4 начина за изграждане на успешна връзка с клиентите

Едно от любимите ни неща в работата във Fight4Digital е възможността да изграждамe отношения с нашите клиенти. Ние се стремим да бъдем ценен партньор, а не доставчик – защото къде е забавлението в това?

Научих се, че хората ще забравят казаното от вас, хората ще забравят какво сте направили, но хората никога няма да забравят как сте ги накарали да се чувстват. Как караме нашите клиенти да се чувстват, ето това може да доведе до трайни партньорства, които да продължават и занапред във времето.

По-долу са изброени само няколко наща, които смятаме, че ще са ви от полза за изграждането на взаимоотношения с клиенти, и се надяваме да сме ви полезни!

 

 1. Опознайте клиентите си

 

Спомняте ли си, когато бяхте дете и виждахте своя учител в супермаркета, супер изненадани, че има свой собствен живот?! Мисля, че понякога можем подсъзнателно да правим същото с нашите клиенти, особено когато общувате почти през цялата седмица.

 

Точно като нас, клиентите имат живот и хобита извън работата, независимо дали това е семейство или нещо друго. Показването на истински интерес и грижа за живота им извън работата е чудесен начин да се разруши бариерата и да се изгради връзка. Дори да им изпратите подарък  -това са малки жестове, които показват, че мислите за тях.

 

Разбира се тук не гопворим да се държите лицемерно, а по-скоро да се опитате да намерите допирни точки и интереси, които да ви сближат и да спомогнат за по-лесната и свободна комуникация.

 

 1. Бъдете съпричастни

 

Точно както е важно да опознаете клиента си, също така е от ключово значение да проявите съпричастност  извън ежедневната работа, която вършите. Във всеки един ден клиените могат да преминат през тежки периоди или да жонглират на две работни места или да се чувстват слаби от гадна настинка. Независимо от обстоятелствата опитайте се да проявите съпричастност към това.

 

Това е особено полезно, когато може да забележите, че звучат леко стресирани при разговор или изглежда, че са по-разсеяни от обикновено при предоставяне на обратна връзка.

 

 1. Комуникирайте добре и последователно

 

Мисля, че един от най-важните аспекти на всяка връзка, независимо дали това е с клиент, вашето семейство или друг човек, е да поддържате стабилна комуникация и проследяване. Последното нещо, което искате да се случи, е клиентът да трябва да ви гони за отговор.

 

 1. Накарайте ги да изглеждат добре пред шефа си (освен, ако клиентът не е и шеф)

 

Винаги, когато имате възможност и клиентът ви се справя добре, а също така ви се отдаде и възможност – похвалете го, изкажете личното си впечатление. Така ще изградите и затвърдите доверие.

 

 1. Бъдете позитивни

 

Положителното отношение към клиентите понякога може да бъде най-предизвикателната част от работата, когато имате списък със задачи, които чакат за изпълнение.

 

В края на краищата, негативността не само се отразява на психическото ви състояние и качеството на вашата работа, но също така може да накара вашия клиент да почувства и натиска. Вместо това, опитайте се да бъдете позитивни и улеснете клиента си.

 

Направете запитване

  Абонирайте се за полезно съдържание

  Качваме полезни статии в нашия блог, всеки месец…по много

   Изберете съдържание, коeто да ви изпращаме:
   SEOДигитални стратегииСоциални мрежиGoogle Ads
   Уеб сайтКопирайтингУвеличаване на конверсииE-mail маркетинг

   Tags: