Създаване на реклама във Facebook: 5-те стъпки за ефект

Ако някога сте чакали на опашка в магазина за хранителни стоки и сте виждали хората пред вас да се втренчват в техните Facebook или Instagram профили на телефона им, ще знаете, че всеки пост е разгледан само за около секунда. Освен ако не плени вниманието им.

Една секунда! Точно толкова имаме, за да закачим хората с рекламата си във Facebook (и Instagram) и да ги накараме да искат да четат повече.

Откъде да започнем със създаването на рекламата? За да ви помогнем, ние създадохме това просто ръководство, което обхваща 5-те стъпки за създаване на реклами във Facebook, така че да имате шаблон, който можете да използвате за бързо и многократно създаване на реклами във Facebook и Instagram с висока конверсия.

Готови ли сте да започнем?

Анатомия на Facebook рекламата

Когато разгледаме стандартната рекламна лента във Facebook, можем да я разделим на 5 отделни части:

 

 • Изображение или видео
 • Заглавие
 • Основен текст
 • Призив за действие
 • Описание

Разбивайки го на 5 стъпки, е много по-лесно да създадете всяко парче стъпка по стъпка.

 

Стъпка 1 на създаване на реклама във Facebook – изображения и видео

Кое е по-добре изображенията или видеоклиповете? В неотдавнашен експеримент установихме, че стандартните графични реклами превъзхождат каруселите и видео форматите за слайдшоу. Във всеки случай използвайте видео, особено ако имате по-сложен продукт, който се нуждае от обяснение, но за първите си кампании помислете за използването на изображения, така че да можете да създадете рекламното си послание възможно най-бързо и възможно най-евтино.

 

Снимки

Най-добро съотношение за стандартни реклами: квадрат

Препоръчителен размер: 1080 x 1080 пиксела или повече

 

Обърнете внимание, че изображението трябва да има под 20% покритие на текст, за да се осигури максимална ефективност, това може да се провери с помощта на Facebook Text Overlay Tool.

 

За социалните медии често изображенията, които не са много излъскани, се представят добре, тъй като изглеждат като органични публикации от потребители, а не като реклами. Това е страхотна новина, тъй като означава, че за първите ви кампании е необходим просто телефон, с който да заснемете.

Повечето смартфони имат вградени инструменти за изрязване и филтриране, а безплатен или евтин инструмент като Canva може да се използва за по-нататъшно редактиране.

 

Видео

Най-добро съотношение за стандартни реклами: квадрат

Препоръчителен размер: 1080 x 1080 пиксела или повече

 

Препоръчителна продължителност: 15-60 секунди

 

Точно като графична реклама, не е нужно видеото да е прекалено полирано за социални медии, за да можете да използвате смартфон, когато стартирате, особено след като Facebook предполага, че 15 секунди е идеалната дължина за видеореклама. Има и много приложения за редактиране.

 

Не забравяйте, че също се нуждаете от миниатюрно изображение за видеоклипа. Ако тепърва започвате, просто изберете един от самия видеоклип. Мини изображението трябва да се придържа към същото 20% текстово правило, както при графичните реклами, но можете да имате повече текст в останалото видео.

 

Създаване на Facebook реклама Стъпка # 2 – Заглавието

След изображението или видеоклипа заглавието оказва най-голямо влияние върху ефективността на рекламата. Имате обаче приблизително 7 думи, така че го дръжте кратко. Не се опитвайте да станете прекалено умни, вместо това бъдете конкретни.

Забележка: Заглавията не се показват в реклами в Instagram, така че ако има нещо важно в заглавието, като код на талон, го споменавайте и в основния текст.

 

Създаване на реклама във Facebook Стъпка # 3 – Основният текст

Това е частта от текст, която седи над изображението или видеото. Тя може да бъде толкова, колкото искате, но имайте предвид няколко точки:

 

 • В някои от разположенията, които не са свързани с новини, текстът ще бъде съкратен до максимум 125 знака.
 • В мобилната лента за новини – което е най-важното ни разположение – само първите 3 реда се показват преди да се щракне опцията „вижте повече“, за да видите пълния рекламен текст

Това означава, че трябва да заредим текста отпред, т.е. да поставим нещо важно в първото изречение.

 

В един от нашите експерименти с открихме много вариации в производителността между различни дължини на текста и като цяло един абзац беше идеалната дължина. Опитайте и покрийте една функция и едно предимство.

 

Стъпка 4 на създаване на реклама във Facebook – Бутон за призив към действие

Бутонът „Призив за действие – CTA“ насърчава потребителите да кликнат върху рекламата и да посетят уебсайта Ви. Въпреки че не е нужно да включвате CTA бутон, той значително увеличава броя на реализациите в уебсайтове.

Научете повече е добра опция по подразбиране, ако не сте сигурни кой да изберете. Освен това най-често използваните опции са Пазарувайте сега за електронна търговия и Изтеглете, ако целите лийдове.

 

Стъпка 5 на създаване на реклама във Facebook – Описанието

Текстът се намира под заглавието и няма да бъде показан за всички разположения. Обикновено това означава, че той ще се показва само на лентата за новини на работния плот или понякога на мобилния информационен канал, но само когато заглавието е наистина кратко и оставя място за описанието.

Това означава, че има маловажно значение, затова вместо това поставете всичко, което е важно в основния текст или заглавие. Все пак си струва да попълните описанието, защото ако остане празно, Facebook може да изтегли текст от самия уебсайт, който не винаги е идеален.

Има само място за приблизително 6-8 думи, затова го направете кратко.

 

Помислете за тези 5 стъпки, когато вече знаете целта на рекламата си, а ако имате въпроси или се нуждаете от помощ, нашият екип е насреща.

Направете запитване

  Абонирайте се за полезно съдържание

  Качваме полезни статии в нашия блог, всеки месец…по много

   Изберете съдържание, коeто да ви изпращаме:
   SEOДигитални стратегииСоциални мрежиGoogle Ads
   Уеб сайтКопирайтингУвеличаване на конверсииE-mail маркетинг

   Tags: