SEO текстове – как да създаваме текстове, с които да се класираме

Овладяването на силата на SEO и SEO копирайтингът може да бъде огромно предизвикателство, особено, ако нямате опит. В тази статия ще се опитаме да ви дадем ценни съвети за това как да пишете съдържание за търсачките, което да се класира по-добре и респективно да печелите от това.

Независимо дали сте маркетинг пециалист, предприемач или някой, който просто трябва да се справи, правнето на SEO може да се обърка.

В най-чистата си форма, SEO е за класиране на страници, с правилата за класиране, свързани с изискванията на търсачката.

Въпреки това, макар и да изглежда твърде технически, SEO е ключов компонент на успешната маркетингова стратегия за съдържание.

Създаването на съдържание за целите на SEO може да ви помогне да достигнете до целевата си аудитория и да ги насочите към точка за реализация.

Целта на SEO СЪДЪРЖАНИЕТО е да привлечете аудиторията си към уеб сайта си чрез класирането на определени ключови думи и фрази в търсачките. Колкото по-висок е рангът, толкова по-големи са шансовете на клиентите да намерят вашия уебсайт.

Има много начини да направите така, че сайтът ви да се класира, но в тази статия ще се съсредоточим предимно върху съдържанието.

Свързаното със SEO съдържание е материал, който произвеждате единствено с цел да помогнете на вашия сайт да се класира по-високо в търсачките.

Този процес обикновено зависи от ключовите думи, върху които избирате да се фокусирате, и от честотата, с която добавяте ново съдържание.

Ето ги и 6-те стъпки за създаване на съдържание за SEO

В основата на този процес обаче стои създаването на солидно съдържание, което осигурява стойност за вашата аудитория.

Ето стъпките, които трябва да предприемете, за да сте сигурни, че създавате съдържание, което ще се класира.

1. Решете вида съдържание, което искате да създадете

Никога не е излишно да има разнообразие от съдържание, достъпно за вашата целева аудитория.

Разнообразието от съдържание ви позволява да се харесате на различни сегменти от вашата аудитория. Ето някои от видовете съдържание на SEO, което можете да използвате на уебсайта си:

Статии: писмени текстове, които вероятно ще бъдат отразени във вестник или списание.

Публикации в блогове: Обикновено статии между 1000 и 1500 думи се класират по-високо от другите, тъй като държат читателите на страници за по-дълги периоди. Използването на заглавия, които дават ясни отговори на въпроси, също може да помогне за класирането.

Ръководства: Те вероятно ще бъдат много по-дълги от публикацията в блога и ще се стремят да отговорят на по-ангажиран въпрос. Това съдържание може да бъде в един блог или да бъде разделено на няколко страници.

Инфографика: Това съдържание е чудесно за аудитория, която възприема по-добре визуалния материал. Текстът на инфографиката не е “обхождан” – защото е изображение – така че не забравяйте да използвате Alt Text и да го свържете с блог пост или пътеводител, за да увеличите SEO стойността на това съдържание.

Видеоклипове: Подобно на инфографиката, видеоклиповете не могат да бъдат „обходени“, но можете да сдвоите видеоклипове с информативен блог или SEO статия.

Този списък не е изчерпателен, тъй като има много други видове съдържание. Можете също да комбинирате много от горните носители на съдържание.

2. Изследвайте съдържанието си и определете аудиторията си

Да знаете коя е вашата аудитория може да ви помогне да изберете най-добрия тип съдържание и да използвате най-подходящите ключови думи, за да организирате съдържанието си за по-добро класиране.

Един от най-добрите начини да направите това е да проверите съдържанието си и да идентифицирате какво резонира с аудиторията ви.

След това можете да определите типа на въпросите, които тези хора биха търсили, и да изберете ключови думи и фрази, които да използвате в съдържанието си.

3. Създайте цели

Какво искаш да спечелиш?

Искате ли да увеличите реализациите?

Опитвате ли се да създадете глас на марката, или като цяло да повишите информираността за вашата компания?

Създаването на съдържание и усилията ви в SEO трябва да ви помогнат да постигнете тези цели. Отделете време за разработване на действащи цели и създаване на стратегия за това как съдържанието ви може да ви помогне да достигнете до тях.

Например, ако искате да накарате вашите уебинари да се превърнат в основна точка за привличане на вашата аудитория, трябва да оптимизирате речта и заглавието, свързани с нея, за да привличате и задържате клиенти.

4. Разработване на редакционен календар и определяне на времеви рамки за създаване на съдържание

Създаването на съдържание за SEO може да бъде трудоемко.

Ето защо е важно да има стратегия за това кога и как ще създавате съдържанието. Редакторският календар ви дава възможност да разработите времева линия за създаване на съдържание и да имате място за съхраняване и организиране на съдържание.

Можете да планирате съдържание и дори да направите предварителни проучвания, доколкото са релевантни ключови думи и фрази, които да включите в писането си. Ето няколко съвета за започване:

Вместо да създавате редакционен календар от нулата, погледнете в използването на шаблон и го персонализирайте според вашите нужди. Много от тях ще включват действителен календар и електронни таблици за съхраняване на идеи за съдържание и подходящи връзки.

Винаги давайте достатъчно време, за да създавате съдържание и да провеждате подходящи изследвания.

Категоризирайте съдържанието си по тема или тип, което ще улесни търсенето на това, което ви трябва.

Включете категория за потенциални ключови думи и маркери. Това ще направи изследването по-лесно, тъй като вече сте определили термините и фразите, които искате да използвате.

5. Създайте SEO съдържание

След като определите типа на съдържанието, което искате да създадете и разработите график за публикуване, е време да изградите съдържанието си.

Процесът ще включва малко по-задълбочен план за проучване на ключови думи, дължина на съдържанието и стратегически ключови думи и разположение на текста.

Отново, целта ви е да комбинирате практиката за разработване на интересно съдържание с техническия аспект на оптимизацията на ключовите думи.

6. Оценка на напредъка

Анализът на уебсайта ви ще разкаже историята на ефективността на съдържанието ви. Посещенията на страници, степента на отпадане и приписването ще пренесат потенциалния успех на съдържанието ви.

Можете също да погледнете по-дълбоко, като зададете въпроси като:

Коментират ли хората?

Дали хората са насочени към преобразуване?

Тази информация не само ще ви помогне да узнаете резултата от съдържанието си, но и ще ви позволи да видите къде да се подобри и да разберете, ако трябва да актуализирате или замените други материали.

Заключителни мисли

Писането на текстове за сайтове с цел SEO не трябва да е сложен процес.

След като разберете неговата важност и как тя се отнася към вашето съдържание, можете да започнете да създавате материал, който помага на вашия сайт да се класира.

Измислете формула, която работи за вас, и започнете да я прилагате за цялото си съдържание.

Най-трудната част е да започнете.

Отново започнете с оценяването на аудиторията си и след това изследвайте теми, които най-добре се отнасят до тях и вашата индустрия като цяло.

Оттам можете да започнете да взимате решения за ключовите думи и фразите, които да съответстват на техните потенциални търсения и да накарате съдържанието ви да се класира.

Ако след тази статия още се чудите как се пише статия за сайт, с която да се класирате по-добре или какви са правилата за писане на текстове за SEO, ние сме насреща, за да ви помогнем с вашата seo оптимизирана статия.

Направете запитване

  Абонирайте се за полезно съдържание

  Качваме полезни статии в нашия блог, всеки месец…по много

   Изберете съдържание, коeто да ви изпращаме:
   SEOДигитални стратегииСоциални мрежиGoogle Ads
   Уеб сайтКопирайтингУвеличаване на конверсииE-mail маркетинг

   Tags: , , ,