангажираност се движи около 0,15% в зависимост от индустрията.

 

 1. Брандовете публикуват средно 27,9x на месец.

 

Това означава, че трябва да публикувате почти всеки ден, като потенциално ще пропуснете дните, които изглежда дават най-ниските % на обсег и ангажираност. Трябва да публикувате последователно, за да бъдете все пак актуални.

 

 1. Публикациите, съдържащи или представящи UGC (Потребителски генерирано съдържание) имат 4,5% по-висок процент на реализация от публикациите, които не са в UGC.

 

Създаденото от потребителите съдържание трябва да бъде съществена част от вашия маркетингов план. Той се доверява на други потребители и сега можем да видим до какво може да доведе доверието: по-висок процент на реализация. Създайте кампании, създадени да вдъхновят UGC, и след това попитайте дали можете да го споделите.

 

Някои видове изображения ще получат по-добри резултати от други.

 

Имайте предвид, че това са най-добрите практики и не е нужно да създавате всяко изображение в съответствие с всяко правило.

 

 1. Изображенията с един доминиращ оттенък имат най-добри резултати.

 

 1. Изображенията с текстура имат по-висока степен на ангажираност, със 79% повече харесвания от такива с ниска.

 

 1. Изображенията с повече фоново пространство (или „отрицателно“ или „бяло“) получават с 29% повече харесвания от тези без него.

 

 1. Изображенията, които имат син цвят като доминиращ, получават 24% повече харесвания от изображенията с червено като доминиращ цвят.

 

 1. По-ниските наситени изображения получават с 18% повече харесвания.

 

 1. Публикациите с местоположения се ангажират със 79% повече.

 

Отбелязването на местоположението не ви помага само да поставите бизнеса си на картата (буквално); той също може да бъде мощен инструмент за изграждане на ангажименти. Може да помогне за геотегиране, подобряване на обхвата ви, а също така ще гарантира, че вашата публикация е в емисията, когато потребителите разглеждат определено място в даден момент в Instagram.

 

 1. 60% от топ марките използват един и същ филтър за всеки пост.

 

Последователност, както се оказва, не е само колко често публикувате; очевидно трябва също така да включва какви видове съдържание публикувате.

 

Проучване на Simply Measured установи, че най-добрите марки в Instagram, като MTV, Starbucks и Burberry, публикуват поне веднъж седмично. Шестдесет процента от снимките, които тези марки публикуват, са приложени филтри, като Lo-Fi е най-популярният, а Валенсия е най-ангажиращата.

 

 

 1. 7 от 10 Instagram hashtags са хаштагове свързани с марката

 

Брандираните hashtags са създадени от бизнеси, за да спомогнат за повишаване на информираността на марката и насърчаване на лесно проследяващ се UGC (Потребителски генерирано съдържание). Примерите включват #loveloft и #worldsstrongestcoffee.

 

 1. Използването на поне 1 хаштаг може да увеличи ангажираността с до 12,6%.

 

Някои марки наистина не искат да използват 12 хаштага в публикация, но всички публични акаунти, които активно искат да отглеждат своите последователи и да увеличат ангажираността, трябва да поставят голям акцент върху хаштаговете, тъй като дори един добре планиран хаштег може да се увеличи ангажирането с 12,6%.

 

 1. По-дългите хаштагове получават повече резултати.

 

Хаштаговете, които съдържат средно 21-24 знака, се представят по-добре от по-късите такива. Това е вероятно, защото те са по-конкретни и следователно по-ангажиращи и дори потенциално успешни при свързването ви с нишова аудитория.

 

 1. Една трета от най-гледаните истории в Instagram идват от бизнес профили.

 

Потребителите в Instagram лесно се ангажират със съдържание на Story и с ентусиазъм го правят, когато идва от брандове.

 

 1. Марките споделят почти толкова истории, колкото обикновени публикации.

 

 

46% от цялото съдържание в Instagram идва от сторитата.

 

 1. Instagram Stories привлича големи рекламни бюджети към платформата.

 

Глобалната маркетингова агенция Merkle забелязва, че разходите за реклама на собствените им клиенти в Instagram представляват 23 процента толкова разходи, колкото Facebook през второто тримесечие на 2018 г., и това благодарение на възхода на Instagram Stories.

 

 1. Потребителите на Instagram (46%) и Facebook Stories (42%) обичат да се смеят.

 

Статистическите данни, които VidMob споделя в свеото изследване за видеа в социалните мрежи за 2018 г., са наистина интересни.

 

На първо място, те откриха, че над 70% от потребителите на Instagram и Snapchat гледат Stories на двете платформи ежедневно.

 

Тогава VidMob забеляза, че половината от потребителите на Stories (на всяка социална платформа) имат предпочитание към видеоклипове, които ги карат да се смеят.

 

 1. Story Ads увеличават появата на реклами, намерението за покупка, свързването на съобщения и CTR.

 

Може да се достигне до много по-голям брой потребители, което води и до по-голям брой направени покупки и профилни посещения, дори само с цел опознаване на марката.

 

 1. Има 400 милиона потребители, които гледат Истории ежедневно.

Представете си всички тези предимства и след това го приложете на 400 милиона потребители на ден.

 

80% от всички ежедневно активни потребители на Instagram гледат Историите си толкова често, колкото проверяват и постовете във фийда с новините , така че трябва да публикувате именно там, за да се свържете с тях.

 

 1. 30% от потребителите казват, че са закупили продукт, който са открили в Instagram.

 

Един от всеки трима потребители на Instagram е направил покупка, след като е открил нов продукт в Instagram. А има 1 милиард активни потребители месечно. Можете да сметнете сами останалото.

 

Използвайте Instagram Ads, за да се възползвате максимално от това, да се свържете с нови потребители, да спечелите нови последователи и след това конвертиранте потокът от хора в потенциални клиенти.

 

 1. Рекламите в Instagram обикновено струват повече от Facebook Ads, но все пак си заслужават.

 

Много хора се отклоняват от Instagram Ads, защото средната CPC (цена за клик) е по-висока, отколкото е във Facebook. Все пак не бива да ги отписвате, защото процентите на ангажираност в Instagram са много високи.

 

 1. Спонсорираните видеоклипове получават 3 пъти повече коментари от спонсорираните снимки.

 

Ако все още не използвате видео, трябва да го направите. Особено когато става дума за Instagram Ads. С видеорекламите получавате общо 3 пъти повече коментари от рекламите с единични

 

 1. До 2020 г. се очаква Instagram да представлява 30% от общите приходи от реклама на Facebook.

 

Това е особено впечатляващо, когато вземете предвид колко рекламни разположения има Facebook (включително мрежата на аудиторията) в сравнение с фийда с новини, истории и новата секция за проучване на храна и други.

 

 1. Приблизително 75% от потребителите на Instagram ще предприемат действия за поне една реклама в даден момент.

 

Според данни на Hootsuite, изчислено е, че трима от всеки четирима потребители на Instagram взаимодействат с реклама, която виждат по някакъв начин в даден момент. Някои очевидно ще взаимодействат с много повече от една.

Ангажираността включва преглед на потребителския ви профил, кликване върху рекламата и дори закупуване. За най-добри резултати изпробвайте различни CTA (призиви за действие), за да видите какво работи за вашата конкретна аудитория и води до най-много действия.

Направете запитване

  Абонирайте се за полезно съдържание

  Качваме полезни статии в нашия блог, всеки месец…по много

   Изберете съдържание, коeто да ви изпращаме:
   SEOДигитални стратегииСоциални мрежиGoogle Ads
   Уеб сайтКопирайтингУвеличаване на конверсииE-mail маркетинг

   Tags: