Оптимизация на онлайн магазин – как се прави + полезни съвети

Всички собственици на онлайн магазини искат да продават, а за да го правят по-успешно, трябва да помислят за оптимизация на онлайн магазина си.

 

Знаете ли, че страниците с категории в онлайн магазините генерират по-голямата част от органичния ви трафик? Изненадани ли сте от това изявление? Ако това е шок, имаме лоша новина: може да се наложи да преразгледате архитектурата на сайта си. Ако още при създаването на онлайн магазина сте си свършили работата правилно, то тогава няма за какво да се притеснявате.

Гледайки всекидневно сайтовете на част от нашите клиенти, забелязваме почти еднакви случаи.

Страниците на категориите и подкатегориите в сайтовете за електронна търговия отчитат най-голямата част от органичния трафик извън началната страница – в нашия случай около 48% от общия брой.

Защо страниците на категориите са толкова важни за SEO на онлайн магазина ви?

Казано по-просто, потребителите са по-склонни да търсят с повече от една дума, когато имат намерение да направят поръчка.

Ако искам да си купя нова маса, вероятно ще започна да отправям заявки за търсене, като „маса за хол“ или „холна маса цена“ /с потенциалното добавяне на „марка / “ вместо много прецизно търсене „дървена маса за хол с черни крака“.

Разбира се – с изключения.

За такива конкретни търсения задачата на страниците на продуктите ви е да уловите тази възможност и да накарате потребителя възможно най-бързо до конверира.

 

Оптимизирането на страници с категории и подкатегории, които съответстват на търсенията на потребителите, улеснява живота им и помага на търсачките да обхождат по-добре и да разбират структурата на сайта Ви.

 

Седейки близо до върха на йерархията, страниците с категории също се възползват от по-голям дял на вътрешните връзки, отколкото по-дълбоките или изолираните страници (повече за това по-късно).

Нека не забравяме, че в повечето случаи страниците с категории и подкатегории получават най-голямото количество външни връзки към тях.

Доколкото ни е известно през 2018 г., връзките остават един от най-важните фактори за класиране извън обекта в SEO индустрията, дори според уважавани източници като SEMrush.

 

На този етап следващият въпрос е прост: как тогава да създаваме нови страници?

Създаване на нови страници за категории: кога, защо и как ще помогнат за оптимизация на онлайн магазин?

Преди да започнете процеса, си задайте следните въпроси:

Каква е основната ми цел при отварянето на нова страница? Какво се опитвам да постигна?

Ако имате намерение да се възползвате от нови ключови думи, които показват възможност от гледна точка на обема на търсене и / или да подобрите йерархичната структура на сайта си, за да могат потребителите да намират продукти по по-лесен начин, преминете към следващия въпрос.

Имам ли достатъчно продукти за поддържане на нови категории? Страниците ми в текущата категория съдържат ли достатъчно елементи?

За да бъдат страниците на категориите подходящи и да носят достатъчно тежест за SEO, те трябва да могат да съдържат „все някакви“ продукти. Наличието на слаби или празни страници с категория няма смисъл и Google ще го види по същия начин: както стойността на SEO, така и UX, свързани с тях, ще изтеглят класацията на страницата надолу.

Няма магически минимален брой, който препоръчваме, просто използвайте логиката си, проверете конкуренцията (ако най-големите ви конкуренти продават 100 продукта, а вие продавате 10, шансовете на страницата ви няма да бъдат толкова силни) и най-важното – помислете първо за потребителите.

Искате ли потребителите да се озоват на страница, на която се показват само 2 продукта? Вероятно те веднага ще се върнат към SERP и няма да запомнят сайта ви.

Кога трябва да мисля за създаване на нови страници с категории в онлайн магазина си? В Кои случаи се препоръчват?

 

Обикновено винаги трябва да следите категоризацията си, така че това не е еднократна задача. Изключително важно е да наблюдавате редовно Вашите SEO резултати и да откривате нови възможности, които могат да ви помогнат да напреднете.

 

Що се отнася до конкретни случаи, някои от следните ситуации може да се окажат подходящи за създаване на нови категории.

Нова тенденция / даден термин е станал вирусен? Помислете за това. 2019 вече дойде и вие стартирате нова колекция? Със сигурност е добра идея. Миграцията на сайт е друг голям шанс за преоценка на страниците Ви (и подкатегориите). Каквато и да е форматаа на миграция (URL преструктуриране, промяна на домейн, промяна на платформата и т.н.), от жизненоважно значение е да имате план за това какво да правите със страниците на вашата категория и преоценката на пълния ви списък е добра идея.

 

Как да се идентифицира възможността за създаване на нови категории?

 

Изследване на ключови думи, какво друго…

Всичко започва с изследване на ключови думи, гръбнакът на всяко съдържание и SEO стратегия.

 

Когато подходите към тази задача, използвайте различни инструменти и методологии, не се страхувайте да експериментирате.

 

Ето и  списък с неща, които използваме, когато искаме да разширим проучването на ключови думи.

 

 • Keyword Planner
 • Ahrefs,
 • SEMrush: особено интересно за конкурентно проучване на ключови думи (повече за това по-късно)
 • Keyword Tool: особено полезен за предоставяне на допълнителни предложения, както и данни за много платформи, различни от Google
 • Answer The Public: чудесен инструмент за намиране на ключови думи, особено сред въпроси.

Ако хората търсят термин, защо да не разполагате със специална страница за него?

 

Погледнете текущото си класиране

Какъвто и метод или инструмент да използвате за проследяване на съществуващата ви органична видимост, погледнете по-надълбоко и опитайте да намерите следните отговори:

 

 • Класира ли се страницата ми за категория за непреднамерени термини?
 • Kласира ли се страницата на категорията ми за различни варианти на един и същ продукт?
 • Подреждат ли се продуктовите ми страници за термини на ниво категория?

 

 

Проверете конкуренцията си

 

Вашите конкуренти вече са забелязали тези възможности, какво чакате? Одитирането на вашата конкуренция е необходима стъпка за намиране на категории, които не покривате.

 

Ето и съвети, когато става въпрос за анализиране на категориите и подкатегориите на онлайн магазина на конкурентите:

 

 1. Започнете, като проверите ръчно сайтовете им – менюто за навигация, ще ви даде добра представа за структурата на сайта и покритието им.
 2. Използвайте инструменти като Ahrefs или SEMrush, за да проверите конкурентите си.
 3. Обходете сайтове на конкуренти, за да съберете информация за URL адресите на категориите и метаданните: заглавия на страници, мета описания и заглавия. Най-важните им ключови думи ще се съхраняват там, така че това е чудесно място за проучване на нови възможности. Безплатен инструмент в това отношение е Screaming Frog.

 

Съдържание на страници с категории – ще помогне ли по-добре да оптимизирате онлайн магазина си?

 

Някои казват, че описанията на страниците с категории са направени изцяло за целите на SEO и имат много малка стойност за потребителя. Както и при много други неща, според мен това зависи от това как се прави.

Много сайтове за електронна търговия са склонни да имат лошо написано от 150 до 250 символно описание на категорията, често пълно с ключови думи и поставени в горната или долната част на страницата.

 

Съветваме ви да направите следното:

 

 • кратко, но уникално описание, което може да бъде разширено / свито от потребителя (особено удобно за мобилни устройства, където пространството е ценно)

 

 • описание на информацията с ключова дума по начин, който е полезен за потребителя и предоставя допълнителна информация в сравнение с метаданните

 

 • разположение в горната част на страницата, а не в долната част, така че да бъде забелязано от потребителя и бота на търсещата машина

 

 

Използвайки описанието като полезно допълнение към метаданните на нашата страница, помагаме на Google да разбере какво представлява страницата – особено за нови страници, които търсачката обхожда за първи път.

 

Също така, нека не забравяме и възможностите за вътрешно наликване на страниците.

 

Обмислете качествения си рейтинг, когато става въпрос за оптимизация на онлайн магазина ви?

 

Също така, много важна забележка е, че описанието до голяма степен помага на недооценен елемент от нашия дигитален маркетинг: качествения рейтинг на PPC, който представлява обобщена оценка на качеството на рекламите Ви.

 

Опитът на целевата страница е „мярка за рекламите от Google“ за това, доколко вашият уебсайт дава на хората това, което търсят, когато кликват върху профилите Ви в рекламата ”и е един от най-важните елементи на качествения рейтинг на дадена ключова дума. Като използваме съдържанието на страницата на категорията, за да покрием някои от ключовите думи, които насочваме в нашите рекламни копия, ние силно влияем на цялостния ни качествен рейтинг, което пряко влияе на нашата CPC, а оттам и на цялата ефективност на нашия профил!

 

Да поговорим за рисковете от създаване на нови страници, когато искате да оптимизирате онлайн магазин?

 

Създаването на страница с нова категория е деликатно решение, което трябва да се обмисли внимателно, тъй като има своите рискове.

 

Бъдете наясно с канибализацията на ключови думи, когато искате да класирате добре онлайн магазина си

Вие сте на етапа, на който сте решили да създадете нова страница за категория и ще се фокусирате върху писането на велики мета данни и описание на новата ви страница – страхотно! Преди да се впуснете в копирайтинг, отделете минута, за да оцените потенциалния риск от канибализация на ключови думи.

Това е често забравена задача, която ще ви спести много време по-нататък в случай, че се случи да се натъкнете на този проблем. Когато го правите, е важно да се уверите, че метаданните на новата ви страница не могат да бъдат премахнати от съществуващите ви страници.

 

Рискът от канибализация е много реален: наличието на страници, които са твърде тясно свързани от гледна точка на SEO, особено когато става въпрос за елементи на страница (тагове на заглавия, по-специално заглавия) и съдържание на страницата, може да доведе до сериозни пречки.

В резултат на това страниците, които страдат от този проблем, няма да изпълнят пълния си потенциал и ще се конкурират за едни и същи ключови думи. Търсачките ще се борят да идентифицират коя страница да е в полза на определена ключова дума / група от ключови думи и ще се окажете по-зле.

 

Когато създавате нови страници, не забравяйте да обмислите как се влияе собственият ви обхождащ бюджет. Съсредоточете се върху създаването на повече връзки за важни страници, като проучите опции като навигационни раздели (основни и странични навигации) и съдържание на страницата.

 

Правилото тук е просто: когато създавате нови страници на категории, не забравяйте да помислите за стратегията си за вътрешни връзки.

Ако тази статия ви е харесала, може би ще искате да се видим на среща и да обсъдим нещата, с които можем да сме ви полезни.

Направете запитване

  Абонирайте се за полезно съдържание

  Качваме полезни статии в нашия блог, всеки месец…по много

   Изберете съдържание, коeто да ви изпращаме:
   SEOДигитални стратегииСоциални мрежиGoogle Ads
   Уеб сайтКопирайтингУвеличаване на конверсииE-mail маркетинг

   Tags: , , , ,