Инстаграм маркетинг и реклама

Instagram е една от най-популярните платформи за социални медии в света. Приложението, създадено през 2010 г., за да позволи на потребителите да споделят снимки и видеоклипове, се разшири, за да даде на бизнеса начин да предлага своите продукти и услуги на света. До юни 2018 г. мрежата достигна 1 милиард активни потребители месечно, спрямо 800 милиона през септември 2017 г.

Всяка година Instagram прави бизнес маркетинга по-лесен и по-насочен чрез обширен списък от функции и инструменти за анализи, които помагат на собствениците на фирми да създават профили, да привличат последователи, да изграждат ангажираност и да развиват представа за своята клиентска база и, разбира се, да продават своите продукти и услуги с добра скорост и ефективност.

За да ускорите бизнеса си, ние съставихме цялостен план за всичко, което трябва да знаете – от създаването на вашия бизнес профил до създаването на целевата ви аудитория до поточно видео на живо. В рамките на един ден можете да направите това, което правите най-добре: Започнете да продавате!

 

Има ли Instagram Shadowban?

Но преди да се потопите, е добре да разберете какво е Instagram Shadowban.

Звучи зловещо, нали? Терминът излезе наяве в началото на 2017 г., когато фотограф видя, че неговите изображения не се появяват при някои търсения на хаштаг. В крайна сметка стана ясно, че някои изображения не се показват при всички търсения или че различни хора ще виждат различно съдържание в едно и също търсене на хаштаг.

Instagram има алгоритъм, приложен към резултатите от търсенето с хаштаг, което означава, че за определени търсения различните потребители могат да виждат различни резултати от съдържанието. И един и същ потребител може дори да вижда различно съдържание, когато гледа едно и също търсене по различно време. Така че противно на това, което терминът предполага, няма забрана за изображения.

Единствените ограничения на акаунта в Instagram включват предложения за спам, когато публикациите на потребителя надвишават ограничението, което платформата е определила в нормален потребителски диапазон. За да сте сигурни, че вие или вашият бизнес не сте ограничени, бъдете сигурни, че правите следното:

 • Спазвайте границите „следвайте“ и „не следвайте“

Потребителите на Instagram са ограничени да следват 7500 акаунта. След като ударите този лимит, ще трябва да отследвате някого, за да можете да следвате някой нов. Instagram също ограничава броя на хората, които можете да следвате в определен период от време. По-новите акаунти имат по-ниски ограничения за броя на акаунтите, които могат да следват почасово или ежедневно.

 • Ограничете „харесвания“ до 350 / час.
 • Ограничете груповите директни съобщения до 15 получатели.
 • Максимум от hashtags- 30 на пост.
 • Тагнете не повече от 20 потребители на публикация.

 

Настройка на вашия бизнес профил в Instagram

Сега е време да създадете профил за вашия бизнес. Лесно нали? Да, но това изисква разбиране на анализите, които са предназначени да накарат хората да посетят вашия сайт от търсения, които са въвели. Можете да стигнете до този етап чрез поредица от кратки стъпки:

Създайте своя бизнес профил в Instagram

Първо, уверете се, че приложението ви в Instagram е най-новата версия. Ако е така, докоснете снимката на профила си в долния десен ъгъл и след това докоснете иконата на колелото за настройки в горния десен ъгъл. Кликнете върху „превключване към бизнес „профил “и сте в бизнеса.

Настройте своя бизнес профил в Instagram

Сега е време да свържете профила към Facebook страницата на вашата компания, която ще трябва да създадете, да добавите информация за контакт като вашия имейл и телефон, да създадете промоции и други.

Разгледайте Instagram Insights

Това е инструментът за анализ на платформата, който ви позволява да виждате подробности за импресиите и да достигате от вашите публикации, плюс броя на кликванията, които получавате от вашия профил до вашия уебсайт. Резултатите от Insights могат да ви насочат при определяне как най-добре да оптимизирате вашия бизнес профил в Instagram.

Популяризирайте вашите публикации в Instagram

За да получите повече последователи и „харесвания“, докоснете всеки пост и натиснете връзката „промотиране“. Тук можете да зададете аудиторията, бюджета и продължителността на промоцията, както и да персонализирате собствената си аудитория, вместо да оставяте Instagram да решава към кого да насочва вашите публикации.

 

Продажба на продукти и услуги в Instagram

Сега, когато вашият бизнес е създаден, е време да започнете да продавате. Instagram е насочен да популяризира и продава продукти и услуги на целевата аудитория по ваш избор. Публикациите в Instagram, предназначени за пазаруване, са обозначени с малка икона на пазарската чанта. Това дава възможност на потребителите да кликват при превъртане през фийда си. След като щракнете, изскачащите прозорци се появяват с имената и подробностите на продукта.

Следващата стъпка е да се даде възможност за закупуване. Ще искате да добавите бутон за действие към вашия бизнес профил, който ще отведе потребителите от Instagram към вашия уебсайт или акаунт. Там те могат да направят запазят продукт, да закупят продукт или да направят резервация.

 

Ако вашата компания продава услуга като почистване на къщи, а не реален продукт като моп, няма проблем. Instagram е създаден да създава връзки между вашия бизнес и потенциални клиенти, за да управлява бизнеса от вашия край и да предоставя стойност в техния край. За да се случи това, е необходимо да разкажете история с всеки набор от девет квадрата във вашият фийд в Instagram. Този алгоритъм работи най-добре, когато е структуриран по този начин:

 • Четири публикации трябва да добавят стойност и да помогнат на вашия идеален клиент.
 • Три публикации трябва да създават връзки с вашия идеален клиент.
 • Две публикации трябва да популяризират или продават вашата услуга.

Този микс от съдържание ви помага да развиете добри отношения с вашите последователи и им позволява да ви опознаят, а не просто да натискате услугите си към тях.

 

Рекламиране на продукти и услуги в Instagram

За да задвижвате трафика към вашата страница, Instagram ви позволява да създавате реклама, която бууства вашия профил сред потребителите.

Най-основната форма на рекламата в Instagram са водещите реклами, които събират ценна информация за контакт от потенциални клиенти, без да ги изтласкват от платформата. За създаването на тези реклами са необходими три лесни стъпки:

 • Популяризиране на публикация в Instagram.
 • Създаване на реклами в Instagram за фийда във Facebook.
 • Създаване на реклами в Instagram Stories във Facebook Ads Manager.

Рекламите в Instagram Stories се появяват над фийда на Instagram на потребителя и се виждат само за 24 часа от стартирането на рекламата. Те представляват най-добрата форма на реклама в Instagram и са идеални за повишаване на осведомеността за бранда и продуктите, призоваване за генерирано от потребители съдържание и обявяване на продажби с отстъпки.

Рекламите във Facebook в Instagram са полезни за създаване на фунии за маркетинг по имейл. За целта е необходимо да очертаете фунията на вашата рекламна последователност, да подготвите компонентите на кампанията си като лендинг страница или страница за благодарност и други.

 

Маркетинг чрез Instagram Stories

Освен реклама в Instagram, вашият бизнес може да се възползва от принос от Instagram Stories, който ще повиши информираността на бранда и ще държи потребителите ангажирани в ежедневието на вашия продукт или услуга. Първата стъпка към подобряване на вашата онлайн история е промяна на вашата Instagram история, трябва да е направите на акцент във вашия профил.

Тази функция ви позволява да групирате и запазвате важно, образователно или забавно съдържание от вашите истории. За разлика от обикновените истории в Instagram, които изчезват след 24 часа, акцентите се запазват в персонализирани категории във вашия Instagram профил и те живеят там, докато не ги изтриете. Помислете за акценти като контейнери за подобни тематични истории в Instagram, които споделяте. След като добавите съдържание към историята си, можете да изберете да подчертаете това съдържание, като го запишете в един от тези  „контейнери“.

Също така ще трябва да добавите линкове към историята на Instagram, които дават на потребителите повече начини да се ангажират с вашия бизнес профил. Част от тази вирусна маркетингова концепция е препродажба на публикации в Instagram в Instagram Story на вашия бизнес профил, което ще искате да направите, ако тези външни публикации комплиментират вашия продукт или услуга.

 

Същата концепция се прилага, когато създавате и бууставате собствените си истории в Instagram, използвайки вашия бизнес акаунт. Това е важно, защото те ще ви помогнат да получите повече видимост в приложението Instagram и ще дадат на хората повече от вашето съдържание, което да консумират. Ако наистина искате повече стойност от вашите Instagram Stories и се интересувате от пренареждане на съдържание във вашия Instagram профил, може да искате да използвате функцията Highlights на Instagram, която ви позволява да комбинирате множество истории в Instagram в дългосрочно съдържание, което вашата аудитория може да открие по свое удобство.

Друга популярна форма на маркетинг в Instagram е Instagram Takeover. В този сценарий всичко, което трябва да направите, е да предадете на инфлуенсър да поеме акаунта ви за редовни публикации за ден или по време на специално събитие. Това не само ще покаже вашата марка или услуга на техните последователи, но и ще даде на вашия бизнес външна достоверност.

Анкетите са чудесен инструмент в Instagram, който ви позволява да анкетирате последователи и да наблюдавате резултата, така че ще получите незабавна обратна връзка, но и някои ценни познания за поведението, ценностите и нуждите на клиентите. Анкетите са добри, за да получите обратна информация за вашия продукт и услуга, опции и за двете (какви добавки предпочитат и какви не?), предпочитание за времето и комуникацията (кога обичат да получават имейли и кога не? ) и теми за бъдещи публикации в блога.

Да имаш добър продукт или услуга е едно. Да накарате хората да ви забележат в Instagram е друго. Понякога е необходимо интелигентното използване на цветове, шрифтове и фонове за пренасочване на потребителите към вашия бизнес профил.

 

Instagram има пет шрифта, от които в момента избирате и е необходимо да експериментирате с всички тях, за да определите кои от тях, в комбинация с правилните цветове и фонове, са надеждни за вашите съобщения.

И накрая, друг маркетингов инструмент чрез Instagram са Стикери. Тези квадратни усмихнати лица могат да бъдат поставени в горната част на екрана на публикация на историята; щракването върху тях ви дава разнообразие от функции като местоположение, температура, часовник, дата, споменаване, анкета, въпрос, GIF, плъзгач и музика. Отново това е чудесен начин да поддържате потребителите си ангажирани със страницата си, за да сте сигурни, че те не се отдалечават.

 

Маркетинг чрез Instagram Hashtags

Всички сме наясно как hashtags работят в Twitter и Facebook, за да поддържат организирани теми или да ви помогнат да свържете отново постовете си с хората, които се интересуват от четенето им. Същата концепция работи в Instagram. Вашият бизнес ще иска да следва конкретни хаштагове в редовният си фийд в Instagram, защото ще ви помогне да се свържете с клиенти, които може да са потенциално заинтересовани от вашия продукт или услуга.

Ключът е да знаете кои хаштагове резонират най-добре с вашата целева аудитория. Определяне, което изисква разчитане на различни инструменти, които Instagram предлага за измерване на въздействието.

 

Те са:

 • Команда, инструментът за проследяване на аналитиката „всичко в едно“.
 • Инструменти за управление на социалните медии катоSprout Social,Iconsquare и

 

След като разберете хаштаговете, след това трябва да създадете стратегия. Instagram ви позволява да включите до 30 хаштага на публикация. Търсенето на всеки хаштаг в Instagram ще ви покаже колко публикации са свързани с този хаштаг. За да изградите ефективна стратегия за хаштаг, ще трябва да комбинирате хаштагове от четири категории. Правилната комбинация от тези типове хаштаг ще увеличи максимално ефективността на публикацията ви и ще ви помогне да достигнете целевата си аудитория.

Таговете за местоположение също са полезни, особено за фирми, насочени към местна потребителска база. Въпреки че няма окончателна статистика, която да показва броя на търсенията в Instagram, има безброй истории за успех за бизнеса, който се основава от потребителите в Instagram, който води до продажби.

Това е свързано най-често с ресторанти, търговия на дребно и други строителни фирми. Хората може да са навън и да търсят място за вечеря. Алгоритъмът за търсене на Instagram ще попълни съдържание, което съответства на бизнес, базиран на местоположение, ако този бизнес има свой адрес, създаден чрез Facebook или Instagram.

 

Използване на Analytics за вашия бизнес профил в Instagram

След като имате своите хаштагове, стратегия и тагове за местоположение, как да разберете дали всички те работят в тандем, доколкото са способни за вашия бизнес? Анализът ще ви даде реални данни за въздействието – кой и кога и къде се ангажира от вашата целева аудитория.

Има няколко безплатни инструмента за анализ, които ще ви помогнат да получите тази ценна инфромация. Те ще се свържат с вашия бизнес акаунт, така че можете да видите въздействието/развитието на вашите маркетингови усилия, да разберете повече за вашите последователи, когато те се занимават с Instagram и какви са най-добрите ви публикации и кои изобщо не резонират. За да получите правилната информация, често означава проследяване на правилните показатели. С други думи, искате показатели, които ви показват кои потребители на вашия уебсайт от Instagram биха се считали за „горещи“ и отворени за закупуване и кои са топли или дори студени.

Така че сега имате данните от анализите, които са пригодени за вашия бизнес. Какво да правите с тях? В идеалния случай ще искате да използвате информацията, за да създадете по-ефективни публикации и промоции. За да направите това, можете да използвате Instagram Insights, местен инструмент за анализи, който предоставя демографски данни и действия на последователи, както и вашето съдържание. Тази информация улеснява сравняването на съдържание, измерването на кампании и вижда как се представят отделните публикации.

Ключовите показатели за ефективност или KPI са добри за получаване на информация от вашите Instagram Stories. Има четири различни KPI, които ще ви получат това прозрение:

 • Reach and Impressions
 • Story Features
 • Taps Back/Forward and Exit Rate
 • Actions Taken on Location and Hashtag Stickers

 

Излъчване на видео в Instagram

И накрая, най-ангажиращата форма на бизнес маркетинг в Instagram е излъчването на видеа. Видео потоците на живо във вашите Instagram Stories са чудесни начини за привличане на последователи, изграждане на интерес и предоставяне на информация. Функцията, озаглавена Instagram Live, е проектирана с помощта на алгоритъм, който поставя видеоклипа ви на върха на потребителските емисии за 24 часа, което означава, че това е най-сигурният начин да бъдете забелязани в кратък период от време.

Ще искате да запазите видеоклипа си за гледане извън тези 24 часа; последователния стрийминг означава, че скоро ще създадете временна библиотека, която може да бъде организирана според продукти, услуги, опции и други. Разбира се, основната цел на тези видеоклипове е да генерират потенциални клиенти. Можете да направите това, като пускате нови продукти, популяризирате социален конкурс и събирате въпроси за Q&A на живо. Всичко това ще ви помогне да събирате имейли и да генерирате истински интерес, който можете да използвате за проследяване.

Най-сложната форма на Instagram Live е видеото на живо от двама души. Привличането на гост ще засили ангажираността, защото ще се харесате на техните последователи плюс ще имате по-динамично излъчване, което ще привлече повече погледи и интерес. По някакъв начин можете да мислите за този двупосочен разговор като подкаст, при който двама души могат да участват в нещо като интервю или да проведат по-неофициален и забавен разговор, който е фокусиран върху вашия продукт или услуга.

Направете запитване

  Абонирайте се за полезно съдържание

  Качваме полезни статии в нашия блог, всеки месец…по много

   Изберете съдържание, коeто да ви изпращаме:
   SEOДигитални стратегииСоциални мрежиGoogle Ads
   Уеб сайтКопирайтингУвеличаване на конверсииE-mail маркетинг

   Tags: