Съвети за рекламиране в социалните мрежи през празниците

През изминалата година много търговци се бореха уситено за рекламиране в социалните медии. От пандемията до предстоящия празничен сезон, CPM са до голяма степен станаха непредсказуеми.

 

През януари празниците продължават и затова сме ви подготвили съвети за реклама.

Реклама в социалните мрежи 

2020 г. беше уникална година за маркетинг в социалните медии, но състоянието на закупуване на социални реклами имаше някои интересни моменти, които искаме да разгледаме. Тази година видяхме, че марките са изправени пред предизвикателства с бойкота във Facebook, президентските избори и най-очевидния от всички, COVID-19. По това време голяма част от брандовете спират рекламите на пауза поради очакваното увеличение на разходите или в опит да избегнат показването на реклами до политическо съдържание или съдържание, свързано със социалната справедливост.

 

eMarketer сподели този доклад от IAB по-рано тази година (август 2020 г.), който изследва колко дълго планират да поставят на пауза / анулират рекламите самите брандове. Докато по-голямата част планираха да направят пауза за повече от 1 месец (33%), 16% от брандовете анулираха разположенията си в социалните медии за цялата година, а 8% анулираха до получаване на допълнителна информация.

 

Въпреки че тези брандове отменят или поставят на пауза реклами, очакваме да видим увеличаване на рекламните разходи през следващата година. eMarketer прогнозира 21% увеличение на разходите за 2021 г. (48,94 млрд. долара). Мрежите също прогнозират увеличение на приходите от реклами, като Facebook и Instagram поемат очевидните водещи инвестиции, но други мрежи продължават да наблюдават постоянен ръст на годишна база. И ако ви интересува кой тип съдържание е най-ефективен, наблюдаваме увеличени инвестиции във видео съдържание в социалните мрежи, като за 2021 се предвижда 21% увеличение на разходите за видео реклами.

 

5 съвета за рекламиране в социалните медии  по време на празници

Очаква се разходите за реклама да са по-ниски след 25 декември – началото на януари.

Ваканционният сезон е известен с повишаване на разходите за реклама в социалните медии, но след 25 декември обикновено се наблюдава спад. Ако имате ограничен рекламен бюджет или съобщения, които не са свързани с почивките, съветваме ви да се възползвате от сезона след празниците, за да получите по-голяма възвращаемост.

 

Наблюдавайте редовно и избягвайте ненужни оптимизации по време на фазата на обучение за най-голяма ефективност.

Този съвет е специфичен за рекламите във Facebook и Instagram, но внимавайте дали вашите реклами са във фаза на обучение или не. През това време Facebook научава коя е най-подходящата аудитори и къде да насочи рекламите, кой криейтив работи най-добре, кое  е най-подходящото време за достигане до целевата аудитория и др. Разходите също обикновено са по-високи, докато рекламите Ви са във фаза на обучение, така че целта Ви трябва да бъде да излезете от нея. За да излезете от фазата на обучение, опитайте се да не правите модификации (добавяне на съдържание, коригиране на разположения, добавяне на бюджет).

 

Тествайте различни рекламни елементи и съдържание, свързани с цената

Ангажирането на типове съдържание като видео, карусели, или сторита е чудесен начин да достигнете до аудиторията. Освен това отделете време да разгледате съобщенията си и помислете за тестване на различни вариации (използвайки A / B тестване на вашите платформи). Този празничен сезон, промоциите и различни оферти ще бъдат много примамливи, тъй като хората искат да спестят от празничните си разходи. Изпробвайки вашите съобщения, можете бързо да оптимизирате за онези предложения, които получават повече внимание.

 

Използвайте традиционни високоефективни аудитории

Използвайте пиксела за пренасочване към потребители, които са изразили интерес към вашата марка.

Използвайте това, което знаете, че вече е работило добре за вашата марка. Ако имате настроени персонализирани аудитории или подобни аудитории, които традиционно се представят добре, продължете да ги използвате. Също така, помислете за настройване на персонализирани аудитории със списъци с клиенти и пренасочване на аудитории от вашия уебсайт / социални канали.

Създайте безпроблемно потребителско изживяване, като стигнете до подходящи страници – и се уверете, че всички връзки, свързани с преобразуването, работят перфектно.

Искате да дадете на аудиторията си идеално изживяване при покупка. По-вероятно е те да отпаднат, ако се натъкнат на препятствие от всякакъв вид. Така че, уверете се, че вашите връзки работят.

Ако използвате пиксел, можете да видите различните събития за преобразуване по пътя към покупката (изгледи на целеви страници, добавяне към количката, покупки и т.н.). Тук ще можете да видите дали има някакво значително отпадане на който и да е етап от пътуването.

 

Как се допълват платените и органичните взаимно?

Още през 2008 г. социалните медии започнаха да процъфтяват. По това време приоритетът на всяка марка беше набирането на фенове / последователи и се появиха възможностите за закупуване на тези фенове / последователи, за да могат мрежите да печелят пари. След това, когато дойде 2011-2014 г., брандовете успяха да публикуват органично съдържание на своите страници и да генерират навсякъде от 14-28% органичен обхват със своята аудитория. Въпреки това, органичният обхват стабилно се ерозира с течение на времето и днес марките виждат под 1% органичен обхват от тяхното съдържание. Така е, вече се плаща за всичко това.

 

Органичният обхват е важен, защото представя вашата марка; гласът на вашата марка, ключовите съобщения и ценни възможности за ангажиране с вашата активна аудитория. Обикновено не можете да постигнете този вид ангажираност в други цифрови пространства.

 

Гледайте на платените медии като на актив, който може да подпомогне органичните ви усилия. Органичното съдържание не може да направи всичко, но платеното действа като може да ви помогне да постигнете конкретна цел или да достигнете до определена аудитория.

 

Как определяте здравословен бюджет за рекламна кампания в социалните медии?

Това зависи от различни фактори:

 

Цел на кампанията: Като цяло кампаниите с по-ниска фуния изискват по-малко средства .

Време: За колко време планирате да провеждате кампанията си? Кратка кампания може да не се нуждае от обширен бюджет, но ако стартирате програмата за дълъг период от време, помислете за по-голяма инвестиция. Погледнете и как се движи бюджетът ви. Ако дневният ви бюджет се увеличава в началото на деня, помислете дали да добавите повече средства към инвестицията си, за да имате по-дълготраен обхват.

Размер на аудиторията: Персонализираният списък може да има само 1000 контакта и изисква по-малка инвестиция, но кампаниите за насочване по интереси могат да натрупат милиони потенциални перспективи и да изискват по-големи инвестиции.

 

Съветваме ви да бъдете много ясни относно определянето на вашите очаквания. Едва ли ще видите драстични продажби през годината, но тези реклами са чудесен начин за повишаване на осведомеността или генериране на потенциални клиенти, които можете да продължите да подхранвате чрез други форми на маркетинг.

 

Facebook може да бъде много труден за B2B, защото не можете да достигнете точно до хората по длъжности, както някога сте могли. Също така е малко вероятно хората да използват фирмения си имейл с акаунта си във Facebook, така че нямате късмет да се опитате да създадете съответстващ списък. Twitter също премахна възможностите им за насочване на трети страни, така че това също не е идеална мрежа за B2B.

 

Reddit обаче е път, който много B2B търговци трябва да вземат предвид, тъй като 95% от групите, които използват Reddit, използват платени реклами в платформата. Те имат някои утвърдени общности (особено общности, свързани с технологиите), които се фокусират върху конкретни теми. Това е много лесна за използване платформа за самообслужване и техните услуги за поддръжка са много бързи и полезни.

 

Кой е най-добрият начин да пробиете с реклама през този празничен сезон?

Видеото е отличен актив за използване. Говорихме за увеличаване на инвестициите в видео реклами и тук можете да го използвате най-добре. Внимавайте обаче с рекламите си – запазете ги по-малко от 15 секунди и използвайте първите няколко секунди, за да привлечете вниманието на аудиторията си (например, обърнете се към конкретните предложения още в началото). Също така, помислете дали да не оптимизирате видеоклипа си за „изключване на звука“, тъй като по-голямата част от аудиторията гледа видеоклипове без звук.

 

Направете запитване

  Абонирайте се за полезно съдържание

  Качваме полезни статии в нашия блог, всеки месец…по много

   Изберете съдържание, коeто да ви изпращаме:
   SEOДигитални стратегииСоциални мрежиGoogle Ads
   Уеб сайтКопирайтингУвеличаване на конверсииE-mail маркетинг

   Tags: