Тенденциите в електронната търговия, които не можете да пренебрегнете през 2019 г.

Независимо дали сте водеща фирма за разработка на уеб сайтове, бивш предприемач, който се опитва да разбере как да създаде онлайн бутик, консултант за онлайн пазара или просто клиент, който е гладен за повече, разгледайте какво предстои през 2018 за всички нас.

В края на краищата продажбите по електронен начин достигат 1,86 рилиона долара в световен мащаб през 2016 г., а през 2021 г. се очаква да достигнат 4,4 трилиона щатски долара!

Ето кои са най-важните тенденции в електронна търговия за 2018 г. Ние ги групирахме като:

 • насочени към клиента тенденции
 • тенденции, фокусирани върху технологиите
 • насочени към ангажимента тенденции

 

Тенденции, фокусирани върху клиентите

 1. Клиентите ще очакват повече

Първоначално клиентът ще очаква чист уеб сайт, без грешки, безпроблемно пазаруване и ще търси ясни правила за връщане / възстановяване на суми. Клиентът ще очаква да спести време като очаква правилния продукт, в правилното време, на правилната цена.

Моделите за покупка на клиентите се променят бързо. Той ще напише ключова дума (например “кафемашина”) в полето за търсене и ще натисне enter. Когато се приземи на определена страница, бързо ще премине през детайлите на продукта, ценообразуването и снимката. Ако оформлението не се харесва, подробностите са прекалено неясни или твърде технически, ценообразуването не е ясно или снимките не са достатъчно интересни, бързо ще премине към следващия сайт.

И губите клиент – само защото сайтът Ви не е достатъчно организиран.

Какво трябва да направите:

Осигурете лесно преглеждане, сигурност и бързина. Представете подробностите по правилния начин. Уважавайте времето на клиента.

 1. Превозите и гъвкавостта ще бъдат ключови

Компании за електронна търговия, които могат да изпращат стоки в момента, в който клиентът подаде поръчка, и все пак да начисляват нулеви или незначителни такси за доставка, ще спечелят с по-голяма печалба. В тази конкурентна среда компаниите за електронна търговия трябва да бъдат иновативни в оптимизирането на доставките.

Какво трябва да направите:

Фокусирайте се върху доставката: Управлявайте по-добре логистиката. Вашият клиент иска стоката да се достави бързо. Работете с правилните логистични партньори.

Обмислете транспортът с кораби: Можете да разгледате dropshipping модела, за да намалите разходите за инвентара.

Добавяне на стойност към опаковката: През 2018 г. клиентите ще искат по-добри, по-безопасни и по-атрактивни опаковки. Възползвайте се от възможността да добавите стойност към опаковката.

Технологично фокусирани тенденции

 1. Изкуственият интелект ще се разраства

AI проследява поведението на купувача (или отказването от кошница) на много по-дълбоко ниво, отколкото хората са способни. С това AI ще доведе до изключително ефективен и продуктивен процес на продажби.

До края на тази година ще видите, че обажданията на клиентите ще бъдат намалени и те ще използват тази форма на контакт по-малко и по-малко.

Инструментът за AI на уебсайта на North Face помага на клиентите да изберат якета, например.

Какво трябва да направите:

1. Разгърнете по-добре екипа си: Нека AI да се справя с първичните взаимодействия. Използвайте вашия екип за повече творчески решения. Използвайте AI като асистент, а не като заместител. Технологията все още не е усъвършенствана.

2. Разгледайте Chatbots: Чатботите, с нарастващите им умения, ще ръководят голяма част от вашите първоначални продажби и поддръжка.

 1. Свят с множество устройства

Без значение какви други показатели ще получите, ако магазинът ви не реагира, няма шанс да спечелите битката през 2018 година.

Повечето клиенти започват търсенето си на едно устройство и правят покупка от друго. Ако видят големи промени, когато превключват устройства, това евентуално ще ги отблъсне.

Какво трябва да направите:

Уверете се, че вашият уеб сайт работи чудесно на всички устройства, всички браузъри и служи перфектно на различни платформи.

Тенденции, фокусирани върху ангажимента

 1. Значението и гъвкавостта на електронната поща ще продължи да нараства

От всички инструменти за маркетинг на съдържанието, имейлите са с най-високи показатели. Според CampaignMonitor, в своя отчет за 2016 г. всеки долар, изразходван за имейл маркетинг, получава възвръщаемост на инвестициите от 44 щ.д. или възвращаемост от 4400%!

През 2018 г. използвайте аналитични средства, за да създавате по-добре насочени маркетингови кампании по имейл. В зависимост от това дали е бил обикновен посетител, клиент, който е направил първата си покупка или върнал се лоялен клиент, вашите имейли ще се променят. Имейлите ще изпълняват различни функции: от продажбата до ремаркетинга.

GoRebel правят революция в това отношение. Високо интерактивните имейли позволяват на клиентите да добавят продукти в кошницата, да правят покупки или да изпращат отзиви за продукти, без да се налага да напускат имейла. И те са интегрирани с повечето големи доставчици на услуги за електронна поща.

Какво трябва да направите:

 1. Ползвайте по-добре имейла: Имейлът носи голяма възвращаемост. Изпращайте имейл, за да напомните, да правите оферти и да потвърждавате поръчки.

 

 1. Правилата против спама стават все по-строги: Действията като Закона за CAN-SPAM ще станат по-строги през 2018 г. Намерете творчески начини да постигнете стойност, а не SPAM.
 2. Анализът на данните ще подобри маркетинга на всеки етап

Сложните анализи вече са в състояние да генерират данни за всяко действие, предприето или не от посетители и клиенти. Например, всяка водеща фирма за разработка на електронна търговия на Magento може да ви помогне да настроите Аналитикс-а за вашия сайт. Въпросът е как компаниите за електронна търговия ще използват това богатство от данни.

Започвайки от анализа на ключови думи, SEO експертите ще трябва да работят по много повече неща през 2018 г.

Анализът може да ви каже, че някои продукти често се купуват последователно, да речем обувки за бягане, последвани от бутилки за питейна вода. С тази информация можете да настроите кампании за клиенти, които купуват обувки, но не купуват бутилки за вода.

Всички водещи тенденции в областта на електронната търговия за 2018 г. показват, че за да успеят, компаниите ще трябва да използват и оценят огромното количество потребителски данни, за да създадат по-интелигентно съдържание, по-добър опит в пазаруването и по-целенасочени маркетингови техники.

Какво трябва да направите:

Управлявайте ценообразуването си по-добре: Познайте максималната цена, която клиентите ви са склонни да платят. Ценовото управление ще бъде ключов диференциал през 2018 г., както за приходите, така и за печалбите.

 1. По-добро съдържание, да, но видео?

Ако има дузина онлайн магазини, които продават подобни продукти на сравними цени, клиентът ще купи от магазин, който се отличава в ангажимента към потребителите. И този ангажимент ще дойде от персонализирано, “съхранявано” съдържание. През следващата година ще видите съдържание, което е по-добро не само в точката на продажба, но почти навсякъде.

Относно видеата препоръчваме предпазливост. Клиентите имат все по-малко време. В повечето случаи клиентите биха предпочели текстови описания на продуктите и прилични снимки пред видеоклипове. Направете видеоклипове за прекалено сложни технически продукти, които се нуждаят от подробни инструкции за монтаж, настройка или работа.

Какво трябва да направите:

Видео: Не всяка продажба се нуждае от видео. Разберете кога видеоклипът работи най-добре.

Контекстът е ключов: Когато продуктът не се нуждае от демонстрация, използвайте видеозаписи, за да разказвате истории и да изграждате бранда си.

Забавлявайте се, не просто продавайте: Вие ще трябва да се забавлявате. Използвайте елегантен хумор, за да запазите клиентите си и те да се върнат за още.

 1. По-силна социална медийна стратегия: безплатна, както и платена

През последната година социалните медийни платформи, по-специално Facebook и Instagram, измислиха сложни алгоритми. През първите няколко часа от публикуването, всеки безплатен пост е изложен на ограничен брой зрители. Ако не показва потенциален ангажимент, алгоритъмът значително ще намали бъдещия обхват на публикацията. Платеното съдържание, от друга страна, няма да има такива ограничения.

Какво трябва да направите:

Ангажирайте повече. Слушайте напълно. Бъдете готови да служите.

 

Електронната търговия се разраства бързо и за да се открои от тълпата, човек трябва да се съобразява с промените в електронната търговия. Тези, които отговарят за разработването на маркетингови стратегии за електронна търговия през 2018 г., трябва да обърнат сериозно внимание на тези основни тенденции и да формулират ефективна стратегия.

Направете запитване

  Абонирайте се за полезно съдържание

  Качваме полезни статии в нашия блог, всеки месец…по много

   Изберете съдържание, коeто да ви изпращаме:
   SEOДигитални стратегииСоциални мрежиGoogle Ads
   Уеб сайтКопирайтингУвеличаване на конверсииE-mail маркетинг

   Tags: