SEO оптимизация за уеб дизайнери: Какво трябва да знаете?

Добрият уеб сайт е мощно съчетание на качествено съдържание, подходящ уеб дизайн, достатъчно SEO усилия и маркетинг.

Уеб дизайнът и SEO вървят ръка за ръка, като и двете играят роля в разработването на SEO оптимизиран уеб сайт.

Уеб дизайнерите играят важна роля в изграждането на целия уеб сайт и на репутацията му в интернет. За да получите по-добро в SEO, уеб дизайнерите трябва да получат по-задълбочено разбиране на търговските аспекти на уеб сайтовете.

Освен създаването на проекти, уеб дизайнерите винаги трябва да са запознати с някои от основните SEO изисквания на търсачките, които могат да реализират положителни промени.

В този пост ще обсъдим основите на SEO за уеб дизайна, независимо дали създавате нов уеб сайт или преработвате съществуващ.

Структура на уеб сайта

Структурата на уебсайта Ви е по същество означава как вашата аудитория взаимодейства с него.

Всеки уеб дизайнер трябва да има предвид факта, че ако посетителите на сайта са имали трудности да навлязат в сайта или да стигнат до крайната точка, трафикът на сайта винаги ще бъде засегнат.

За да се опише просто, структурата на сайта е непринуден поток на навигация за нови или завръщащи се посетители на уеб страницата.

Уеб дизайнът трябва да бъде подхождан по такъв начин, че всички посетители да могат безпроблемно да се възползват от навигацията на сайта и да го заобикалят с максимална лекота.

Като общо правило, страниците не трябва да са достъпни с повече  от 4 кликвания от началната страница.

Това ще помогне на SEO на сайта ви, като позволи на търсачките и потребителите да намерят съдържание с възможно най-малко кликвания.

Уверете се, че навигацията не е сложна за потребителя, нито пък объркваща за търсачките.

Респонсив, мобилен уеб дизайн

Мобилният трафик като дял от общия глобален онлайн трафик през 2017 г. е 52,64%.

Това означава, че всеки уеб дизайнер трябва да знае факта, че уеб сайт, който е подходящ за мобилни устройства, ще  помогне на клиентите им да се справят по-добре със SEO оптимизацията.

Мобилният уеб сайт е силно облагодетелстван от търсачките, а той може да се случи само когато уеб дизайнерите подходят по правилния начин.

Наличието на респонсив уеб дизайн ще помогне на вашия уеб сайт да се приспособи към ширината на пикселите на екрана, на която те се гледат. Това ще помогне да уеднаквите и подобрите практическата работа със сайта на всяко устройство.

Оптимизирането на изображенията е от съществено значение

Уеб дизайнерите играят изключително важна роля при вземането на решение за естетическата привлекателност на уеб сайта, над който работят – типографията, използването на цветове, шарки, геометрични форми, симетрия и т.н.

Следователно, оптимизирането на избраните изображения е задължително, защото големите изображения забавят уеб страниците, като създават пречка за оптимално преживяване на потребителите.

В зависимост от използвания уеб сайт, уеб дизайнерите могат да оптимизират изображенията, като намаляват размера на файла чрез плъгин или скрипт.

Оптимизация на скоростта на сайта

Знаете ли, че уебсайт, който отнема повече от 2-3 секунди за зареждане, може да бъде изправен пред по-висока степен на изоставяне в сравнение с други?

Значението на скоростта на страницата от самото начало е също толкова важно, колкото и полагането на градивните елементи на уебсайта.

Ако мениджърът на проекта или клиентът не са опитни, уеб дизайнерите трябва да ги насочат към значението на инвестирането в надеждна уеб хостинг услуга, тъй като това определено засяга скоростта на зареждане на уебсайта и други проблеми, свързани със сървъра.

Използване на подходящите инструменти

Уеб дизайнерите не се очаква да са най-добрите seo оптимизатори, но те трябва поне да имат общо ниво на разбиране за това как работи SEO  оптимизирането.

Има няколко инструмента, които трябва да са на разположение на всеки уеб дизайнер като GTmetrix.

Този инструмент може да им помогне да анализират скоростта на сайта си и да го ускорят.

Google също предоставя инструменти за тестване на мобилна и десктоп версия.

Друг добър инструмент, който също така е и безплатен е Screaming Frog SEO Spider  който позволява да се обхождат URL адресите на уеб сайтове и да се извличат ключови елементи на сайта, за да се анализира SEO.

Заключение

Ако искате да имате сайт, който да работи, то уеб дизайнерите и SEO специалистите трябва да работят в екип. Ние разполагаме и с такъв екип, затова не се притеснявайте да се свържете с нас, дори и само за полезна консултация.

Направете запитване

  Абонирайте се за полезно съдържание

  Качваме полезни статии в нашия блог, всеки месец…по много

   Изберете съдържание, коeто да ви изпращаме:
   SEOДигитални стратегииСоциални мрежиGoogle Ads
   Уеб сайтКопирайтингУвеличаване на конверсииE-mail маркетинг

   Tags: , ,