8 топ тенденции в дигиталния маркетинг за 2020 г.

Дигиталният маркетинг постоянно се променя. За да ви помогнем да останете на вълната, по-долу очертаваме 8-те най-добри тенденции в дигиталния маркетинг през 2020 г.

 

Ако вашите бизнес техники и практики не са в унисон с модерното мислене, така ограничавате вашата марка. Може да не сте наясно с новите маркетингови тенденции, но вашите целеви клиенти – и вашите конкуренти – са. Ето защо ние подготвихме за вас списък на тенденциите в дигиталния маркетинг.

 

През 2020 г. ще видим нови тенденции в маркетинга наред с някои по-стари, продължаващи такива, които все още са ефективни:

 

Чатбот – лична помощ без персонал; Технологията 2020 вдъхва нов „живот“ в чатботовете, което ги прави по-убедителни – и популярни – отпреди години.

 

Гласово търсене – тъй като все повече хора използват дигитални асистенти като Alexa или Siri, SEO се насочва към гласовото търсене, с ключови думи въз основа на това как хората говорят, вместо да пишат.

 

Видео маркетинг – с хостинг на видеоклипове става все по-лесно и по-лесно, всяка година се виждат по-успешни и амбициозни маркови видеоклипове онлайн (включително vlogs)

 

Имайки предвид съществуващите вече тенденции, ето новите такива в дигиталния маркетинг 2020.

 

 1. Постове в социалните мрежи, от които се пазарува (онлайн търговия)

 

Дълго време бизнесът се питаше как да накара последователите си в социалните медии да посетят техните онлайн магазини. Сега вече няма нужда.

 

Социалната търговия се отнася до закупуване на продукти директно чрез публикации или реклами в социални медии – не е необходимо да напускате сайта или приложението. Тези публикации в социални медии, които могат да се пазаруват, сами по себе си не са съвсем нови, но тъй като Instagram Checkout стартира през 2019 г., а те бързо получават все повече и повече внимание.

 

И защо не? Публикуваните публикации в социалните медии просто имат смисъл. Поне 54% от хората в социалните медии го използват за изследване на покупки на продукти. Целта е да създадете по-малко стъпки за своите купувачи, а не повече, така че продажбата директно в социалните медии намалява шансовете за изоставяне на продажбите.

 

Не е нужно дори да сте марка за електронна търговия. Докато продавате продукти, дори само няколко броя маркови стоки, можете да видите по-голяма възвръщаемост, като позволявате транзакции чрез социални медии.

 

 1. Директно съобщение

 

В опит да станат по-близки с клиентите, брандовете преминават към дирекна комуникация с тях, чрез съобщения в социалните медии. Като средство за рационализиране на обслужването на клиентите и подпомагане на продажбите, директните съобщения се превръщат в една от най-горещите тенденции в дигиталния маркетинг за 2020 г.

 

Чрез приложения като WhatsApp, Viber и Facebook Messenger или чрез лични съобщения в социални медии като Twitter или Instagram, марките изграждат по-силни връзки със своите клиенти. Те предлагат удобството на писане с непосредствеността на телефонен разговор, всичко това в среда, с която потребителят вече е запознат от разговорите с приятели.

 

Брандовете намират този начин за ефективен, като чрез него се изграждат взаимоотношения. Независимо дали клиентът споделя мнението си, дали поръчва нещо или пък се оплаква.

 

Тази техника работи най-добре, когато насърчавате потребителите да ви изпращат съобщения и може би ги стимулирате с ексклузивен промо код.

 

 1. Микро-инфлуенсъри

 

Инфлуенсър маркетингът е тенденция в дигиталния маркетинг вече няколко години. Това стана толкова популярно, че големите инфлуенсъри вече искат голямо заплащане за труда си. Не е достатъчно да им изпратите безплатен продукт  или мостра с надеждата, че ще я прегледат – има таблици за плащане и ценоразписи. „Влиянието“ на социалните медии вече е стока и тя е скъпоплатена.

 

Вместо да се конкурират с международни компании за най-високо ниво на влияние, малките и средни предприятия предпочитат да работят с малки и средни инфлуенсъри.

 

Микро-инфлуенсър е термин, който срещаме все по-често напоследък. Отнася се до средно големи хора с по-тесни ниши – достатъчно популярни, за да бъдат влиятелни, все още са във връзка със своите последователи и не са претоварени със спонсорски оферти.

 

Освен че са по-достъпни, микро-инфлуенсърите често имат и по-добра степен на ангажираност от по-популярните. Помисли за това; тъй като имат по-малко последователи, те могат да отделят повече лично време за всеки от тях. Освен това е по-лесно да се специализира в ниша с микро-инфлуенъри, тъй като те често представляват сами ниши.

 

Проучвания разкриват колко ефективни са микро-инфлуенсърите. Категоризирани като акаунти с около 30 000 последователи, те имат 60% по-висока ангажираност, като междувременно са 6,7 пъти по-рентабилни , отколкото тези с повече последователи.

 

 1. Интерактивни имейли

 

Имейлът все още остава все така важен. Възвръщаемостта на инвестициите на имейл маркетинг към февруари 2019 г. беше 3200%. Бизнесите се възползват от тази възможност и продължават с пълна сила комуникацията чрез този канал.

 

Напоследък наблюдаваме спад в обикновените текстови имейли и бюлетини. На тяхно място са перфектните имейли, които изглеждат сякаш извадени от портфолиото на уеб дизайнера. Имейл маркетнгът сега и през 2020 г. използва имейли, които изглеждат и функционират като уеб страници – включително бутони за кликване и други взаимодействия.

 

Тези така изгладени дизайни правят повече от просто впечатление, те подобряват реализациите и кликанията. Читателите са по-склонни да натискат стилизирани бутони с придружаващи изображения, отколкото са обикновени текстови връзки.

 

Но в днешно време дори използването на шаблони за електронна поща, базирани на уеб страници, не е достатъчно; трябва да изминете допълнителната миля със зашеметяващи визуализации и UX-концентриран дизайн. Имайки предвид споменатата по-горе възвръщаемост на инвестициите, струва си да се уверите, че имейлите ви са възможно най-привлекателни и красиви.

 

По-голямата част от човешката комуникация се опитва да разбере какво мислят по дяволите един друг. И макар че стотици хиляди години биологичен прогрес не ни помогнаха много в разбирането един на друг, само след няколко години технология за машинно обучение и вече постигаме напредък.

 

 1. Анализ на чувствата

 

По-голямата част от човешката комуникация се опитва да разбере какво мислят по дяволите един друг. И макар че стотици хиляди години биологичен прогрес не ни помогнаха много в разбирането един на друг, само след няколко години технология за машинно обучение и вече постигаме напредък.

 

Анализът на чувството или социалното слушане е практиката на анализ на реакциите на потребителите и клиентите към продукт или услуга, обикновено в социалните медии или други места онлайн. Онлайн рецензиите и публикациите не винаги са черно-бели „харесвам / не харесвам това.“ Има голяма сива зона с различна степен между тях. Може би потребителят харесва продукта като цяло, но една особеност му пречи. Може би продуктът е наред, просто не това, което очакваха.

 

Анализът на чувството обикновено включва инструменти и алгоритми за събиране на данни, за да търсите онлайн отговорите на вашата марка и да ги оценявате. Отново, това не е нова тенденция в дигиталния маркетинг, но новата технология го прави по-популярен от всякога. Напредъкът в обработката на естествен език позволява на компютрите да разберат значението на това, което хората казват онлайн, включително жаргон и емоджи.

 

Инструменти за анализ на чувството като Критично споменаване, възстановяване или лексалитика разкриват какво наистина мислят хората за вашата марка. След това можете да използвате тези данни, за да прецизирате не само вашите продукти, но и стратегиите си за продажби, маркетинг, социални медии и съдържание.

 

 1. Алтернативни и нишови канали за социални медии

 

Въпреки оптимизма по отношение на последните приходи на Facebook, непрекъснатите спадове както на растежа на потребителите, така и на общественото мнение разклатиха увереността в доминирането на платформата.

 

Алтернативните канали за социални медии вече виждат нов интерес и обещаващи нива на растеж. Ако можете да започнете да развивате присъствието си на тези „вторични“ сайтове сега, вероятно ще се изплати след няколко години, след като те продължат да се увеличават.

 

Новите и по-малки социални платформи може да не достигат гигантите, но това не е лошо. Ако сте нишова марка, по-специализираните платформи са по-добри за достигане до целевите потребители.

 

 1. Оптимизиране на снипетите

 

Една от причините тенденциите в дигиталния маркетинг да се променят толкова бързо, е защото платформите, от които зависи, се променят бързо. Просто погледнете Google, който актуализира алгоритъма си за търсене хиляди пъти в годината.

 

Но тъй като търсачките се развиват и стават по-умни, маркетолозите трябва да се адаптират. Ето защо е важно да го имате предвид при създаването на онлайн съдържание и да оптимизирате всичко, използвайки ясно и добре структурирано съдържание.

 

Google се опитва да се подобри в предоставянето на съдържание на хората, така че трябва да вземем предвид тези промени и да коригираме съответно нашите SEO техники.

 

За маркетолозите през 2020 г. е по-важно от всякога да създават изключително висококачествено съдържание, което да обхваща внимателно темите. То трябва да е добре структурирано и лесно за разбиране. Трябва да пишем за хората и за търсачките и да се уверим, че не пренебрегваме едното или другото.

 1. Влогове или създаването на клипчета онлайн

 

С постоянния успех на YouTube, Instagram Stories и Snapchat видео блоговете са по-популярни от всякога. За разлика от други видове видеоклипове като обяснителните или късометражни филми, влоговете са по-лични и директни. Влогърите говорят директно на зрителя, създавайки по-лична и директна връзка. Това е от голяма полза за търговците, които се опитват да изградят по-силни взаимоотношения със своите клиенти.

 

Тъй като видео маркетингът продължава да се увеличава, вероятно ще виждаме все повече хора да се насочват към тях.

 

Направете запитване

  Абонирайте се за полезно съдържание

  Качваме полезни статии в нашия блог, всеки месец…по много

   Изберете съдържание, коeто да ви изпращаме:
   SEOДигитални стратегииСоциални мрежиGoogle Ads
   Уеб сайтКопирайтингУвеличаване на конверсииE-mail маркетинг

   Tags: