Как да стартираме нов продукт на пазара?

Независимо дали стартираш нещо огромно или нещо малко, или актуализираш текущо предлагане, е необходимо да започнеш подготовката преди началната дата, по време на която ще пуснеш продукта си на пазара. Тази подготовка включва позициониране и съобщения, споделяне със заинтересуваните страни, изброяване на всички стартиращи дейности, създаване на активи и съдъжание и т.н. Не трябва да пропускаш тези значими подробности. Само си представи каква ще бъде реакцията на потребителите или конкурентите, когато на пазара се появи един нов продукт, за който никой до сега не е чувал.

Целият процес се състои от много части, а въвеждането на продукта на пазара може да бъде трудно. За да ти помогнем ще ти кажем няколко основни стъпки за един успешен старт на продукта ти.

 1. Проучи таргет групата си

Независимо дали ще го наречеш „проучване на пазара“ или „ развитие на клиентите“, ключът в успеха е да научиш какво желаят клиентите и какво ги кара да закупят даден продукт. Идентифицирането на техните цели, мотивацията им и болката им може да ти помогне.

Не е нужно да правиш проучвания на потенциалните си клиенти с години, за да научиш какво те желаят. Говори с 12 до 15 потенциални или настоящи клиента. Много е важно, когато разговоряш с тях да обърнеш допълнително внимание на изреченията, които започват с „ Искам продуктът да …“ или „Защо продуктите не могат да правят …?“ В края на изреченията се крие и отговорът на това какви са болките и желанията на твоите клиенти. Ако те самите не повдигнат такъв тип отговори, то тогава е момента ти да ги провокираш.

Този тип разговори ще ти дадат цялостна представа какво желае таргет групата ти. След като научиш подробностите за целите, мотивите и болките на потребителите, развий своята buyer persona (Това е твоят таргет група. Обикновено притежава сходни – демографски признаци, позиция на работното място, болки, ежедневни дейности, цели, източници на информация и т.н.  ), към която екипът ти да се фокусира.

 1. Напиши си план за позиционирането на пазара

Този план обикновено включва в себе си няколко въпроса, на които трябва да си дадеш отговора ясно и сбито. Едни от въпросите, които можеш да си зададеш са – „За кого е продуктът?“; „Какъв е продуктът и защо е полезен?“; „ Защо е различен от другите продукти?“ Това са основните 3 въпроса, на които трябва да си отговориш, но ако искаш да направиш по-задълбочено проучване си задай още няколко въпроса като:

 • Каква е твоята целева аудитория?
 • Кой сегмент от целевата аудитория е най-вероятно да закупи продукта?
 • Какъв ще бъде брандът на вашият продукт или услуга?
 • Според теб в коя категория ще се намира продуктът или услугата?
 • С какво твоят продукт е по-различен от продуктите на конкурентите?
 • Как ще докажеш, че твоят продукт е по-различен и по-качествен от този на конкурентите?

 

 

 1. Осмисли позициите си спрямо заинтересованите страни

След като установиш позициите си ги представи на заинтересованите страни в компанията. Ако твоите служители трудно се доверят на продукта, който им представяш, то вероятно и потребителите ще реагират по този начин. Но ако екипът ти се влюби в продукта, то това може да бъде чудесен знак, че пускането му на пазара ще бъде успешно.

 1. Планирай своята стратегия за появата ти на пазара

Това е стратегия, която можеш да използваш при стартирането и популяризирането на продукта. Докато някои фирми предпочитат да изгражда стратегията на фуния (основната ѝ цел е да се предвиди всяка стъпка на потребителя към покупката чрез няколко фази, през които той преминава – информираност, интерес, желание да закупи продукта, покупка на продукта и повторна покупка), други предпочитат подхода на маховика.

 

Когато създаваш стратегия, започни да обмисляш и какъв тип съдържание би използвал, за да привлечеш вниманието на потенциалните клиенти по време на етапа на вземане на решение за покупка, осъзнаване от нуждата за покупка на продукт, разглеждане на продуктите намиращи се на пазара и покупка на продукт.

Независимо от избрания от теб метод, този процес съдържа много движещи се части. За да създадеш организирана стратегия за стартирането на продукта е полезно да използваш такъв шаблон.

 1. Създай промоционално съдържание

След като планираш стратегията си за появяване на пазара, започни да мислиш и за съдържанието, което ще подкрепи всички усилия до момента. То може да включва публикации в блогове, демонстрации и уроци, свързани с продукта, който ще представиш на пазара.

 1. Подготви екипа си

Увери се, че компанията и екипът ти са готови за пускането на продукта на пазара. Общувай с тях чрез вътрешни презентации, Slack (приложение за изпращане на съобщения сред кръг от потребители) или електронна поща, за да си сигурен, че знаят какво да правят във всяка ситуация.

 1. Стартирай продукта си

След като изпълниш всички горепосочени стъпки, можеш да стартираш продукта. След стартирането, проследявай как се изпълнява стратегията ти за преминаване към плана. Бъди готов да коригираш аспекти от плана си, ако не вървят гладко.

Направете запитване

  Абонирайте се за полезно съдържание

  Качваме полезни статии в нашия блог, всеки месец…по много

   Изберете съдържание, коeто да ви изпращаме:
   SEOДигитални стратегииСоциални мрежиGoogle Ads
   Уеб сайтКопирайтингУвеличаване на конверсииE-mail маркетинг

   Tags: