Off Page оптимизация – всичко за нея на 1 място

Чували сте, че има on page оптимизация и off page оптимизация, но все още не знаете много за разликите между двете, или просто искате да вникнете в дълбочина. Няма проблем – попаднали сте на точното място. В тази статия ще разберете всичко за оф пейдж оптимизация.

А ако искате да научите и повече на он пейдж оптимизацията, определено можете да го направите в тази статия On Page SEO оптимизация- по правилния начин.

Та така…off page оптимизацията не се отнася само до линковете или връзките. Тя далеч не е само това.

Като умни блогъри и маркетолози на съдържание, ние обикновено започваме със SEO оптимизация на страницата /on-page/. Но не спираме дотук, защото знаем, че всичко, което има значение за Google често се случва извън сайта.

Ето и малко статистика:

Д-р Пийт Майерс от Моз отбеляза, че много собственици на уебсайтове отделят около 30% от времето си за фактори извън страницата и 70% за фактори на страницата. За други собственици на уебсайтове тези проценти са обърнати.

 

Off-Page оптимизацията просто казва на Google какво мислят другите за вашия сайт. Например, ако имате много ценни връзки, сочещи към страниците ви, търсачките ще приемат, че имате страхотно и интересно съдържание.

 

В противен случай защо хората биха губили време да се свързват с него? Трябва да знаете, че потребителите цитират, споменават и споделят съдържание, което харесват.

Оптимизацията на търсачките може да бъде страшна, особено когато не знаете какви стъпки да предприемете, за да класирате вашите нови страници със съдържание в топ 10 на Google.

И ако продължите да четете ще бъдете една крачка пред конкуренцията

Eто нагледно една графика, която показва най-точно разликите и същността на off page и on page seo.

/Снимката е взета от сайта на Nail Patel/

Off-page seo

Какво е Off-Page оптимизация?

Off-Page оптимизацията се отнася за всички дейности, които вие и другите извършвате от уебсайта си, за да повишите класирането на страницата си в търсачките.

Въпреки, че много хора свързват Off-Page оптимизация с изграждането на линкове, трябва да знаете, че има и други много важни моменти.

Off-Page оптимизацията се фокусира върху увеличаване на авторитета на вашия домейн чрез получаване на връзки от други уебсайтове. Например, ако пишете гост постове, вие правите Off-Page оптимизация. Ако публикувате сайта си в други стайтове, вие отново правите Off-Page оптимизация. Важно е обаче линковете да идват от достоверни сайтове с по-висок PR.

 

Как да подготвите сайта си за Off Page оптимизация

Обратните линкове все още са много важни за Google. Всъщност Google е почти невъзможно да определи стойността на която и да е уеб страница, ако няма връзки, сочещи към нея – без значение колко полезно, свежо или задълбочено може да е съдържанието на страницата.

Собствениците на сайтове често се изкушават да пропуснат първоначалната подготовка за изграждане на връзки.

И така, как да гарантирате, че вашите уеб страници са готови за изграждане на връзки?

1). Оптимизиране на вътрешните страници

Оптимизираните вътрешни страници могат да направят огромна промяна в общата ви класация. Това включва свързване на вашите страници, използвайки произволни ключови думи (с по-голям акцент върху името на вашата марка).

Според известната публикация на Брайън Дийн, броят на вътрешните връзки към дадена страница показва нейната важност спрямо другите страници в сайта.

По-конкретно, трябва да имате силозни страници, които се свързват към страниците ви с категория и поддържащи страници (публикации). По този начин, когато изпращате връзка към началната страница, сокът преминава през вашата категория и поддържащи страници, като по този начин повишава ефективността.

off-page-seo2

SEO професионалистите не просто правят линкове от страница в страница – вместо това те подреждат страниците, така че всяка връзка ще предава SEO тежест към други взаимосвързани страници.

Нито една от вътрешните ви страници не трябва да стои самостоятелно. Направете всяка страница неразделна част от вашия сайт и включете безпроблемна навигация. Това е от съществено значение за потребителите на вашия сайт и вашия апел към търсачките.

В идеалния случай страниците, адресиращи едни и същи или свързани теми, трябва да бъдат свързани помежду си, за да осигурят богат опит на потребителите.

seo3

При seo оптимизацията вътрешните страници често се пренебрегват. Повечето SEO и собственици на сайтове не осъзнават, че голяма част от „SEO стойността“ на сайта протича от това как са структурирани вътрешните страници.

Това обикновено е възможно, когато имате връзки от страници с висока стойност на един и същ сайт.

Кен Лайънс споделя 3 начина да гарантира, че вътрешните ви страници са добре структурирани и връзките ви равномерно разпределени, преди да излезете, за да получите входящи връзки от външни източници:

off-page-seo4

Не забравяйте, че вече не става въпрос само за количеството връзки, които имате. Качеството на връзките към вашите вътрешни страници е също толкова важно, колкото и структурата на самите страници.

 

Всъщност, понякога намаляването на броя на връзките, сочещи към вашите вътрешни страници, може да помогне на вашите SEO усилия.

 

2). Не забравяйте за On page оптимизацията

Сигурни сме, че сте чували достатъчно за мета таговете и плътността на ключовите думи. И все пак има и други важни SEO фактори, които са от значение и често се пренебрегват. Тази странична SEO инфографика от Backlinko представя много от тях за вас:

off-page-seo5

3). Изберете тематични ключови думи

Въпреки че връзките все още са черешката на тортата, резултатът от SEO, който контролира всеки друг фактор, са избраните от вас ключови думи.

Ключовите думи са основните градивни елементи за вашата съдържателна кампания. На диаграмата по-долу можете да разберете повече:

Ако искате да подобрите шансовете за привличане на органичен трафик към вашия сайт, тогава трябва да изберете тематични ключови думи. Как д аго направите? Прочетете в тази статия Проучване на ключови думи -15 TOП инструмента

Защо Off Page оптимизация има значение?

Въпреки че алгоритмите за търсене и факторите за класиране постоянно се променят, общият консенсус в SEO общността е, че релевантността, надеждността и авторитетът, които Off-Page оптимизацията предлага на уебсайта, все още играят основна роля в способността на страницата да се класира.

Изграждането на обратни връзки е в основата на SEO оптимизацията. Търсачките използват връзки като индикации за качеството на свързаното съдържание, така че сайтът с много връзки с висока стойност обикновено се класира по-добре от иначе равен сайт с по-малко връзки.

 

Има три основни типа връзки, дефинирани от това как са спечелени: естествени връзки, ръчно изградени връзки или самостоятелно създадени връзки.

 

Естествените връзки се предоставят редакционно без никакви действия от страна на собственика на страницата. Например, блогър за храна, добавящ връзка към публикация, която сочи към любимата му ферма за производство, е естествена връзка.

Ръчно изградените връзки се придобиват чрез целенасочени дейности по изграждане на връзки. Това включва неща като това да накарате клиентите да се свържат към вашия уебсайт или да помолите участниците да споделят вашето съдържание.

Самостоятелно създадените връзки са създадени от практики като добавяне на обратна връзка в онлайн директория, форум, подпис на коментари в блога или прессъобщение с оптимизиран котвен текст.

Когато правите обратни линкове помислете за следното:

 

Маркираните тематични ключови думи ще ви дадат предимство пред конкуренцията и ще послужат като водеща SEO техника. Без значение колко топ марки доминират в топ 10 органични списъци, можете да намерите мотивирани посетители на вашия сайт.

 

Когато става въпрос за оптимизация на търсачките на страницата, най-важният фактор е тагът за заглавие. Ето защо е важно да използвате ключовите си думи правилно в заглавията си.

 

Брайън Дийн направи някои експерименти и откри, че когато стартирате заглавие с ключови думи, се класирате по-добре в SERPs.

 

Като цяло, колкото по-близо поставите ключовата дума в началото на маркера за заглавие, толкова по-голяма тежест ще има в търсачките.

 

 • Популярността на сайта
 • Тематично близки ли са двата сайта
 • „Свежестта“ на връзката
 • Надеждността на свързващия сайт

 

Най-добре е да прочетете тази статия, която е доста подробна и се отнася до изграждането на обратни линкове Как се прави линк билдинг?

Направете запитване

  Абонирайте се за полезно съдържание

  Качваме полезни статии в нашия блог, всеки месец…по много

   Изберете съдържание, коeто да ви изпращаме:
   SEOДигитални стратегииСоциални мрежиGoogle Ads
   Уеб сайтКопирайтингУвеличаване на конверсииE-mail маркетинг

   Tags: , , ,