Facebook алгоритъм – как работи точно?

В края на 2019 г. средният обхват на публикациите във Facebook е намалял с 2,2%, което означава, че брандовете могат разумно да очакват техните публикации да бъдат видени от около 5,5% от последователите на страницата им. Големите марки с голям брой последователи могат да очакват още по-ниски средни стойности.

Вярно е, че алгоритъмът на Facebook не е единственият фактор, който влияе на достигането, но определено е един от най-важните фактори.

В случай, че се нуждаете от бързо опресняване, алгоритъмът на Facebook е начинът, по който Facebook решава кои публикации виждат потребителите и в какъв ред всеки път, когато проверяват своите новини.

През 2020 г. фокусът на Facebook е да направи платформата си по-прозрачна за потребителите и да предостави на хората по-пряк контрол върху това, което виждат. Например, Facebook проведе множество проучвания за събиране на данни и мнения направо от потребителите. И сега има бутон за щракване, ако искате да знаете защо нещо се публикува във вашата емисия.

Събрахме 8 стратегически съвета за работа с алгоритъма на Facebook през 2020 г. и това  как да го накараме да работи за вас.

Как работи Фейсбук алгоритъмът сега?

В момента Фейсбук алгоритъмът класира публикациите, които всеки потребител вижда в реда, в който е вероятно да им се наслади.

От 2020 г. Facebook заяви, че фокусът му е да помогне на потребителите да разберат алгоритъма и да поемат контрола над тези класиращи сигнали, за да му дадат по-добра обратна връзка.

Сигналите за класиране са точки от данни за предишното поведение на потребителя и поведението на всички останали в платформата. Например: хората споделят ли тази публикация с приятелите си? Често ли гледате видео на живо? Коя е любимата ви група? И т.н.

Facebook споменава три основни категории сигнали за класиране:

 

 • Кой потребител обикновено взаимодейства
 • Типът медия в публикацията (например видео, линк, снимка и т.н.)
 • Популярността на публикацията

През март 2019 г. Facebook въведе нов инструмент за изграждане на повече прозрачност и потребителски контрол в новинарския ефир. „Защо виждам този пост?“ бутонът прави точно това: помага на хората да разберат защо алгоритъмът е активиран на тази публикация.

Също така позволява на хората да казват директно на алгоритъма кое е важно – или не толкова важно, или направо дразнещо – за тях. Това означава, че те могат да кажат на Facebook, че искат по-малко публикации от конкретен човек или да виждат повече от конкретна страница.

На следващо място, през май 2019 г., Facebook започна директно да задава на потребителите въпроси, чрез проучване, за да получи повече контекст за това, което съдържанието има значение за тях.

Facebook използва всички тези отговори, за да актуализира алгоритъма с моделите, които екстраполира. Например, Страниците и Групите, които хората определят като най-значими, често са тези, които са следвали дълго време, тези, с които са ангажирани често, и тези, които са имали много публикации и дейност.

Ето ги и 8-те съвета за работа с алгоритъма на Facebook

 1. Започнете разговори, които карат хората да говорят един с друг

Според Facebook, един от ключовите сигнали за класиране на алгоритъма е дали потребител преди това е ангажиран с вашата страница. И макар че никой няма да взаимодейства с Вашата страница, както биха направили те със страниците на приятелите си, тези харесвания и споделяния преминават дълъг път към увеличаване на обхвата ви при бъдещи публикации.

В края на деня най-добрият начин да спечелите повече ангажимент е да бъдете истински. Или може би опитайте нещо любопитно, смешно, интересно или вдъхновяващо.

И винаги помнете, че не е нужно да търсите спорове, за да се ангажирате. Силните емоции също биха свършили работа.

 1. Публикувайте, когато аудиторията е онлайн

Вероятно ще прочетете на доста места кои са най-подходящите дни и часове за публикуване, но трябва да знаете едно. Не винаги общите статистики ще са валидни за вашия бизнес. Най-доброто, което можете да направите е да проверите Facebook Insights. Там ще научите кога потребителите ви са на линия за всеки един ден от седмицата и ще знаете кога да публикувате.

 1. Никога не публикувайте съдържание, което ще ви понижи рейтинга

Знаем, че така или иначе никога не бихте направили това. Но все пак, ето няколко категории съдържание, за които Facebook изрично е заявил, че веднага ще се понижи вашата страница:

 

 • Връзки към сайтове, които използват откраднато съдържание без добавена стойност
 • Съдържание на границата със забраненото
 • Дезинформация и фалшиви новини
 • Заблуждаваща здравна информация или опасни „лечения“
 • „Deepfake видеоклипове“ или манипулирани видеоклипове, маркирани като фалшиви от проверка на факти от трети страни
 1. Публикувайте висококачествени видеоклипове по-дълги от 3 минути

През май 2019 г. Facebook обяви, че емисиите с новини ще стават все по-качествени. Алгоритъмът увеличава влиянието на тези три фактора за класиране:

 

 • Лоялност и намерение
 • Дължина на видеото и продължителност на гледането
 • Оригиналност: видеоклипове, които не са преструктурирани от други източници и имат много добавена стойност.

Ако сте създател на видео във Facebook, имайте предвид тези указания, така че да давате на алгоритъма точно вида на видеото, което иска. (И не забравяйте съвет №1:)

Съвет за професионалисти: Използвайте live видео във Facebook, което е средно шест пъти по-ангажиращо от обикновеното видео.

 1. Публикувайте често и последователно

Според Facebook, страниците, които публикуват често, са по-склонни да имат значение за своята аудитория. Следователно, честотата на публикуване е сигнал за класиране.

Внимателно обмисляйте и най-вече планирайте публикациите. Старайте се да не са еднообразни, а по-скоро ангажиращи.

 1. Използвайте Facebook групи, които имат значение за вашата аудитория

По време на конференцията на F8 на научихме, че Групите продължават да са една от най-ценните части на Facebook според поведението на потребителите.

Как? Помислете да започнете нова група въз основа на страницата на вашата марка. Групата може да бъде мястото, където насърчавате дискусия, образовате, решавате проблеми.

 1. Използвайте реклама

Въпреки че органичното съдържание на вашата марка може да задълбочи връзката ви с вашата аудитория, рекламите във Facebook остават най-добрият начин да разширите информираността на вашата марка до 2,4 милиарда потенциални клиенти, които използват Facebook.

А възможностите за насочване на Facebook могат да станат още по-важни за рекламодателите, които се интересуват от данните за аудиторията, предвид неотдавнашното съобщение на Google, че Chrome премахва бисквитките на трети страни.

 1. Нека вашите последователи да знаят как да дават приоритет на съдържанието ви в техните новини

С увеличаване на прозрачността в подреждането на информационния канал, вашата аудитория има повече контрол от всякога над това, което вижда.

Нека хората знаят, че когато следват или харесват вашата страница, те също могат да уведомят алгоритъма, че вашите публикации са важни за тях.

Разбира се, тази тактика работи най-добре, когато непрекъснато създавате съдържание, което резонира с аудиторията ви и директно поддържа вашата маркетингова стратегия във Facebook.

Възползвайте се от професионалните ни познания и се свържете с нас, за да ви помогнем да достигате до повече потребители във Фейсбук.

Научете повече за услугата ни Фейсбук реклама и други социални мрежи

Направете запитване

  Абонирайте се за полезно съдържание

  Качваме полезни статии в нашия блог, всеки месец…по много

   Изберете съдържание, коeто да ви изпращаме:
   SEOДигитални стратегииСоциални мрежиGoogle Ads
   Уеб сайтКопирайтингУвеличаване на конверсииE-mail маркетинг

   Tags: