Маркетингова стратегия | Mаркетингов план за печалби

Без план = Няма клиенти: Научете как да изградите печеливша маркетингова стратегия.

 

Какво е маркетингова стратегия?

Маркетинговата стратегия се отнася до цялостния план за развитие на бизнеса – за достигане до бъдещи потребители и превръщането им в клиенти на продуктите или услугите, които бизнесът предоставя. Маркетинговата стратегия съдържа ценното предложение на компанията, ключови съобщения за марката, данни за демографските данни на целевите клиенти и други елементи на високо ниво.

 

Маркетингова стратегия или маркетингов план?

Маркетинговата стратегия информира маркетинговия план, който е документ, в който подробно се описват конкретните видове маркетингови дейности, които една компания провежда, и съдържа графици за разгръщане на различни маркетингови инициативи.

Маркетинговите стратегии в идеалния случай трябва да имат по-дълъг живот от индивидуалните маркетингови планове, тъй като съдържат предложения за стойност и други ключови елементи на марката на компанията. С други думи, маркетинговата стратегия е дългосрочния план, а маркетинговите планове очертават логистичните детайли на конкретни кампании.

Учените продължават да обсъждат точното значение на маркетинговата стратегия, поради което съществуват множество дефиниции.

Създаване на маркетингова стратегия

Внимателно разработената маркетингова стратегия трябва да бъде основана на ценното предложение на компанията, което обобщава конкурентното предимство на една компания пред конкурентните бизнеси. Например Walmart е широко известен като търговец на отстъпки с „ежедневно ниски цени“, чиито бизнес операции и маркетингови усилия се въртят около тази идея.

Независимо дали става въпрос за дизайн на печатна реклама, масово персонализиране или кампания в социални медии, маркетинговият актив може да се прецени въз основа на това колко ефективно съобщава предложението за основната стойност на компанията. Изследванията на пазара могат да бъдат полезни за очертаване на ефикасността на дадена кампания и могат да помогнат за идентифициране на неизползваните аудитории, за да се постигнат най-важните цели и да се увеличат продажбите.

Всички знаем колко е важно да изградим солиден бизнес план. И все пак, изненадващо, много от нас не полагат същите усилия, когато става въпрос за изграждането на силна маркетингова стратегия.

Какъв е смисълът да инвестирате толкова време и пари в изграждането и създаването на нов бизнес, само за да нямате клиенти?

Ако искате клиенти, ще трябва активно да излезете и да ги намерите, а след това да ги уведомите, че съществувате. Единственият начин да направите това е със солидна маркетингова стратегия.

Според проучване на Smart Insights, 46% от брандовете все още нямат определена стратегия за дигитален маркетинг, а 16% имат стратегия, но все още не са я приложили.

Когато нямате маркетингова стратегия, рискувате много, губите пари по канали, които не ви носят резултати, и губите от потенциални клиенти пред вашите конкуренти.

За щастие, не е толкова трудно. Ето  ги и четирите стъпки, от които се нуждаете, за да създадете маркетингов план, който работи за вас.

 

Как да създадете маркетингов план

Познайте целевия си клиент

Първата стъпка в изграждането на вашата маркетингова стратегия е да разберете на кого ще продавате. Това гарантира, че маркетинговите ви усилия са съсредоточени и в резултат на това ще получите възвръщаемостта на инвестицията, която търсите.

Един често срещан начин да се постигне това е да създадете персона на купувача. Създавайки персона за купувач, можете да сте сигурни, че предлагате маркетинг на хора, които всъщност се интересуват от това, което можете да предложите.

Помислете как бихте искали да изглежда идеалният ви клиент

Започнете да получавате подробности и създайте списък с демографски данни, в които попада вашият клиент. Задайте си следните въпроси:

 • Местоположение: Къде живее?
 • Изключване на местоположението: къде не живее?
 • Възраст: Какъв е възрастовият диапазон?
 • Пол: Какъв пол е?
 • Интереси: Какви интереси има?
 • Образователно ниво: Какво образование има?
 • Заглавие на работата: Какво работи?
 • Ниво на доходите: Какъв е диапазонът на доходите?
 • Състояние на връзката: какъв е статусът на връзката му?
 • Език: На какви езици говори?
 • Любими уебсайтове: Кои сайтове харесва и посещава по-често?
 • Мотивация: Какво ще го накара да закупи вашия продукт или да използва вашата услуга?
 • Притеснения: Какви са притесненията при закупуване на вашия продукт или услуга?

 

Трябва да познавате целевия си клиент, сякаш сте близки, лични приятели, а не просто да нахвърлите повърхностно хипотези.

 

Както знаем от взаимодействията със собствените ни приятели, те могат да бъдат пълни с изненади. Така че една от най-големите грешки, които можете да направите при създаването на персона на купувача, е постоянно да правите предположения. Всъщност поставете тези персони на изпитание.

Най-лесното място, върху което можете да погледнете, за да определите личността на купувача си, е да погледните настоящите си клиенти.

Намерете начин да стимулирате хората да правят интервюта с вас, като потенциално им предлагате отстъпка или безплатен продукт от вашия магазин. Каквото и решение да разработите, целта ви трябва да бъде да разберете какво наистина мислят хората, когато видят вашия магазин или използват вашата услуга.

 

Маркетингова стратегия

Най-общо казано, колкото повече време влагате в разработването на своите клиенти, толкова по-ефективна ще бъде вашата маркетингова стратегия.

След като разберете за какво се отнася целевият ви клиент, е време да преминете към следващата стъпка в изграждането на вашата бизнес маркетингова стратегия.

 

Изследвайте вашите конкуренти

Никой бизнес не съществува във вакуум, дори ако сте единствения бранд на пазара в собствената си много специфична ниша. Може да ви се гарантира, че рано или късно ще се озовете с някаква конкуренция.

Ето защо е важно да отделите известно време за маркетинговото проучване на конкуренцията.

Преди да получите грешна идея обаче, смисълът на извършването на анализ на конкурент е да ви помогне да разберете какво можете да правите по-добре или по-различно от останалата част от тълпата.

 • Разберете какво работи и го направете по-добре;
 • Или намерете неизползвани възможности.

Един от начините да разберете добре какви маркетингови канали използват вашите конкуренти е да отидете директно до своите клиенти и да разберете какво говорят.

Лесно можете да направите това с Mention, инструмент за мониторинг на социалните медии, който ви позволява бързо да сканирате в мрежата и да намерите споменавания на вашите конкуренти онлайн и в социалните медии. Можете да анализирате онлайн разговори, които се случват във връзка с вашата конкуренция и най-важното – какви онлайн общности се формират около тях.

Докоснете се до тези разговори и вижте дали можете да разберете какви продукти купуват хората и как са разбрали за тях и дали опитът им е бил положителен или отрицателен. Научете какви промоции и сделки предлагат чрез социалните медии.

 

Изберете каналите си

Можете да преминете по традиционния начин за реклама и да използвате реклами във вестници и на билбордове или да опитате по-модерни и непрекъснато развиващи се тактики като SEO и маркетинг на съдържанието. Какъвто и маршрут да изберете, трябва да разберете какви канали ще използвате, за да стигнете по-ефективно до аудиторията си.

 

Развийте своята фуния за продажби

Чудесен начин да ви помогнем да разберете подробностите на вашата маркетингова стратегия и да разберете какви са правилните маркетингови тактики и канали за вас е да направите бързо разбиване на продажбите си фуния.

Най-основното: всяка фуния за продажби следва формата на AIDA на: Внимание, интерес, желание и действие.

marketingova-funiqНай-отгоре са студените контакти, хора, които напълно не знаят за съществуването на вашата марка и искате да разберете как да грабнете своята информираност и интерес. След като го направите, ще трябва да измислите начин да ги превърнете в горещи клиенти чрез генериране на чувство за желание.

И накрая, ще се възползвате от това желание, като ги помолите да извършат конкретно действие, независимо дали да се абонират за вашия имейл списък или да закупят продукт.

Създайте SMART маркетингови цели

Сега, когато разбирате повече за маркетинговата си стратегия, нека разберем какво означава успехът за вас.

Някои примери за лошо определени цели:

 

 • Искам да съм номер едно в Google.
 • Искам по-голям списък с имейли.
 • Искам повече информираност за старта на моя продукт.

 

За да преодолеем този недостатък, ние винаги се застъпваме за създаването на SMART маркетингови цели. С други думи, целите са конкретни, измерими, действащи, уместни и навременни.

Като разполагате със SMART цели, можете да сте сигурни, че маркетинговите ви цели са в съответствие директно с вашите бизнес цели. Това означава създаване на маркетингови цели, които изглеждат по-скоро така:

 

 • Искам да разширя списъка си с мейлинг до 50 000 абонати до края на годината.
 • Искам да създам ранг номер едно за ключовата дума „предприемач“ до 2020 г.
 • Искам да проследя и  продажбите на електронни книги за период от три месеца.

 

Създавайки цели като тези, вие ще бъдете в състояние да работите за нещо и да се уверите, че вашата маркетингова стратегия е фокусирана. Също така ще ви даде по-ясна представа дали вашата тактика работи. Или не и дали е необходимо да промените или коригирате стратегията си във времето.

 

Готови ли сте да изградите и изпълните вашата маркетингова стратегия?

Изграждането на солидна маркетингова стратегия е от съществено значение, ако искате вашият бизнес да успее. Без значение колко страхотен е вашият продукт или услуга, ако никой не знае за него, вие не правите никакви продажби. Клиентите не просто магически се появяват от нищото, трябва да спечелите правото за тяхното внимание.

Това може да отнеме между един следобед, до цял месец да не правите нищо, освен да развивате постоянно своята стратегия. Но бъдете сигурни, щом свършите, ще знаете точно в коя посока да продължите напред и как да стигнете до там.

Направете запитване

  Абонирайте се за полезно съдържание

  Качваме полезни статии в нашия блог, всеки месец…по много

   Изберете съдържание, коeто да ви изпращаме:
   SEOДигитални стратегииСоциални мрежиGoogle Ads
   Уеб сайтКопирайтингУвеличаване на конверсииE-mail маркетинг