4 съвета при планиране на Facebook стратегия през 2019

Всички вече сме наясно, че в публичното пространство има доста ожесточени спорове относно Facebook. Дали платформата е ефективна? Дали вече се ползва от „старото“ поколение и куп други неща. Но истината е, че все още много фирми искат да ползват Facebook в своята маркетингова стратегия като канал за налагане на бранда, за комуникация с клиенти и печелене на нови такива.

За да се направи работеща и ефективна маркетингова стратегия за Фейсбук има няколко неща, които брандовете трябва да обмислят, преди да пристъпят към същинската част.

Ако вече сте убедени, че Facebook е мястото за рекламиране на вашия бранд, ще ви дадем 4 съвета, които да обмислите, когато оформяте стратегията си.

#1 – Опознайте аудиторията си

Това е може би най-важният фактор, на който трябва да се обърне внимание в предварителните етапи на разработване на маркетингова стратегия на Facebook. Ключовият аспект на социалните медии е, че са изцяло дигитални и социални. И като такава трябва да се направят проучвания на аудиторията. От съществено значение е да се предприемат задълбочени проучвания.

Фейсбук разполага със собствен инструмент /Insights/, който позволява да се направи предварително проучване.

Данните, предлагани от този инструмент, включват възраст на потребителя, работа, образование и местоположение.

Това дава възможност на брандовете да се докоснат до потенциалната аудитория.

Нужно е да се проведе и проучване, което да има за цел да се разберат по-добре нуждите и очакванията на потребителите и съответно да приложат различни стратегии в маркетинговия план.

#2 – Предварително зададени цели

Преди въвеждането на каквато и да е нова стратегия за Facebook е жизненоважно първо да се определят целите, които са най-важни за марката. Наличието на прецизни и съгласувани цели помага да се съсредоточи работата, която екипът ви обединява и да се постигнат по-добри резултати.

Когато става въпрос за определяне на тези цели, брандовете трябва да бъдат реалистични в своите очаквания. Всеки иска да направи вирусен маркетинг, но не можете да се насочите директно към тази цел; лесно е да се разсееш от лайковете, но в крайна сметка публикуваното съдържание трябва да стимулира продажбите или осведомеността за марката. В противен случай е напълно безполезно. Използвайте събраната информация за вашата целева аудитория и се уверете, че целите ви са съобразени с тези данни.

Освен това, тези цели ще се окажат полезни на един по-късен етап. Ако резултатите не отговарят на прогнозите, защо това се случва? Какво може да се направи, за да се подобри това? При установяването и спазването на ясните цели, Вашата маркетингова стратегия във Facebook може да бъде измерена и от това може да се ръководи.

Натали Сиагиан, мениджър на социални медии в Contiki, засяга значението на ангажираността на аудиторията и осъзнаването на целите, които най-много си струват. Ако никой не се ангажира с нашето съдържание, то е практически безсмислено за нас. Затова гледаме на ангажираността по отношение на коментари, харесвания и реакции. “

Отново, маркетолозите трябва да използват инструмента за анализ на Facebook. Докато надеждността на тези резултати се обсъжда сред търговците, този инструмент дават добра представа за качественото и количествено представяне на съдържанието на вашия бранд.

#3 – Съдържание

“Без стратегия, съдържанието остава във въздуха”.

Затова е много полезно да направите календар на съдържанието, когато решавате какво да се публикува като част от маркетинговата ви стратегия във Facebook. Докато много маркетолози смятат, че това прави съдържанието да изглежда твърдо и неистинно, то всъщност прави обратното; позволява на социалните медии / маркетинговите изпълнители да изследват и експертно да съберат съдържанието, което желаят да публикуват, както и да решат кое съдържание ще се представя най-добре и как да го изпълнят, така че да има най-голяма полза от него.

Съдържанието си остава един от най-добрите начини за свързване с аудиторията ви. Не продавайте продуктите си. Позиционирайте се  като експерт във вашата област – това ще продава продукта ви.

Потребителите не са глупави, напротив – омръзнало им е още със ставаето да видаждат „купи, вземи, промоция“

Помислете и за инфлуенсъри. Все повече брандове се обръщат не към известни личности, а към нишови такива и се опитват да използват тяхната аудитория. Това важи в по-голяма степен за Инстаграм, но определено има и полза да се използва и във Фейсбук.

#4 – Специализирани функции

Някои от специализираните функции на Facebook ще бъдат използвани за вашата марка, а останалит? Интуитивният интерфейс на Facebook Messenger е важен инструмент за комуникация с аудиторията и не бива да се изключва. Много полезните и все още нашумели чатботове също са прекрасен маркетингов инструмент.

Facebook Stories, от друга страна също могат да бъдат използвани за определени маркетингови цели.

Тази година бе обявено, че Facebook се стреми да рационализира своите услуги за съобщения – това е Messenger, WhatsApp и всички популярни – в един пакет за съобщения. След като обедини всички месинджърски продукти в едно, Facebook ще може да обменя съобщения от различни приложения.

И така: това са 4-те съвета, които да обмислите, когато разработвате стратегията си за Фейсбук реклама или изобщо използването на тази социална платформа за налагане на вашия бранд.

От всичко това се надяваме да е станало ясно това, че Фейсбук не бива да се ползва като канал за продажби, а като канал за комуникация. Продажбите идват естествено.

Ако имате въпроси, или искате да научите още тънкости за тази социална мрежа, не се колебайте да се свържете с нас.

Направете запитване

  Абонирайте се за полезно съдържание

  Качваме полезни статии в нашия блог, всеки месец…по много

   Изберете съдържание, коeто да ви изпращаме:
   SEOДигитални стратегииСоциални мрежиGoogle Ads
   Уеб сайтКопирайтингУвеличаване на конверсииE-mail маркетинг

   Tags: ,